Strona Główna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdjęć

PIONIERZY

Kontakt
Artykuły:
Jan Włodarek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
Ośrodki
RÓŻNE
Statystyka
Odwiedziło nas:
10044422
osób.
Oni są z nami:
Granat - owoc zycia. Aut. Maria Szustakowska - Chojnacka

Granaty należą do owoców znanych ludzkości od niepamiętnych czasów. Wzmianki o nich pojawiały się w mitologii i sztuce egipskiej. Egipcjanie zabierali je ze sobą na pustynię, gdyż doskonale gasiły pragnienie .Starożytne miasto Granada w Hiszpanii zawdzięcza nazwę owocom granatów. Nazywano je tak w czasie panowania Maurów.
Granat pochodzi z Azji Środkowej i Południowo-Zachodniej. Obecnie uprawy granatowca znajdują się we wszystkich cieplejszych rejonach, zwłaszcza klimatu subtropikalnego, na obydwu półkulach świata. Głównym eksporterem owoców granatowca są Indie.
Głównie sok z granatów jest bogatym źródłem witaminy C oraz wielu związków o właściwościach przeciwutleniających. W soku z granatów znajduje się więcej polifenoli niż w zielonej herbacie czy czerwonym winie. Potwierdzono naukowo skuteczność działania soku przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym a także chorobom serca i układu krążenia o podłożu miażdżycowym. Dieta wzbogacona o sok z granatów zapobiega odkładaniu się tłuszczów w arteriach.

Naukowcy szkoccy z Edynburga odkryli, że porcja szklanki soku z granatów powoduje wzrost poziomu testosteronu o około 16-30%. Sok z granatów to napój orzeźwiający, prozdrowotny, zalecany dla wszystkich a szczególnie dla mężczyzn i atletów, u których ochrania i leczy prostatę. Wzmacnia mięśnie, podnosi poziom testosteronu, obniża jednocześnie produkcję estradiolu i kortyzolu. Testosteron, hormon anaboliczny, kształtuje masę i siłę muskułów. Aktywuje geny komórek mięśniowych do produkcji rozmaitych białek. Niektóre z nich kształtują siłę i masę mięśni.

Panuje opinia, że owoc granatu jest afrodyzjakiem. Naukowcy stwierdzili, że zawarte w granatach substancje czynne mają rzeczywiście pozytywny wpływ na potencję mężczyzn, redukują zaburzenia erekcji, pobudzają libido i podnoszą doznania erotyczne. Istnieje przekonanie, że owoce granatu są przeznaczone dla mężczyzn i określane są, jako „’owoc męski” czy „owoc życia”.

Walory odżywcze
Pod względem, jakości smakowej, granaty dzielą się na kwaśne, zawierające 8,2-14,4% cukrów, 4,3-9,1% kwasów organicznych, kwaśno- słodkie -zawierające 12-17,3% cukrów, 2,1-3,3% kwasów organicznych i słodkie, zawierające 14,0-19,2 % cukrów, 0,2-1,9% kwasów organicznych . Najczęściej uprawiane są odmiany należące do grupy kwaśno –słodkich i najczęściej są wykorzystywane.
W zależności od odmiany, jak zaznaczono powyżej, w składzie chemicznym granatów występują duże wahania w ilościowej zawartości cukrów i kwasów .Owoce granatów zawierają średnio 75-78% wody, 10-20% błonnika, od 0,2-9.1% kwasów organicznych, głównie kwasu cytrynowego.

Zawartość składników pokarmowych w 100g owocu
Kaloryczność -83 kcal, -białko-1,67g,-tłuszcze -1,17g,-węglowodany -18,7g,- błonnik -4,0g, składniki mineralne; -potas -236mg,-wapń -10mg,magnez-12mg- żelazo-0,30mg;,- witaminy;-E-0,6mg, - B1 -0,067mg, -B2 -0,053mg, C -10,2mg
Owoc granatu jest bogaty w witaminy; - beta- karoten, -C, E, B1, B6 oraz w składniki mineralne; wapń, potas, żelazo, cynk, miedź, selen. Zawiera trzy antocyjanidyny; definidynę, cyjanidynę pelargonidynę
Nasiona, których jest bardzo dużo w granacie, zawierają witaminy np.; beta-karoten, E, składniki mineralne; potas, magnez, fosfor. Porcja 100g nasion dostarcza 83kcal, 1,7 g białka, 18,7 g węglowodanów, około 20% tłuszczu, który stanowi surowiec do produkcji oleju jadalnego.

