Strona Główna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdjęć

PIONIERZY

Kontakt
Artykuły:
Jan Włodarek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
Ośrodki
RÓŻNE
Statystyka
Odwiedziło nas:
4397118
osób.
Oni są z nami:
Przed rozpoczęciem ćwiczeń siłowych. Opr. Stefan Polis

(Arnold w 1993 r. Rep. z arch. J. Kołtuna).

JWIP.PL. W 1989 roku Stefan Polis, członek Centralnej Komisji Kulturystyki Rady Głównej Zrzeszenia Ludowe Sportowe opracował kilkanaście fragmentów z książki Arnolda Schwarzeneggera „Nowoczesna Encyklopedia Kulturystyki„ wydanej w 1987 roku. One zastały przedstawione w gazecie „Wiadomości Sportowe” w 1989 roku.
Odnoszą się do szkolenia, metodyki treningu, diety itd. Teraz przypominamy:

PRZYGOTOWANIE DO ROZPOCZĘCIA ĆWICZEŃ KULTURYSTYCZNYCH
Praktycznie nie ma limitu wieku dla poprawienia swojej sylwetki. Jednakże dla osób powyżej 25 roku życia, które chciałyby zaangażować się w jakąkolwiek formę wymagającą wysiłku fizycznego włącznie z bieganiem, tenisem, siatkówką, itp. niezbędna jest konsultacja medyczna. Prawdopodobnie lekarz zachęci do uprawiania ćwiczeń fizycznych. Jeżeli zaś mamy problemy zdrowotne, lekarz udzielił odpowiedniej porady, aby wybrać odpowiedni program ćwiczeń. Ma to decydujący wpływ na zwiększenie lub zmniejszenie wagi ciała. Następnie, po zrobieniu bilansów braków sylwetki pozostanie tylko solidnie trenować, dobrze jeść i wystarczająco dużo sypiać. Jeśli jesteśmy fizycznie sprawni i o umiarkowanie dobrym zdrowiu, możemy rozpoczynać ćwiczenia systematycznie, ale bez zrywów w początkowym etapie.
Jeśli zaś jesteśmy w złej kondycji fizycznej i ostatnio nie byliśmy aktywni fizycznie, wówczas należy ostrożnie i powoli zmierzać do realizowania pełnego programu ćwiczeń.

Odżywianie, a rozwój mięśni
Każda osoba uprawiająca kulturystykę winna posiadać podstawowe wiadomości odnośnie odżywiania. Sam program ćwiczeń nie wystarcza. Aby rozwinąć mięśnie już istniejące należy odpowiednio odżywiać się, stosować dietę, która spowoduje postęp w rozwoju mięśni.

Wyodrębniamy trzy podstawowe grupy w naszym pożywieniu-proteiny (białka), węglowodany i tłuszcze. Są one niezbędne dla prawidłowego bilansu diety. Należy wiedzieć ile gramów proteiny, węglowodanów i tłuszczy jest w każdym posiłku oraz co uzyskuje się przy zmieszaniu różnych pokarmów razem.

Proteina (białko) - jest najważniejszym składnikiem diety dla kulturysty. Jest ona niezbędna dla utrzymania i wzrostu i rekompensowania (odnowy) tkanki mięśniowej. Zapotrzebowanie dzienne dla przeciętnego człowieka wynosi 1 g proteiny na 1 kg wagi ciała. Kulturysta, który realizuje program na przyrost masy mięśniowej będzie potrzebował znacznie więcej proteiny na każdy kg wagi ciała. Najwyższą wartość posiada proteina pochodzenia zwierzęcego.- jajka, ryby, drób, mięso oraz przetwory mleczne. Mniej wartościowe (trudniej przyswajalna) są produkty pochodzenia roślinnego-fasola, ryż kukurydza, zboża i orzechy. Aby poprawić ich przyswajalność należy spożywać je razem z proteinami zwierzęcymi.
Węglowodany(cukry) - podnoszą poziom cukru we krwi i dostarczają mięśniom energię.
Tłuszcze - są również niezbędne dla dobrej diety. Dają ciału ciepło oraz pozwalają lepiej przyswajać witaminy A,D,E. Obok protein, węglowodanów i tłuszczy dla prawidłowej diety organizm potrzebuje jeszcze witamin i soli mineralnych, które należy dostarczać w codziennych pokarmach. Ponadto przy bardzo intensywnych treningach wskazane jest uzupełnianie regularnej diety dodatkami (odżywki) oraz witaminami.
Witamina A - utrzymuje w dobrym stanie wzrok oraz błony śluzowe nosa i gardła. Witamina B-complex (wit B12)-posiada duży wpływ na dobrą równowagę systemu nerwowego oraz dobre funkcjonowanie systemu trawiennego. Źródła wyżej wymienionych witamin - jajka, pełnowartościowe zboża, drób zielone jarzyny, rośliny, ryby, owoce, mleko, drożdże browarnicze. Witamina C - uodparnia organizm na infekcje, pomaga w produkcji tkanki łącznej, ogólnie wzmacnia układ szkieletowy. Źródła - owoce cytrusowe, pomidory, zielone rośliny, jarzyny. Witamina D - wzmacnia kości i zęby. Źródło -mleko, ryby, żółtka jajek, wątroba kurcząt, bezpośrednie promienie słoneczne. Witamina E - ważńa dla funkcji oddychania, krążenia. Źródła-ziarno pszeniczne, oleje roślinne, jajka, zielone liście roślin.
W celu lepszego przyswajania witamin przez organizm należy dostarczyć odpowiednią ilość minerałów-wapno, magnez, fosfor, żelazo, potas, jod, sód, miedź, mangan.
Wyżej wymienione minerały znajdują się w naszym normalnym pożywieniu. Oto cztery podstawowe grupy pożywienia: 1. Mleko i produkty mleczarskie - ser, twarożek, jogurt, maślanka. 2. Ryby, drób ,mięso, jajka. 3. Owoce, warzywa(świeże) 4. Pieczywo, rośliny zbożowe, tłuszcze.
Opracował: Stefan Polis
Rej.704/ Dietetyka- 37 /2013.03.26./JWIP.PL
Aktualizacja: 2013.04.19, godz.22:23



Nie należy rozpoczynać treningu siłowego pod wpływem środków dopingujących i odurzających. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i ćwiczeń należy się skonsultować z lekarzem. Autorzy i właściciel strony JWIP.PL nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności za skutki działań wynikających bezpośrednio lub pośrednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie.
Ostatnie Artykuły
Spotkanie z ambas...
Zmarł Antoni Kołe...
Pozdrowienia z wa...
Przemysław Kwiatk...
Stawiałem na wsze...
Flesz
Piotrków  Tryb. 1967 r.
Piotrków Tryb. 1967 r.
STANISŁAW PTASZYŃSKI z USA
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionierów



















































Jeżeli na tej stronie widzisz błąd, napisz do nas.

Jan Włodarek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | Ośrodki | RÓŻNE