|
Odwiedzi³o nas: 10624842 osób. |
|
|
Jedzcie mas³o! Margaryna truje! |

Na zdjêciu Ken Calovigion (l.17) , z okresu "Z³otej Ery Kulturystyki"
Profesor Gra¿yna Cichosz, specjalistka do spraw ¿ywienia cz³owieka demaskuje powszechnie panuj±ce mity!
Ma byæ ¼ród³em witamin, nie zawieraæ z³ego cholesterolu. Ale naukowcy nie maj± w±tpliwo¶ci – margaryna szkodzi zdrowiu. Podczas jej produkcji wydzielaj± siê szkodliwe dla zdrowia substancjê, powoduj±ce nowotwory!
- Jedyn± zalet± margaryny jest jej cena –mówi prof. dr. hab. Gra¿yna Cichosz, specjalista ¿ywienia cz³owieka z Uniwersytetu Warmiñsko – Mazurskiego. – Zawarte w nie niektóre substancje mog± prowadziæ do nowotworów.
Mas³o powstaje naturalnie – z krowiego mleka, a margaryna w fabryce. Proces produkcji polega na utwardzeniu podgrzewanych olei ro¶linnych w masê. W trakcie tego procesu powstaj± sztuczne szkodliwe dla zdrowia substancje ( np. izomery trans.). Pó¼niej s± dodawane sztuczne zagêstniki i ten produkt pakowany jest w estetyczne opakowania.
Producenci zachwalaj± margaryny, jako zdrowie ze ¼ród³em witamin. – Ju¿ ta masowo¶æ reklam jest dla nas znakiem ostrzegawczym – mówi prof. Cichosz. – W Anglii, Hiszpanii czy Danii je siê trzy razy wiêcej mas³a ni¿ w Polsce. I tam jest mniejsza zachorowalno¶æ na nowotwory.
Mas³o jest tak¿e naturalnym ¬ród³em witamin – m.in. A, D, E, które bezpo¶rednio odpowiadaj± za nasze zdrowie. Nie zawiera konserwantów. A poza tym jest smaczniejsze!
Dlaczego mas³o jest lepsze od margaryny?-
Mas³o zawiera cholesterol „dodatni”, niezbêdny do prawid³owego funkcjonowania mózgu.
- Mas³o zawiera wapñ i bia³ko potrzebne do budowania komórek i tkanek oraz funkcjonowania organizmu.
- Technologia produkcji margaryny sprzyja powstawaniu substancji rakotwórczych. Mas³o powstaje w sposób naturalny.
- Margaryna zawiera sztuczne substancje zagêszczaj±ce, barwnik i konserwanty, które mog± siê odk³adaæ w organizmie.
- Mas³o powoduje wiêksze przyswajanie potrzebnych sk³adników od¿ywczych i witamin z po¿ywienia.
Autor: TON
JWIP.PL: Mas³o ma d³ug± historiê równie¿ w od¿ywianiu kulturystów, jest wymieniane w naukowych opracowaniach o racjonalnym od¿ywianiu sportowców, za¶ margaryna jest przewa¿nie pomijana. O roli mas³a w ¿ywieniu kulturysty warto podyskutowaæ na naszym forum („ wspomaganie”) . .
Powy¿szy artyku³ ukaza³ siê w gazecie „FAKT” w dn. 27.04.2010 r.
57.Rej.57/ Dietetyka -5/ 29.04.2010
|
|
Nie nale¿y rozpoczynaæ treningu si³owego pod wp³ywem ¶rodków dopinguj±cych i odurzaj±cych. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i æwiczeñ nale¿y siê skonsultowaæ z lekarzem. Autorzy i w³a¶ciciel strony JWIP.PL nie ponosz± jakiejkolwiek odpowiedzialno¶ci za skutki dzia³añ wynikaj±cych bezpo¶rednio lub po¶rednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie. |
|
Tylko aktywnych zapraszamy na forum oraz do Pionierów |
|
|
| |