Strona Główna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdjęć

PIONIERZY

Kontakt
Artykuły:
Jan Włodarek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
Ośrodki
RÓŻNE
Statystyka
Odwiedziło nas:
4983966
osób.
Oni są z nami:
Wołowina w diecie kulturysty (cz.1). Aut. Maria Szustakowska - Chojnacka

Wołowina jest najwartościowszym ze wszystkich mięs. Przez pojęcie ‘’mięso’’ przyjmuje się wszystkie przeznaczone do spożycia przez ludzi części zwierząt rzeźnych, ptactwa bitego i dziczyzny, których nie poddano żadnym zabiegom z wyjątkiem chłodzenia. Jakość mięsa wołowego zależy od rasy, warunków hodowli i wieku zwierząt. Warunki transportu i uboju mają również duży wpływ na jakość mięsa.

Już w pierwszych Igrzyskach Olimpijskich niektórzy zawodnicy spożywali dużo mięsa. Np. zapaśnik Milon z Krotonu, rzekomo zjadał dziennie 10 kg mięsa i wypijał przy tym 10 litrów wina! Wróćmy jednak do wołowiny, która i obecnie ma istotne znaczenie w diecie osób uprawiających sporty siłowe, w tym kulturystykę. Zwiększa siłę i masę mięśni, poprawia wydolność podczas treningów. Ma wysokie walory odżywcze. Jest bardzo dobrym źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej i posiada optymalny zestaw aminokwasów egzogennych. Przyswajalność białek waha się od 70 – 100 %. Jest wręcz idealnym mięsem dla kulturystów, ale ma jeszcze inne znakomite właściwości.


Dostarcza dużo łatwo przyswajalnego żelaza i bardzo dużo cynku. W przeciwieństwie do dobrych roślinnych źródeł cynku, takich, jak owies, kukurydza czy pełne ziarno pszenicy, u których zawarty kwas fitynowy hamuje przyswajanie tego pierwiastka, cynk z mięsa wołowego jest przyswajalny w zasadzie w całości.

Duża zawartość żelaza w wołowinie, który występuje w najbardziej przyswajalnej formie-żelaza hemowego, absorbowanego bezpośrednio z tkanek, jest wyjątkowo korzystna dla sportowców, gdyż mają podwyższone zapotrzebowanie na ten minerał. Żelazo wraz z witaminą B12 ( wołowina zawiera w dużych ilościach tę witaminę, która pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na tę witaminę ) nie tylko chroni przed anemią, ale pobudza system immunologiczny i zwiększa wydolność fizyczną i umysłową.

Wołowina jest również cennym źródłem innych niezbędnych składników mineralnych, takich, jak; jod, mangan, selen, chrom, fluor, siarka. Zawiera także wiele witamin, szczególnie z kompleksu grupy B ( B1, B2, B2, B6, B12 ) .Ponadto inne składniki, jak np. kreatynę, dzięki której pozyskuje się i magazynuje energię do pracy mięśni i innych procesów życiowych( w 100g mięśni jest 300mg kreatyny ).

Kreatyna, która znajduje się w organizmie w 95 % magazynowana jest w mięśniach. U osoby ważącej 70 kg jest jej 120 g .Kreatyna syntetyzowana jest w organizmie w wątrobie, nerkach i trzustce z trzech aminokwasów; argininy, glicyny, i metioniny, ale w małych ilościach. Sportowcy, którzy uprawiają sporty siłowe powinni mieć wzbogaconą dietę w kreatynę, gdyż masa mięśni u tych sportowców jest dużo wyższa, co zwiększa zapotrzebowanie. Źródłem kreatyny jest mięso ( z greckiego-krea, oznacza mięso), ryby.Mięso wołowe 1kg – zawiera 4, 5g kreatyny.

Wołowina zawiera również aminokwas L-karnitynę, potrzebny do wielu funkcji organizmu. Najważniejszą funkcją L- karnityny jest udział w regulowaniu przemian metabolicznych tłuszczów, czyli transportowanie tłuszczów przez błony komórkowe do spalających energię części komórek. Ważna jest również zawartość aminokwasu – alaniny, który powoduje przyspieszony metabolizm mięśni. Służy do biosyntezy glukozy, jest regulatorem poziomu cukru.

Wołowina zaliczana jest do mięs niskotłuszczowych.Chude mięso wołowe, np. polędwica, na pieczeń zawierają około 3, 5 % tłuszczu a skład kwasów tłuszczowych jest korzystny- nasycone kwasy tłuszczowe to mniej niż połowa,. Obala to mit, że ze wzrostem spożycia wołowiny wzrasta poziom cholesterolu we krwi.

Zawiera duże ilości kwasu CLA ( sprzężonego kwasu linolowego, który obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega odkładaniu tkanki tłuszczowej i ma duże znaczenie w przyroście masy mięśniowej. Ponadto wołowina zawiera koenzym Q 10, który znajduje się w organizmach zwierząt i w organizmie człowieka.

Jest to substancja podobna do witaminy i występuje w każdej komórce organizmu a jest skoncentrowana w wątrobie i w sercu. Koenzym Q10 jest ważnym antyoksydantem, zapobiega generacji wolnych rodników. Ma duże znaczenie pod względem biologicznym, ponieważ reguluje przepływ elektronów w komórkach w procesie wytwarzania energii.

Generowanie energii odbywa się w mitochondriach, a proces wytwarzanie energii nosi nazwę łańcucha oddechowego, ( koenzym można spotkać we wszystkich błonach komórkowych ). Kiedy ilość koenzymu jest niedostateczna, komórki nie funkcjonują efektywnie, a prędkość, z którą pracują komórki mięśni, jest mniejsza. Ilość przyjmowanego z pożywieniem koenzymu dziennie wynosi średnio 3-5 mg, mięso czerwone zawiera od 0, 2- 0, 4 mg ( 100g produktu ), a wołowina zawiera 3, 65mg.
Niedobór koenzymu Q10 prowadzi do chorób serca, cukrzycy, chorób mięśni itp.
CDN Część druga niniejszego artykułu jest w dziale „DIETETYKA”

Autor: Maria Szustakowska - Chojnacka. Artykuł napisany dla Jana Włodarka, lipiec 2011.
Rej.387./Dietetyka -19/2011.07.15/JWIP.PL
Aktualizacja: 2011.07.29. Godz.20:58


Nie należy rozpoczynać treningu siłowego pod wpływem środków dopingujących i odurzających. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i ćwiczeń należy się skonsultować z lekarzem. Autorzy i właściciel strony JWIP.PL nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności za skutki działań wynikających bezpośrednio lub pośrednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie.
Ostatnie Artykuły
Sałata wskazana w...
O zmarłych pionie...
Zmarł Jerzy Pacho...
Rewelacyjne ćwic...
Spotkanie z ambas...
Flesz
 Wladimir Dubinin, 1975 r.
Wladimir Dubinin, 1975 r.
TYTANI
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionierów



















































Jeżeli na tej stronie widzisz błąd, napisz do nas.

Jan Włodarek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | Ośrodki | RÓŻNE