Strona G³ówna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdjêæ

PIONIERZY

Kontakt
Artyku³y:
Jan W³odarek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
O¶rodki
RÓ¯NE
Statystyka
Odwiedzi³o nas:
7249601
osób.
Oni s± z nami:
Przed rozpoczêciem æwiczeñ si³owych. Opr. Stefan Polis

(Arnold w 1993 r. Rep. z arch. J. Ko³tuna).

JWIP.PL. W 1989 roku Stefan Polis, cz³onek Centralnej Komisji Kulturystyki Rady G³ównej Zrzeszenia Ludowe Sportowe opracowa³ kilkana¶cie fragmentów z ksi±¿ki Arnolda Schwarzeneggera „Nowoczesna Encyklopedia Kulturystyki„ wydanej w 1987 roku. One zasta³y przedstawione w gazecie „Wiadomo¶ci Sportowe” w 1989 roku.
Odnosz± siê do szkolenia, metodyki treningu, diety itd. Teraz przypominamy:

PRZYGOTOWANIE DO ROZPOCZÊCIA ÆWICZEÑ KULTURYSTYCZNYCH
Praktycznie nie ma limitu wieku dla poprawienia swojej sylwetki. Jednak¿e dla osób powy¿ej 25 roku ¿ycia, które chcia³yby zaanga¿owaæ siê w jak±kolwiek formê wymagaj±c± wysi³ku fizycznego w³±cznie z bieganiem, tenisem, siatkówk±, itp. niezbêdna jest konsultacja medyczna. Prawdopodobnie lekarz zachêci do uprawiania æwiczeñ fizycznych. Je¿eli za¶ mamy problemy zdrowotne, lekarz udzieli³ odpowiedniej porady, aby wybraæ odpowiedni program æwiczeñ. Ma to decyduj±cy wp³yw na zwiêkszenie lub zmniejszenie wagi cia³a. Nastêpnie, po zrobieniu bilansów braków sylwetki pozostanie tylko solidnie trenowaæ, dobrze je¶æ i wystarczaj±co du¿o sypiaæ. Je¶li jeste¶my fizycznie sprawni i o umiarkowanie dobrym zdrowiu, mo¿emy rozpoczynaæ æwiczenia systematycznie, ale bez zrywów w pocz±tkowym etapie.
Je¶li za¶ jeste¶my w z³ej kondycji fizycznej i ostatnio nie byli¶my aktywni fizycznie, wówczas nale¿y ostro¿nie i powoli zmierzaæ do realizowania pe³nego programu æwiczeñ.

Od¿ywianie, a rozwój miê¶ni
Ka¿da osoba uprawiaj±ca kulturystykê winna posiadaæ podstawowe wiadomo¶ci odno¶nie od¿ywiania. Sam program æwiczeñ nie wystarcza. Aby rozwin±æ miê¶nie ju¿ istniej±ce nale¿y odpowiednio od¿ywiaæ siê, stosowaæ dietê, która spowoduje postêp w rozwoju miê¶ni.

Wyodrêbniamy trzy podstawowe grupy w naszym po¿ywieniu-proteiny (bia³ka), wêglowodany i t³uszcze. S± one niezbêdne dla prawid³owego bilansu diety. Nale¿y wiedzieæ ile gramów proteiny, wêglowodanów i t³uszczy jest w ka¿dym posi³ku oraz co uzyskuje siê przy zmieszaniu ró¿nych pokarmów razem.

