(fot. z arch.)
Amerykańscy naukowcy ustalili, że kawa jest cennym źródlem pożytecznych przeciwutleniaczy – związków, które pomagają organizmowi m.in. walczyć z nowotworami.
Joe A.Vinson, profesor chemii z Uniwersytetu Scranton w Pensylwanii, twierdzi, że kawa dostarczać może więcej przeciwutleniaczy niż wszystkie inne potrawy i napoje. Powołuje się przy tym na wyniki badań, określających zawartość przeciwutleniaczy w ponad 100 różnych artykułach spożywczych: owocach, warzywach, przyprawach, olejach i napojach.
Przeciwutleniacze to witaminy (A,C,E), beta-karoten, magnez, selen. W pierwszej piątce najbogatszych w przeciwutleniacze produktów znajdują się: herbata, banany, fasola i kukurydza. Kawa jest na pierwszym miejscu. Nie znaczy to oczywiście, że kawą należy zastępować w diecie owoce i warzywa.
Badania profesora Vinsona potwierdzają wcześniejsze ustalenia naukowców. W lutym czasopismo „Journal of the National Cancer Institute” opublikowało wyniki badań specjalistów japońskich, wskazując na znacznie mniejsze ryzyko zachorowania na raka u osób, które kawę piją codziennie lub prawie codziennie.
W zeszłym roku naukowcy ze Szkoły Zdrowia Publicznego Harvarda wykazali związek między piciem kawy a zmniejszonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę.
Autor: -łk, pap
„Rzeczpospolita” z dn.30.08.2005 r.
Rej.269/ Dietetyka -16/ 2011.02.18/
Ostatnia aktualizacja: 2011.02.21 godz. 22:54
|