Walory lecznicze
Już Hipokrates uznawał wartość leczniczą granatów, zalecając spożycie soku przy bólach żołądka, a okrywę owoców przy dezynterii i do leczenia ran. Arabowie stosowali granat przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych. Owoc granatu od pradawnych czasów był wysoko ceniony w medycynie ludowej ze względu na swoje właściwości odmładzające i zapewniające płodność. Starożytna medycyna Chin uznawała owoc granatu, jako źródło długowieczności.
Obecnie na podstawie przeprowadzonych badań naukowych stwierdzono, między innymi; pozytywny wpływ owocu granatu na układ sercowo- naczyniowy, polecany przy niewydolności serca, nadciśnieniu, miażdżycy, zakrzepicy.Granat poprawia ukrwienie i przepływ krwi w mięśniu sercowym. Przeciwutleniacze zawarte w granatach pomagają zneutralizować wolne rodniki, chroniąc tym samym komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Badania wykazały, że leczenie wyciągiem z granatów znacznie hamuje rozwój komórek nowotworowych i aktywuje apoteozę- zaprogramowaną śmierć komórek. Polifenole zawarte w granacie między innymi desperatom redukują wzrost komórek nowotworowych, zapobiegają powstawaniu nowych. Badania te potwierdziły się w przypadku zmian nowotworowych; prostaty, płuc, jelit, skóry i piersi.
Kwas elanowy zawarty w owocach zapobiega aktywacji substancji rakotwórczych w toksynach komórkowych, które tracą swój potencjał wchodzenia w reakcje z DNA i wywoływani mutacji pobudzających rozwój raka.
Ekstrakt z owoców granatu to przeciwutleniająca ochrona dla mózgu i układu nerwowego.Polifenole zawarte w granatach przeciwdziałają chorobom Alzheimera i Parkinsona.
Owoc granatu spożywany systematycznie reguluje proces trawienia. Zawiera kwas cytrynowy i taninę o właściwościach ściągających, dlatego jest polecany w chorobach żołądka i problemami z trawieniem. Posiada silne właściwości przeciwzapalne. Łagodzi stany zapalne szczególnie w artretyzmie. Owoc granatu wzmacnia układ odpornościowo-immunologiczny. Ma działanie antybakteryjne, pomaga zapobiegać infekcjom i przeziębieniom. Owoc granatu działa pozytywnie na skórę, regeneruje i przyspiesza gojenie podrażnień. Stymuluje komórki tkanki łącznej do syntezy kolagenu, wygładza zmarszczki itp.

Owoce granatu posiadają właściwości:
- wzmacniające układ sercowo-naczyniowy, polecane przy nadciśnieniu, miażdżycy itp.
- przeciwnowotworowe, polecane przy nowotworach prostaty, płuc, skóry, jelit, piersi
- przeciwzapalne, polecane przy artretyzmie, reumatyzmie,
- immunostymulujące, wspierające układ odpornościowy – polecane przy grypie, anginie, przeziębieniu itp.
- przeciwastmatyczne- polecane przy astmie,
- regulujące metabolizm- polecane przy cukrzycy i wysokim poziomie cholesterolu
- normalizujące procesy hormonalne- polecane przy menopauzie i zespole napięcia przed miesiączkowego,
- regenerujące, spowalniające proces starzenia,
- wspierające układ pokarmowy, polecane przy chorobach żołądka i problemach z trawieniem itp.

We współczesnym lecznictwie używa się łupin owocowych, w których znajdują się duże ilości garbników, alkaloidów, flawonoidów, antocyjanów ( pochodnych cyjanidyny, pelargonidyny, kwasów fenolowych, elagowego i galusowego. Alkaloidy i garbniki zawarte w łupinach niszczą pasożyty w przewodzie pokarmowym.

