Rys. Jerzy Jankiewicz 1962
Tłuszcze są bardzo ważnym składnikiem człowieka. One, obok węglowodanów są głównym źródłem energii z pożywienia. Nadmiar tłuszczu jak i niedobór prowadzi to poważnych zaburzeń metabolicznych. Zalecenia dietetyków idą w kierunku ograniczania spożycia tłuszczów, a szczególnie zwierzęcych.
Ogólnie można stwierdzić, że tłuszczów należy dostarczać z pożywienia z umiarkowanej ilości. Należy unikać spożywania tłuszczów ciężkostrawnych, jak tłuszczu wołowego, baraniego z gęsi, natomiast preferować tłuszcz roślinny (np. olej słonecznikowy oraz niewielką ilość masła.
Na ten temat jest nowy artykuł pani Marii Szustakowskiej - Chojnackiej, pt. „Kwasy tłuszczowe w diecie” - specjalnie napisany dla JWIP.PL. Jest on już w dziale „Dietetyka”.
J.W.
Rej.205a/ dietetyka - 11 /2010.12.08
|