Strona G堯wna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdj耩

PIONIERZY

Kontakt
Artyku造:
Jan W這darek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
O鈔odki
R荅NE
Statystyka
Odwiedzi這 nas:
4909662
os鏏.
Oni s z nami:
Jajka s zdrowe


Chcesz mie lepsz pami耩, zdrowe oczy i kr璕os逝p jak stal – jedz jajka! Do niedawna dietetycy przede wszystkim przestrzegali przed jedzeniem jaj. Teraz coraz bardziej podkre郵aj ich zalety. Jajko z najwarto軼iowszych produkt闚. Zawiera wszystkie niezb璠ne sk豉dniki, z wyj徠kiem witaminy C.

A co z cholesterolem?
Prawd jest, 瞠 jajko zawiera du穎 cholesterolu i wielu z nas z tego wzgl璠u powinno ogranicza ich ilo嗆 w jad這spisie. W dotychczas przeprowadzonych badaniach nie wykazano jednak bezpo鈔edniego zwi您ku mi璠zy chorobami serca a jedzeniem jaj. Po prostu trzeba generalnie uwa瘸 na ilo嗆 kalorii w diecie, szczeg鏊nie tych, kt鏎e pochodz z t逝szczu zwierz璚ego. Trzeba te sprawdza poziom cholesterolu we krwi. - Nie udowodniono, 瞠 cholesterol z jajek szkodzi - wyja郾ia dr Magdalena Bia趾owska, lekarz dietetyk z Instytutu 砰wno軼i i 砰wienia w Warszawie. – Wykazano natomiast, 瞠 s ludzie wra磧iwi na cholesterol pokarmowy i niewra磧iwi. I ci pierwsi powinni unika nadmiaru cholesterolu w diecie, bowiem to przyczynia si do wzrostu poziomu tego sk豉dnika we krwi.

S w鈔鏚 nas osoby, kt鏎e mog zje嗆 10 i wi璚ej jajek tygodniowo, i poziom cholesterolu w ich organizmach si nie podnosi. S te jednak i tacy, w kt鏎ych ka盥e przekroczenie cholesterolu pokarmowego powoduje wzrost poziomu cholesterolu we krwi.

Rozbieramy jajo na czynniki pierwsze
- Jest 廝鏚貫m witamin. Ma du穎 witamin A,E i B2 – niezb璠nej do pracy uk豉du nerwowego.
- Dostarcza jodu, fosforu, cynku pomagaj帷ego przy infekcji i selenu chroni帷ego przed nowotworami.
- Chroni wzrok. Luteina i zeaksantyna zawiera w 鄴速ku chroni przed promieniowaniem UV i przed uszkodzeniem siatk闚ki, s wa積e dla plamki 鄴速ej oka.
- Zawiera bia趾o idealne. Bia趾o jaja jest bia趾iem wzorcowym. Ma pe貫n potrzebny cz這wiekowi zestaw aminokwas闚. To najlepsze bia趾o, jakie stworzy豉 natura.
- Chroni przed mia盥篡c. Lecytyna jest wa積a dla uk豉du nerwowego i chroni przed mia盥篡c.
- Poprawia pami耩. Powstaj帷a z lecytyny cholina bierze udzia w przekazywaniu impuls闚 nerwowych, poprawia koncentracj i zapami皻ywanie.

Tak r騜ni si jajka.Jajo kurze. Na rynku s jaja czterech ras kur. Leghom to bia豉 kura daj帷a bia貫 jaja. Rhode Island, czerwono br您owa, daje jaja be穎we. Sissex – ta kura ma bia這 – czarne upierzenie i te znosi be穎we jajka. Zielonon騜ka to rdzenie polska rasa: ma podpalane upierzenie i daje kremowe jajka. Jaja maj podobn wielko嗆, ok. 50g. 100 gram闚 – 2 jaja – to 139 kalorii, 9,7g. t逝szczu i 424 mg cholesterolu. Wszystkie zawieraj kwas sialowy o dzia豉niu antywirusowym oraz cystatyn zapobiegaj帷 paradontozie oraz witamin B1 i B12, kt鏎e w innym rodzaju 篡wno軼i rzadko si pojawiaj .

Jajo przepi鏎cze ma be穎w, ciemnonakrapian skorupk i wa篡 ok. 10g. Jednak wielko嗆 to nie wszystko. Zawieraj wi璚ej sk豉dnik闚 od篡wczych ni jaja kurze! 100 g przepi鏎czych jaj – 10 jaj – dostarcza nieco wi璚ej kalorii, t逝szczu i a dwa razy tyle cholesterolu. To r闚nie bogatsze 廝鏚這 luteiny i witamin E i B1, a tak瞠 瞠laza, miedzi i karotenu oraz przyswajalnego fosforu.

Czy my? Po wyj璚iu z opakowania wk豉damy jajka do lod闚ki, ale nie myjemy ich. Na skorupce jajka jest kutikula – naturalna zewn皻rzna warstwa ochronna. Gdy myjemy jajka, ta bariera zostaje uszkodzona, a pory w skorupce jajka trac szczelno嗆. To u豉twia bakteriom rozwijanie si we wn皻rzu jajka. Natomiast sparzamy skorupki jaj wrz徠kiem bezpo鈔ednio przed u篡ciem zw豉szcza je郵i jajka maj sta si sk豉dnikami tatara czy kremu do ciasta.

Jak d逝go poza lod闚k. Gotowanie w 逝pinach cebuli jasno – lub ciemnobr您owe jajka ozdabiaj wielkanocny st馧. Jak d逝go mog pozostawa w temperaturze pokoju? Trzy do pi璚iu dni, ale pod warunkiem, 瞠 maj ca陰 nieuszkodzon skorupk. Po tym czasie trac walory smakowe, powstaje w nich za du穎 amoniaku i siarkowodoru – to jest efekt starzenia si jajka.

JWIP.PL. Ten artyku, poprzedzony konsultacj merytoryczn z naukowcami z zakresu dietetyki, ukaza si 1 kwietnia 2015 r. w gazecie „Fakt”, dodatek „Fakt zdrowie”. Redaktor prowadz帷y Joanna Niedziela – D帳rowska.
Jajka s wskazane nie tylko dla kulturyst闚, kt鏎zy opychaj si nimi przez ca造 rok, niekt鏎zy nawet bez umiaru, co odradzamy. W naszym dziale „Dietetyka” jest artyku z 2009 r., pt.:” Kr鏒ko o jajkach kurzych w diecie kulturysty”. Autorka: Maria Szustakowska – Chojnacka. Polecamy.
Rej. 827./DIETETYKA - 41/2015.04.04/JWIP.PL
Aktualizacja 2015.04.08, godz. 16.25



Nie nale篡 rozpoczyna treningu si這wego pod wp造wem 鈔odk闚 dopinguj帷ych i odurzaj帷ych. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i 獞icze nale篡 si skonsultowa z lekarzem. Autorzy i w豉軼iciel strony JWIP.PL nie ponosz jakiejkolwiek odpowiedzialno軼i za skutki dzia豉 wynikaj帷ych bezpo鈔ednio lub po鈔ednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie.
Ostatnie Artyku造
Sa豉ta wskazana w...
O zmar造ch pionie...
Zmar Jerzy Pacho...
Rewelacyjne 獞ic...
Spotkanie z ambas...
Flesz
Pierwszy krok , 1965 r.
Pierwszy krok , 1965 r.
STANISxW PTASZY垶KI z USA
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionier闚



















































Je瞠li na tej stronie widzisz b陰d, napisz do nas.

Jan W這darek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | O鈔odki | R荅NE