|
Odwiedziło nas: 10746541 osób. |
|
|
Jedzcie masło! Margaryna truje! |

Na zdjęciu Ken Calovigion (l.17) , z okresu "Złotej Ery Kulturystyki"
Profesor Grażyna Cichosz, specjalistka do spraw żywienia człowieka demaskuje powszechnie panujące mity!
Ma być źródłem witamin, nie zawierać złego cholesterolu. Ale naukowcy nie mają wątpliwości – margaryna szkodzi zdrowiu. Podczas jej produkcji wydzielają się szkodliwe dla zdrowia substancję, powodujące nowotwory!
- Jedyną zaletą margaryny jest jej cena –mówi prof. dr. hab. Grażyna Cichosz, specjalista żywienia człowieka z Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego. – Zawarte w nie niektóre substancje mogą prowadzić do nowotworów.
Masło powstaje naturalnie – z krowiego mleka, a margaryna w fabryce. Proces produkcji polega na utwardzeniu podgrzewanych olei roślinnych w masę. W trakcie tego procesu powstają sztuczne szkodliwe dla zdrowia substancje ( np. izomery trans.). Później są dodawane sztuczne zagęstniki i ten produkt pakowany jest w estetyczne opakowania.
Producenci zachwalają margaryny, jako zdrowie ze źródłem witamin. – Już ta masowość reklam jest dla nas znakiem ostrzegawczym – mówi prof. Cichosz. – W Anglii, Hiszpanii czy Danii je się trzy razy więcej masła niż w Polsce. I tam jest mniejsza zachorowalność na nowotwory.
Masło jest także naturalnym Źródłem witamin – m.in. A, D, E, które bezpośrednio odpowiadają za nasze zdrowie. Nie zawiera konserwantów. A poza tym jest smaczniejsze!
Dlaczego masło jest lepsze od margaryny?-
Masło zawiera cholesterol „dodatni”, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu.
- Masło zawiera wapń i białko potrzebne do budowania komórek i tkanek oraz funkcjonowania organizmu.
- Technologia produkcji margaryny sprzyja powstawaniu substancji rakotwórczych. Masło powstaje w sposób naturalny.
- Margaryna zawiera sztuczne substancje zagęszczające, barwnik i konserwanty, które mogą się odkładać w organizmie.
- Masło powoduje większe przyswajanie potrzebnych składników odżywczych i witamin z pożywienia.
Autor: TON
JWIP.PL: Masło ma długą historię również w odżywianiu kulturystów, jest wymieniane w naukowych opracowaniach o racjonalnym odżywianiu sportowców, zaś margaryna jest przeważnie pomijana. O roli masła w żywieniu kulturysty warto podyskutować na naszym forum („ wspomaganie”) . .
Powyższy artykuł ukazał się w gazecie „FAKT” w dn. 27.04.2010 r.
57.Rej.57/ Dietetyka -5/ 29.04.2010
|
|
Nie należy rozpoczynać treningu siłowego pod wpływem środków dopingujących i odurzających. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i ćwiczeń należy się skonsultować z lekarzem. Autorzy i właściciel strony JWIP.PL nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności za skutki działań wynikających bezpośrednio lub pośrednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie. |
|
Tylko aktywnych zapraszamy na forum oraz do Pionierów |
|
|
| |