Na zdjêciu: Marian Rossa 2008, fot. Jan W³odarek
Z cyklu: Osoby i wydarzenia, które trudno zapomnieæ.
Marian Rossa jest jednym z „odkrywców”, wymy¶li³ metodê na oporne miê¶nie ramion i j± zastosowa³ z rewelacyjnym wynikiem!
W po³owie lat 60. w³asny i unikalny sposób na rozwój miê¶ni ramion mia³ Marian Rossa – wszechstronny sportowiec i znakomicie zbudowany kulturysta.
Zgodnie ze swoim rocznym planem treningowym, co pó³ roku, przez miesi±c wykonywa³ tylko dwa æwiczenia bardzo mocno anga¿uj±ce biceps i triceps. Potrafi³ przez 2 godziny wykonywaæ tylko dwa æwiczenia.
Zaczyna³ od bicepsów. Siedz±c na sko¶nej ³awce ugina³ ramiona obci±¿one sztangielkami o wadze od 25 do 45 kg.
Stosowa³ bardzo krótkie odpoczynki miêdzy seriami. Po godzinie na tej samej ³awce przystêpowa³ do wyciskania 100 kilogramowej sztangi w w±skim uchwycie le¿±c. Obci±¿enie stopniowo zwiêksza³ do 140 kg. W ostatniej serii 3-5 powtórzeñ.
Oczywi¶cie, na swój sposób udoskonali³ to æwiczenie. Gryf sztangi, tu¿ nad klatk± piersiow±, na chwile zatrzymywa³ i mocno napina³ tricepsy. Ostatnie trzy dni takiego treningu by³y niesamowicie intensywne, gdy¿ te dwa æwiczenia wykonywa³ ³±cznie w jednej serii, czyli w tzw. super serii.
Stosowana przez niego metoda by³a skuteczna, dala mu niespotykan± rze¼bê przy du¿ej masie ramion, 47, 5 cm w obwodzie bicepsów. Takich w owym czasach, nikt nie mia³ w kraju!
Marian Rossa by³ niesamowitym sportowym herosem. Przy wadze cia³a 82 - 85 kg i wzro¶cie 174 cm wyciska³: stoj±c – 135 kg, le¿±c – 160 kg. Przysiada³ ze sztang± o wadze 225 kg. 100 metrów pokonywa³ w 10,8 sekundy, kul± pcha³ na odleg³o¶æ 15,24 metra, za¶ dyskiem – bez obrotu, z miejsca – rzuci³ 51,82 m. Czy dzi¶ znajdzie siê kulturysta, który osi±gnie choæby przybli¿one rezultaty w konkurencjach lekkoatletycznych?
Na zdjêciu: Marian w 1963 r., fot. Jan Rozmarynowski
Tym, którzy obecnie nie wyobra¿aj± sobie postêpu w budowaniu si³y i masy miê¶niowej bez wspomagania „chemi±” oraz innym niedowiarkom muszê podaæ, ¿e Marian czêsto „wzmacnia³” siê spo¿ywaj±c: tatar, bia³y ser i pij±c du¿o mleka. Mo¿e dziêki temu, ¿e by³ zawsze naturalnym kulturyst± teraz cieszy siê dobrym zdrowiem, maj±c ju¿ ponad 70 lat.
Autor: Jan W³odarek Luty 2004 r.
Rej. 155/jw.-26/2010.10.22
Ostatnia aktualizacja 2010.10.30 godz.23:48
|