|
Odwiedziło nas: 10636298 osób. |
|
|
Smakuje i leczy |
Cebulę zaczęto uprawiać prawdobodobnie w Azji Środkowej – do dzisiaj największym jej producentem są Chiny – oraz w północno – zachodniej części Indii, gdzie znano ją już 3000 lat przed naszą erą. To jedna z najstarszych roślin wykorzystywanych przez człowieka.
Do Europy, przez Bliski Wschód, a potem Kretę i Grecję, trafiła za pośrednictwem legionów rzymskich. Dziś stosowana jest głownie w kuchni, ale ma właściwości lecznicze.
Działa bakteriobójczo, antytoksycznie, obniża ciśnienie i poziom cukru we krwi, poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Szczególnie ceniona jako lek przy chorobach gardła i przeziębieniach.
(z art. w"Rzeczpospolita").
Sok z wycisniętej cebuli, przyłożony do nosa, wyleczy z kataru. A okłady z upieczonej i rozdrobnionej cebuli wyleczą trudno gojącą się rany, czyraki i
ropienie.
Nie tylko surowa, ale też duszona i gotowana cebula niweluje niekorzystny wpływ tłuszczu na organizm. Zaś zupa cebulowa na rosole łagodzi skutki nadmiernego spożycia alkocholu. To sprawdzony s[posób francuskich balangowiczów. Cebula obniża poziom złego cholesterolu.
Cebula to bogate w cynk warzywo wygładz skórę, przyspiesza porost włosów, wzmacnia je i upiększa. Działa tez korzystnie na stan paznokci.
Działanie cebuli na nasze zdrowie jest wszechstronne!
(z art. "Królowa cebula", aut. Małgorzata Tańska,tygodnik "Twoje imperium"luty 2006 r.
autor: Rz. ,TI
|
|
Nie należy rozpoczynać treningu siłowego pod wpływem środków dopingujących i odurzających. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i ćwiczeń należy się skonsultować z lekarzem. Autorzy i właściciel strony JWIP.PL nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności za skutki działań wynikających bezpośrednio lub pośrednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie. |
|
Tylko aktywnych zapraszamy na forum oraz do Pionierów |
|
|
| |