Strona Główna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdjęć

PIONIERZY

Kontakt
Artykuły:
Jan Włodarek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
Ośrodki
RÓŻNE
Statystyka
Odwiedziło nas:
4200501
osób.
Oni są z nami:
Sztuka kulinarna państw Unii Europejskiej


Z przyjemnością informuję, że moja nowa książka pt. „Sztuka kulinarna państw Unii Europejskiej” ukazała się w księgarniach na początku października.

„To właśnie podróże do różnych krajów świata stały się inspiracją do napisania tej książki.
Bo przecież nie można poznać kultury danego narodu, nie znając jego sztuki kulinarnej
kształtowanej na przestrzeni stuleci. Niezmiernie ważne jest poszukiwanie i poznawanie tradycyjnych potraw, które są podstawą kuchni narodowych. Mogą nam one powiedzieć wiele o ludziach, którzy spożywają ją obecnie, a także o tych, którzy przyrządzali je od wieków. Te tradycyjne potrawy stanową symbol danego państwa i są jego znakiem rozpoznawczym, toteż nie wolno nam o nich zapominać i należy je kultywować”.


We wstępie książki piszę;
‘’Unia Europejska, którą można określić jako Stany Zjednoczone Europy, jest największym rynkiem świata.
Proces zjednoczeniowy nie ogranicza się tylko do kwestii gospodarczych czy politycznych, ale także do kulinarnych.
Jak słusznie twierdzi nasz znakomity prozaik – Wojciech Żukrowski –‘’Sztuka kulinarna jest cząstką kultury każdego narodu’’.
Europejska sztuka kulinarna ma piękną tradycję i wpływ na kuchnie świata. Za centrum kulinarnego świata od dawna uważana była i nadal jest Francja
Bardzo znana na całym świecie jest również kuchnia włoska. hiszpańska.
Obecnie za sprawą strefy Schengen, gdy nie ma granic między państwami członkowskimi i można swobodnie się poruszać, kraje Europy zbliżyły się i następuje szybkie przenikanie wpływów kulturowych. Porozumienie i międzynarodowa wymiana w różnych dziedzinach dotyczy również poszerzenia horyzontów kulinarnych. Specyficzne cechy każdego narodu odzwierciedlają się, w specjalnościach narodowych kuchni, w różnorodnych potrawach i napojach, które stanowią istotny element kultury.
Moja praca omawia sztukę kulinarną 27 państw Unii Europejskiej, w układzie alfabetycznym, podaje przepisy dla wybranych, charakterystycznych potraw .

Wydawnictwo ASTRUM Media Sp. z o.o Wrocław , 2013 r., październik, stron 238
Życzę miłej lektury
Maria Szustakowska – Chojnacka

JWIP.PL.
Pani Maria -dietetyk, technolog żywienia zbiorowego i mikrobiolog żywienia. - wcześniej napisała książki: „Nasze zdrowie a składniki odżywcze”, „100 roślin w Twojej kuchni”. Jest członkiem Zespołu JWIP.PL oraz autorką ponad pięćdziesięciu artykułów z zakresu dietetyki, wspomagania i medycyny. Są na stronie JWIP.PL
Rej.751. RÓŻNE – 105/2003.10.23/ JWIP.PL
Aktualizacja 2013.11.26, godz. 07:59



Nie należy rozpoczynać treningu siłowego pod wpływem środków dopingujących i odurzających. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i ćwiczeń należy się skonsultować z lekarzem. Autorzy i właściciel strony JWIP.PL nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności za skutki działań wynikających bezpośrednio lub pośrednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie.
Ostatnie Artykuły
Przemysław Kwiatk...
Stawiałem na wsze...
Cytryna na zdrowi...
Z Antonim Kołecki...
Z Antonim Kołeck...
Flesz
Wojciech Antoni Brzozowski
Wojciech Antoni Brzozowski
SYLWETKI
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionierów



















































Jeżeli na tej stronie widzisz błąd, napisz do nas.

Jan Włodarek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | Ośrodki | RÓŻNE