Strona Główna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdjęć

PIONIERZY

Kontakt
Artykuły:
Jan Włodarek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
Ośrodki
RÓŻNE
Statystyka
Odwiedziło nas:
10031862
osób.
Oni są z nami:
Winogrona podnoszą poziom testosteronu

Winogrona zawierają wiele bardzo cennych składników odżywczych; witamin, składników mineralnych jak; wapń, fosfor, magnez, potas, cynk, miedź oraz rzadki pierwiastek – bor. Są jego głównym źródłem. Bor bierze udział w przekształcaniu glukozy w energię.
Ma duże znaczenie dla początkujących kulturystów, gdyż podnosi poziom testosteronu i pomaga w budowie muskulatury u mężczyzn. Efektywny przyrost masy mięśniowej porównywalny jest z podawaniem testosteronu.


Winorośl właściwa, czyli winna uprawiane była w Azji Mniejszej już 4000 lat p.n.e, skąd przywędrowała do Europy. Owoce winorośli, nazywane winogronami, mają skórkę koloru zielonego, żółtawego, czerwonego, fioletowego prawie do czarnego.
Spożywa się je w stanie świeżym, wykorzystuje do produkcji wina, koniaku, winiaku, w przetwórstwie owocowym ( soki, dżemy, galaretki) i do suszenia. Suszone winogrona w zależności od odmiany, różnią się kolorem i smakiem. Nazywa się je rodzynkami, koryntkami, sułtankami. Z nasion otrzymuje się cenny olej.
Winogrona dzięki zawartości boru utrzymują na odpowiednim poziomie estrogeny u kobiet po menopauzie.

Winorośli uprawia się więcej niż jakichkolwiek innych owoców. Mają one wysokie walory odżywcze i lecznicze. Hipokrates zalety winogron porównywał do właściwości miodu.
I tak np.100g winogron dostarcza 69 kcal energii, która pochodzi głównie z glukozy (10-25%), łatwo i szybko przyswajanej przez organizm.( dlatego winogrona zaleca się (’’sercowcom ”).
Winogrona ( 100g ) zawierają; - 0, 5g białka, - 0, 2g tłuszczu, - 1, 5g błonnika, - składniki mineralne; - 226mg potasu, - 17mg wapnia, - 21mg fosforu, - 6 mg magnezu, - 0, 3mg żelaza, - witaminy; -20mcg beta-karotenu, - 0, 7 mg witaminy E- , 0, 06mg witaminy B1, - 0,04mg witaminy B2, - 5, 4mg witaminy C, oraz substancje białkowe, których jest 0, 2-0, 9%, pektynowe 0, 3-1%, kwasy organiczne 0,5-1,4 %.
Ciemne winogrona w odróżnieniu od jasnych, zawierają dużo bioflawonoidów, które neutralizują wolne rodniki, mogą, więc chronić organizm przed rakiem i chorobami serca. W skład czerwonej odmiany owoców wchodzi likopen-karetonoid, który może zwalczać raka piersi i prostaty.
Winogrona zawierają dużo potasu, który obniża ciśnienie krwi. Szczególnie zaleca się ich spożywanie osobom z nadciśnieniem, ale również chorym na wątrobę, serce, nerki, ponieważ zawierają mało białka, soli kuchennej a dużo węglowodanów. Działają alkalizująco, przeciwdziałają zakwaszeniu organizmu, regulują przemianę materii.
Winogrona poprawiają dotlenienie mózgu, zwiększają chłonność umysłu dzięki zawartości potasu i obecności witamin z grupy, B, witaminy B1, B2, PP ( niacyny ) .Zawartość witaminy C w porównaniu z innymi owocami nie jest wysoka.
Mają działanie moczopędne dzięki zawartości licznym kwasom organicznym, jak; mrówkowy, cytrynowy, winowy. Poleca się je osobom cierpiącym na zaparcia, dzięki zawartości błonnika, który poprawia perystaltykę jelit.
Wraz z kwasami zawartymi w winogronach potas dba o zrównoważoną gospodarkę kwasowo –zasadową i wodną, co ma ogromne znaczenie w chorobach reumatycznych i dnie moczanowej.