Wybór i przechowywanie
Granaty należy wybierać ciężkie w stosunku do rozmiarów z gładką, cienka, naprężoną i połyskującą skórką. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu - dzięki temu zachowają świeżość około miesiąca. W lodówce można je przechowywać dwa miesiące, natomiast nasiona można trzymać w lodówce w trzy dni lub zamrozić w szczelnie zamkniętym pojemniku około 6 miesięcy. Sok z granatów można mrozić około 6 miesięcy.

Przygotowanie i podanie
Aby usunąć nasiona, należy odciąć wierzch owocu i naciąć skórkę pionowo, umieścić granat w miseczce z wodą i rozerwać go na kawałki. Nasiona opadną na dno, a skórka i galaretowata osnówka będą pływać na powierzchni.Nasiona odcedzamy i podsuszamy. Spożywa się owoce świeże, głównie zaś sam sok. W tym celu owoc lekko się nagniata, wycina w okrywie otwór i wysysa sok przez słomkę.
Granat nie należy do owoców typowo deserowych. Główną jego wartością jest sok, który służy do wyrobu orzeźwiających napojów, znanej grenadiny, galaretek, soków zagęszczonych, sorbetów i win .Grenadyna, o pięknej czerwonej barwie wchodzi w skład wielu koktajli alkoholowych i bezalkoholowych. Świeży sok z granatu dodawany jest również do potraw z dziczyzny oaz wołowiny. Sok z granatów może wchodzić w skład sosu do drobiu.
Przepis; 2 szklanki soku z granatów, 1 szklanka miodu, 3 szklanki mrożonej żurawiny, 0,5 szklanki nasion z granatów, skórka z 1 cytryny lub pomarańczy.
Sok z granatów i miód przelać do rondla i zagotować, dodać żurawinę, dusić na wolnym ogniu, od czasu do czasu około 10-12 minut. Dodać skórkę i nasiona granatów, wymieszać, schłodzić. Ten doskonały sos można podawać do każdej potrawy.
Owoce granatu służą, jako element dekoracyjny, składnik surówek, sałatek owocowych i warzywnych, napojów, twarogów czy deserów.
Suszone i zmielone nasiona kwaśnych odmian granatów służą do produkcji przypraw, lub stanowią komponent mieszanek przyprawowych.
Owoc granatu, czy jego sok to to źródło długowieczności. W starożytnej Grecji roślinę tę czczono, jako świętą, jako symbol wiecznej młodości i płodności. Ma niezwykłe właściwości lecznicze, które zostały naukowo potwierdzone, o czym świadczy wiele publikacji naukowych i medycznych. Są nie do zastąpienia dla osób aktywnych fizycznie, w szczególności trenujących siłowo.
Autor:Maria Szustakowska-Chojnacka
Źródło; D. Grotto ‘’!01 produktów dla zdrowia i urody’‘, W. Janitz, M. Jelińska ’’Owoce południowe na stole’’,. Lewkowicz- Mosiej ’’Egzotyczne rośliny lecznicze’’, M. Romanowska ’’Słownik Sztuki kulinarnej’’, B. Hlava, D. lanska ‘’Rośliny przyprawowe’ ’strony internetowe; (www.zdrowie z natury.).
Rej.782./WSPOMAGANIE - 20/2014.04.14/JWIP.PL
Aktualizacja 2014.06.06, godz. 22:10



Nie należy rozpoczynać treningu siłowego pod wpływem środków dopingujących i odurzających. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i ćwiczeń należy się skonsultować z lekarzem. Autorzy i właściciel strony JWIP.PL nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności za skutki działań wynikających bezpośrednio lub pośrednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie.
Ostatnie Artykuły
Skutki koronawiru...
Święta Wielkiej ...
Zmarł nasz Przyja...
Wspomnienie... Pa...
Rak jądra choroba...
Flesz
 Warszawa, 2004 r.
Warszawa, 2004 r.
BOGDAN KASZUBA
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionierów



















































Jeżeli na tej stronie widzisz błąd, napisz do nas.

Jan Włodarek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | Ośrodki | RÓŻNE