
Z przyjemnością informuję, że moja nowa książka pt. „Sztuka kulinarna państw Unii Europejskiej” ukazała się w księgarniach na początku października.
„To właśnie podróże do różnych krajów świata stały się inspiracją do napisania tej książki.
Bo przecież nie można poznać kultury danego narodu, nie znając jego sztuki kulinarnej
kształtowanej na przestrzeni stuleci. Niezmiernie ważne jest poszukiwanie i poznawanie tradycyjnych potraw, które są podstawą kuchni narodowych. Mogą nam one powiedzieć wiele o ludziach, którzy spożywają ją obecnie, a także o tych, którzy przyrządzali je od wieków. Te tradycyjne potrawy stanową symbol danego państwa i są jego znakiem rozpoznawczym, toteż nie wolno nam o nich zapominać i należy je kultywować”.
We wstępie książki piszę;
‘’Unia Europejska, którą można określić jako Stany Zjednoczone Europy, jest największym rynkiem świata.
Proces zjednoczeniowy nie ogranicza się tylko do kwestii gospodarczych czy politycznych, ale także do kulinarnych.
Jak słusznie twierdzi nasz znakomity prozaik – Wojciech Żukrowski –‘’Sztuka kulinarna jest cząstką kultury każdego narodu’’.
Europejska sztuka kulinarna ma piękną tradycję i wpływ na kuchnie świata. Za centrum kulinarnego świata od dawna uważana była i nadal jest Francja
Bardzo znana na całym świecie jest również kuchnia włoska. hiszpańska.
Obecnie za sprawą strefy Schengen, gdy nie ma granic między państwami członkowskimi i można swobodnie się poruszać, kraje Europy zbliżyły się i następuje szybkie przenikanie wpływów kulturowych. Porozumienie i międzynarodowa wymiana w różnych dziedzinach dotyczy również poszerzenia horyzontów kulinarnych. Specyficzne cechy każdego narodu odzwierciedlają się, w specjalnościach narodowych kuchni, w różnorodnych potrawach i napojach, które stanowią istotny element kultury.
Moja praca omawia sztukę kulinarną 27 państw Unii Europejskiej, w układzie alfabetycznym, podaje przepisy dla wybranych, charakterystycznych potraw .
Wydawnictwo ASTRUM Media Sp. z o.o Wrocław , 2013 r., październik, stron 238
Życzę miłej lektury
Maria Szustakowska – Chojnacka
JWIP.PL. Pani Maria -dietetyk, technolog żywienia zbiorowego i mikrobiolog żywienia. - wcześniej napisała książki: „Nasze zdrowie a składniki odżywcze”, „100 roślin w Twojej kuchni”. Jest członkiem Zespołu JWIP.PL oraz autorką ponad pięćdziesięciu artykułów z zakresu dietetyki, wspomagania i medycyny. Są na stronie JWIP.PL
Rej.751. RÓŻNE – 105/2003.10.23/ JWIP.PL
Aktualizacja 2013.11.26, godz. 07:59
|