Bor jest pierwiastkiem śladowym, który znajduje się w większości roślin i obecnie uważa się go za składnik odżywczy niezbędny dla zdrowia.
Uważa się, ze bor podnosi poziom testosteronu i pomaga budować muskulaturę u mężczyzn. Z tego powodu jest wskazany dla początkujących sportowców i kulturystów. Efektywny przyrost masy mięśniowej jest porównywalny z rezultatami podczas podawania testosteronu.
Bor pomaga zachować w organizmie właściwy poziom minerałów i hormonów potrzebnych dla zdrowia. Podwyższa i stabilizuje hormony odpowiedzialne w przemianie materii. Jest istotnym pozytywnym czynnikiem w procesach przyswajania wapnia, magnezu , fosforu i przemianach energetycznych. Ma wpływ na procesy syntezy białka z kwasów nukleinowych. Stymuluje cały szereg aktywnych enzymów.
Wspomaga profilaktykę osteoporozy zmniejszając utratę wapnia i magnezu z moczem. Zmniejsza utratę wapnia u kobiet po menopauzie.Pobudza prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. Ma wpływ na prawidłowy stan błon komórkowych.
Stwierdzono także, że może wzmacniać układ odpornościowy przez pobudzenie wytwarzania przeciwciał zwalczających zakażenie, leczyć bóle i sztywność w zapaleniu stawów, zmniejszać nadciśnienie tętnicze.
Bor występuje u człowieka zwłaszcza w kościach, śledzionie i w dużym stężeniu w przytarczycach. Kumuluje się w tkance tłuszczowej i systemie nerwowym. Każdy gram naszego ciała zawiera jedną dziesiątą milionowej części grama boru.To minimalne stężenie oddziałuje na ważne szlaki przemiany materii.
Bor jest również aktywny w roślinach i pełni funkcje kontrolne do całej gamy hormonów roślinnych.
Zapotrzebowanie na bor wynosi 1-7mg i ma pokrycie w codziennej diecie, w której występują odpowiednie racje pokarmowe warzyw i owoców.
Bor występuje głównie w owocach; (jabłka, gruszki, brzoskwinie, winogrona), w mniejszych ilościach w cytrusowych a także w orzechach, warzywach strączkowych, kapuście, szpinaku, sałacie, pomidorach, suszonych śliwkach, rodzynkach. Mało boru zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego, natomiast dużo tego pierwiastka jest w piwie i winie. Wypijając szklaneczkę wina, możemy zapewnić dostateczną ilość boru, ale należy czynić to z umiarem.
Zioła również zawierają znaczne ilości boru, jak; kozieradka, rzeżucha, gorczyca. itd.
Zastosowanie lecznicze boru;
-zapalenie stawów, osteoporoza, objawy menopauzy, leczenie zewnętrzne infekcji grzybiczych i bakteryjnych.
Niedobór boru może wpływać niekorzystnie na równowagę wapniowo – magnezowo- fosforanową organizmu i powodować rzeszetowienie kości. Ważne minerały kostne, jak fosfor, magnez, wapń organizm znacznie wolniej przyswaja przy niedoborze boru.
Dieta uboga w bor powoduje zwiększenie wydalanie wapnia i magnezu wraz z moczem. Jest to bardzo istotne dla kobiet po menopauzie, które na skutek zmian hormonalnych i samoistnego stężenia estrogenu tracą rocznie do 1, 5 % masy kostnej. Estrogeny regulują proces wchłaniania wapnia. Chronią przed osteoporozą.
Udowodniono, że tam, gdzie gleba ma wysoką zawartość boru, ludzie mniej cierpią na zapalenie stawów. Niedobory boru powodują także zapalenie stawów, zahamowanie wzrostu, wzmożone odczuwanie skutków stresu.
Kiedy wzrasta zapotrzebowanie na bor?
Jeśli odżywiamy się przede wszystkim oczyszczoną żywnością i spożywamy za mało owoców, -u kobiet w okresie menopauzy. Amerykańscy uczeni stwierdzili, że nadmiar boru powoduje spadek stężenia minerału kostnego wapnia w surowicy krwi i zmniejsza wydalanie wapnia i magnezu z moczem, co powoduje wzrost stężenia estrogenu i wapnia we krwi. Wapń nie zostaje wydalony, lecz wysłany do kości, dzięki czemu następuje ich wzmocnienie.
Spożywany w dużych dawkach powyżej 100mg bor może być toksyczny. Zatrucie objawia się czerwoną wysypka wymiotami, biegunką, osłabieniem układu krążenia, szokiem a następnie śpiączką.
Do niedawna w medycynie stosowany był bor jedynie zewnętrznie, jako antyseptyk na skórę, w postaci kwasu bornego. Obecnie ma duże znaczenie w leczeniu osteoporozy. Jest również bardzo ważnym mikroelementem w profilaktyce osteoporozy, gdyż jego niedobór upośledza przemianę wapnia, kości stają się kruche.
Ale nie można zapominać o tym, że jest również pomocny w budowie mięśni, co jest bardzo istotne dla kulturystów.
Kulturyści przyjmują często suplementy boru w budowie muskulatury. Jeśli przyjmuje się go, to najlepiej w dobrym preparacie witaminowo – mineralnym. Eksperci twierdzą, że dawki powyżej 3mg są niepotrzebne, chyba, ze przyjmuje się je pod kontrolą uprawnionego specjalisty.
Ale czy to jest konieczne? Czy nie lepiej spożywać dużo owoców i warzyw? Szczególnie winogrona, które są najstarszymi i najzdrowszymi roślinami na świecie, znanymi 4000 lat p.n.e. Owoce zawierają dużo przyswajalnej glukozy i fruktozy, kwasy organiczne, witaminy, bardzo wiele składników mineralnych, jak fosfor, wapń, magnez, który bierze udział w przekształceniu glukozy w energię. Ponadto: potas, cynk, miedź oraz bor.
Zaleca się jeść winogrona ze skórką, bo w zewnętrznej warstwie znajdują się flawonoidy.
Autor: Maria Szustakowska – Chojnacka , kwiecień 2011
Opracowano na podstawi: Christina Scott-Moncrieff – „ABC witamin”, Karen Sullivan - „Witaminy i minerały”, Klaus Oberbeil -„’Minerały”, H. Winter Griffith - „’Wielki leksykon witamin, ziół, składników mineralnych i suplementów”.
Rej.328/ Wspomaganie - 5/ 2011.04.14/
Ostatnia aktualizacja 2010.04.28. Godz. 14:47
|