Strona Główna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdjęć

PIONIERZY

Kontakt
Artykuły:
Jan Włodarek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
Ośrodki
RÓŻNE
Statystyka
Odwiedziło nas:
10746541
osób.
Oni są z nami:
Jedzcie masło! Margaryna truje!

Na zdjęciu Ken Calovigion (l.17) , z okresu "Złotej Ery Kulturystyki"

Profesor Grażyna Cichosz, specjalistka do spraw żywienia człowieka demaskuje powszechnie panujące mity!

Ma być źródłem witamin, nie zawierać złego cholesterolu. Ale naukowcy nie mają wątpliwości – margaryna szkodzi zdrowiu. Podczas jej produkcji wydzielają się szkodliwe dla zdrowia substancję, powodujące nowotwory!


- Jedyną zaletą margaryny jest jej cena –mówi prof. dr. hab. Grażyna Cichosz, specjalista żywienia człowieka z Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego. – Zawarte w nie niektóre substancje mogą prowadzić do nowotworów.

Masło powstaje naturalnie – z krowiego mleka, a margaryna w fabryce. Proces produkcji polega na utwardzeniu podgrzewanych olei roślinnych w masę. W trakcie tego procesu powstają sztuczne szkodliwe dla zdrowia substancje ( np. izomery trans.). Później są dodawane sztuczne zagęstniki i ten produkt pakowany jest w estetyczne opakowania.

Producenci zachwalają margaryny, jako zdrowie ze źródłem witamin. – Już ta masowość reklam jest dla nas znakiem ostrzegawczym – mówi prof. Cichosz. – W Anglii, Hiszpanii czy Danii je się trzy razy więcej masła niż w Polsce. I tam jest mniejsza zachorowalność na nowotwory.

Masło jest także naturalnym Źródłem witamin – m.in. A, D, E, które bezpośrednio odpowiadają za nasze zdrowie. Nie zawiera konserwantów. A poza tym jest smaczniejsze!

Dlaczego masło jest lepsze od margaryny?-
Masło zawiera cholesterol „dodatni”, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mózgu.
- Masło zawiera wapń i białko potrzebne do budowania komórek i tkanek oraz funkcjonowania organizmu.
- Technologia produkcji margaryny sprzyja powstawaniu substancji rakotwórczych. Masło powstaje w sposób naturalny.
- Margaryna zawiera sztuczne substancje zagęszczające, barwnik i konserwanty, które mogą się odkładać w organizmie.
- Masło powoduje większe przyswajanie potrzebnych składników odżywczych i witamin z pożywienia.
Autor: TON

JWIP.PL:
Masło ma długą historię również w odżywianiu kulturystów, jest wymieniane w naukowych opracowaniach o racjonalnym odżywianiu sportowców, zaś margaryna jest przeważnie pomijana. O roli masła w żywieniu kulturysty warto podyskutować na naszym forum („ wspomaganie”) . .
Powyższy artykuł ukazał się w gazecie „FAKT” w dn. 27.04.2010 r.
57.Rej.57/ Dietetyka -5/ 29.04.2010

Nie należy rozpoczynać treningu siłowego pod wpływem środków dopingujących i odurzających. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i ćwiczeń należy się skonsultować z lekarzem. Autorzy i właściciel strony JWIP.PL nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności za skutki działań wynikających bezpośrednio lub pośrednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie.
Ostatnie Artykuły
Skutki koronawiru...
Święta Wielkiej ...
Zmarł nasz Przyja...
Wspomnienie... Pa...
Rak jądra choroba...
Flesz
Przed  mistrzowską rywalizacją, 2008 r.
Przed mistrzowską rywalizacją, 2008 r.
JEWGIENIJ KOŁTUN, ROSJA
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionierów



















































Jeżeli na tej stronie widzisz błąd, napisz do nas.

Jan Włodarek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | Ośrodki | RÓŻNE