Osoby z cukrzycą powinny ograniczyć spożywanie winogron, gdyż zawierają one ok. 20 % węglowodanów, natomiast otyłe powinny spożywać ok. 1- 1, 5kg winogron dziennie .Kuracja winogronowa jest z pewnością jedną z najbardziej znanych, najskuteczniejszych kuracji odchudzających, ponieważ pobudza czynności nerek i jelit.
Regularnie spożywane winogron przeciwdziała miażdżycy i zmniejsza ryzyko zawału serca. W związku z wysoką zawartością czystej glukozy, słodkie winogrona, dostarczają szybko organizmowi energii, która można wykorzystać w przypadku złego samopoczucia i osłabienia.
Badania wykazały powiązanie pomiędzy jedzeniem winogron a zapobieganiem nowotworom, ze względu na zdolność owoców do hamowania rozwoju komórek rakowych piersi, okrężnicy, żołądka, białaczki.
Spożywane regularnie winogrona działają upiększająco na cerę, nadając jej młody wygląd, a spożywane jesienią wzmacniają odporność organizmu na infekcje.
Zaleca się spożywanie owoców surowych świeżych, suszonych oraz nasion. Owoce najlepiej spożywać w całości, bardzo dokładnie umyte ze skórką i nasionami.
Źle umyte winogrona, na których pozostał kurz, drożdże, pleśnie, pozostałości ochrony roślin mogą być przyczyną zatruć pokarmowych.
Wbrew obiegowej opinii, skórka, nasiona winogron są jadalne. Nasiona to bogate źródło silnych przeciwutleniaczy, przyjmowanych dla utrzymania odporności organizmu.
Badania wykazały, że główny z nich, proantocyjanidyna, wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, a resweratrol, ważny związek fitochemiczny zawarty w skórce winogron wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Liście odmian czerwono- owocowych stosowane są w medycynie tradycyjnej; w biegunkach, w celu polepszenia krążenia i hamowania krwawień.

Winogrona dzięki naturalnej fermentacji, dają napój –wino, które wysoko cenili starożytni Egipcjanie, a Grecy doprowadzili uprawę winorośli do perfekcji. Uprawa winorośli najlepiej rozwinęła się terenach Francji, która jest światową potęgą winiarską.
Wino, zwłaszcza czerwone, zawiera duże ilości kwasu galusowego, jednego z garbników, nadających winu specyficzny bukiet smakowo –zapachowy. Wino zawiera nieco żelaza. Pite w czasie posiłku, pomaga organizmowi w przyswajaniu tego składnika z żywności. Wino ma małą wartość energetyczną, kieliszek czerwonego wina ( 125ml) dostarcza 85kcal, a białego ok. 90 kcal.
Francuzi, którzy piją regularnie czerwone wino, rzadko chorują na chorobę wieńcową. W winogronach znajdują się flawonoidy, które nie dopuszczają do utleniania cholesterolu LDL .Flawonoidy znajdujące się w pestkach, skórce, szypułkach podczas fermentacji przechodzą do wina.
Chociaż w krajach śródziemnomorskich spożywa się więcej tłuszczów niż u nas, liczba chorób serca i układu krążenia jest mniejsza niż w naszym kraju. Przyczyną jest większe spożycie winogron i wina. Składnikami, które mają działanie ochronne, są barwniki i garbniki winogron, które skutecznie bronią przed nowotworami, zawałem serca i wylewem krwi do mózgu.
Godnym polecenia jest olej z pestek winogron, który bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT, np. w kwas linolowy. Ma pozytywne działanie, ponieważ zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, zmniejsza zły cholesterol we krwi.
Leczenie wyciągiem z nasion winogron hamuje rozwój komórek nowotworowych i działa na nie niszcząco. Inne badania wykazały, że wypijanie tygodniowo, co najmniej czterech szklanek czerwonego wina zmniejsza o połowę ryzyko zachorowania na raka prostaty.
Nie należy zapominać o tym, że wyciąg z nasion winogron ogranicza przyswajanie i odkładanie tłuszczu pochodzącego ze spożywanych pokarmów, sok natomiast z czerwonych winogron poprawia pamięć i koordynację, równowagę i dodaje sił i podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL.

Reasumując; winogrona powinny znaleźć się w codziennej diecie każdego z nas, w szczególności dla początkujących kulturystów ze względu na doskonałe walory odżywcze; zawartość bardzo cennych składników mineralnych, szczególnie potasu, wapnia, magnezu i boru. Nie można również zapominać o witaminach i bioflawonoidach itd.
Olej z pestek winogron znakomicie nadaje się do sałatek, smażenia, pieczenia. Jest produktem ekologicznym.
Składniki czerwonego wina, czerwonych winogron; resweratrol i inne fenole uważane są za dobroczynne, przeciwmiażdżycowe. Nasiona winorośli stanowią ważne źródło naturalnych przeciwutleniaczy, utrzymują odporność organizmu itd.
Autor; Maria Szustakowska – Chojnacka , maj 2011
Rej. 351./Dietetyka -18 / 2011.05.18/
Ostatnia aktualizacja 2011.05.24. Godz. 22:58


Nie należy rozpoczynać treningu siłowego pod wpływem środków dopingujących i odurzających. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i ćwiczeń należy się skonsultować z lekarzem. Autorzy i właściciel strony JWIP.PL nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności za skutki działań wynikających bezpośrednio lub pośrednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie.
Ostatnie Artykuły
Skutki koronawiru...
Święta Wielkiej ...
Zmarł nasz Przyja...
Wspomnienie... Pa...
Rak jądra choroba...
Flesz
Jewgienij Koltun, 1975 r.
Jewgienij Koltun, 1975 r.
JEWGIENIJ KOŁTUN, ROSJA
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionierów



















































Jeżeli na tej stronie widzisz błąd, napisz do nas.

Jan Włodarek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | Ośrodki | RÓŻNE