Proteina (bia³ko) - jest najwa¿niejszym sk³adnikiem diety dla kulturysty. Jest ona niezbêdna dla utrzymania i wzrostu i rekompensowania (odnowy) tkanki miê¶niowej. Zapotrzebowanie dzienne dla przeciêtnego cz³owieka wynosi 1 g proteiny na 1 kg wagi cia³a. Kulturysta, który realizuje program na przyrost masy miê¶niowej bêdzie potrzebowa³ znacznie wiêcej proteiny na ka¿dy kg wagi cia³a. Najwy¿sz± warto¶æ posiada proteina pochodzenia zwierzêcego.- jajka, ryby, drób, miêso oraz przetwory mleczne. Mniej warto¶ciowe (trudniej przyswajalna) s± produkty pochodzenia ro¶linnego-fasola, ry¿ kukurydza, zbo¿a i orzechy. Aby poprawiæ ich przyswajalno¶æ nale¿y spo¿ywaæ je razem z proteinami zwierzêcymi.
Wêglowodany(cukry) - podnosz± poziom cukru we krwi i dostarczaj± miê¶niom energiê.
T³uszcze - s± równie¿ niezbêdne dla dobrej diety. Daj± cia³u ciep³o oraz pozwalaj± lepiej przyswajaæ witaminy A,D,E. Obok protein, wêglowodanów i t³uszczy dla prawid³owej diety organizm potrzebuje jeszcze witamin i soli mineralnych, które nale¿y dostarczaæ w codziennych pokarmach. Ponadto przy bardzo intensywnych treningach wskazane jest uzupe³nianie regularnej diety dodatkami (od¿ywki) oraz witaminami.
Witamina A - utrzymuje w dobrym stanie wzrok oraz b³ony ¶luzowe nosa i gard³a. Witamina B-complex (wit B12)-posiada du¿y wp³yw na dobr± równowagê systemu nerwowego oraz dobre funkcjonowanie systemu trawiennego. ¬ród³a wy¿ej wymienionych witamin - jajka, pe³nowarto¶ciowe zbo¿a, drób zielone jarzyny, ro¶liny, ryby, owoce, mleko, dro¿d¿e browarnicze. Witamina C - uodparnia organizm na infekcje, pomaga w produkcji tkanki ³±cznej, ogólnie wzmacnia uk³ad szkieletowy. ¬ród³a - owoce cytrusowe, pomidory, zielone ro¶liny, jarzyny. Witamina D - wzmacnia ko¶ci i zêby. ¬ród³o -mleko, ryby, ¿ó³tka jajek, w±troba kurcz±t, bezpo¶rednie promienie s³oneczne. Witamina E - wa¿ña dla funkcji oddychania, kr±¿enia. ¬ród³a-ziarno pszeniczne, oleje ro¶linne, jajka, zielone li¶cie ro¶lin.
W celu lepszego przyswajania witamin przez organizm nale¿y dostarczyæ odpowiedni± ilo¶æ minera³ów-wapno, magnez, fosfor, ¿elazo, potas, jod, sód, mied¼, mangan.
Wy¿ej wymienione minera³y znajduj± siê w naszym normalnym po¿ywieniu. Oto cztery podstawowe grupy po¿ywienia: 1. Mleko i produkty mleczarskie - ser, twaro¿ek, jogurt, ma¶lanka. 2. Ryby, drób ,miêso, jajka. 3. Owoce, warzywa(¶wie¿e) 4. Pieczywo, ro¶liny zbo¿owe, t³uszcze.
Opracowa³: Stefan Polis
Rej.704/ Dietetyka- 37 /2013.03.26./JWIP.PL
Aktualizacja: 2013.04.19, godz.22:23



Nie nale¿y rozpoczynaæ treningu si³owego pod wp³ywem ¶rodków dopinguj±cych i odurzaj±cych. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i æwiczeñ nale¿y siê skonsultowaæ z lekarzem. Autorzy i w³a¶ciciel strony JWIP.PL nie ponosz± jakiejkolwiek odpowiedzialno¶ci za skutki dzia³añ wynikaj±cych bezpo¶rednio lub po¶rednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie.
Ostatnie Artyku³y
Zmar³ nasz Przyja...
Wspomnienie... Pa...
Rak j±dra choroba...
Wszystkich ¦wiêty...
Aby poprawiæ jako...
Flesz
M³odzi, silni i zwarci
M³odzi, silni i zwarci
W DOWÓD UZNANIA
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionierów



















































Je¿eli na tej stronie widzisz b³±d, napisz do nas.

Jan W³odarek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | O¶rodki | RÓ¯NE