Strona Główna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdjęć

PIONIERZY

Kontakt
Artykuły:
Jan Włodarek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
Ośrodki
RÓŻNE
Statystyka
Odwiedziło nas:
9999409
osób.
Oni są z nami:
Odżywki masowe.Autor:Marek Ciołek
Autor: Marek Ciołek
Odżywki i ich przeznaczenie:

- Dla sportowców obciążonych bardzo dużym wysiłkiem treningowym, którzy w naturalnym pożywieniu nie są w stanie pokryć aktualnego zapotrzebowania na energię.
- Dla wszystkich ćwiczących siłowo, którzy odznaczają się szczupłą budową ciała a spożywając tylko naturalny pokarm, mają spore problemy, aby znacząco zwiększyć masę swego ciała.
- Dla osób obciążonych ciężką pracą fizyczną, które pragną zwiększyć kaloryczność swojej diety produktami zdrowymi, charakteryzującymi się łatwostrawnoscią oraz szybkim czasem wchłaniania w układzie trawiennym.
- Doraźnie ( jednorazowo)dla wszystkich sportowców, którzy danego dnia treningowego nie są w stanie zrealizować swojego potreningowego posiłku regeneracyjnego, lub innego posiłku.

Krótka charakterystyka ( skład i proporcja)
W swoim składzie gainery zawierają od 15 do 30% dobrze przyswajalnego białka zwierzęcego (białko mleka oraz białko jaj), proporcjonalnie od 60 do 80% węglowodanów, oraz średnio do 5% tłuszczu. Wysokiej jakości gainery są wzbogacane w witaminy i minerały niezbędne do prawidłowych przemian metabolicznych aktualnie spożywanego białka oraz węglowodanów. Często gainery są wzbogacane w niewielkie ilości tłuszczu MCT. Charakteryzuje się on dobrym wchłanianiem i szybką przemiana w naszym układzie trawiennym w energię. Niektórzy producenci ( zwłaszcza produkty z USA) dodają do gainerów enzymy trawienne pochodzenia roślinnego ( papaina, bromelanina,..) Celem jeszcze szybszego strawienia i natychmiastowego wykorzystania przez organizm sportowca składników odżywczych zawartych w gainerze.
Białka wchodzące w skład odżywki gainer najczęściej są pochodzenia mlecznego. Jest to podyktowane faktem, iż właśnie skład aminokwasowy białka mlecznego jest najbardziej odpowiedni dla budowania przez organizm człowieka własnych białek ustrojowych. Najczęściej producenci stosują w swoich gainerach białka serwatkowe, – które zapewnia najszybszą wchłanialność i najwyższą wartość biologiczną. Na rynku znajdują się również gainery mające w swoim składzie inną frakcje białka mlecznego – kazeinę.
Węglowodany w omawianych odzywkach to w większości maltodekstryna, która jest pozyskiwana z ziaren zbóż, zapewnia ona stabilne i stopniowe dostarczenie energii. Natomiast dodatek glukozy może stanowić natychmiastowy zastrzyk energii dla zmęczonego treningiem organizmu sportowca. (, Kiedy stosować określony rodzaj gainerów podane poniżej w: stosowaniu)

Stosowanie:
Nie ma jednoznacznych wytycznych, co do stosowania gainerów, jest to sprawa indywidualna. To znaczy każdy sportowiec może uzupełnić braki kaloryczne swojej diety odżywka typu gainer. (Wyjątkiem jest okres redukcji tkanki tłuszczowej, wtedy stosowanie odżywek typu gainer jest zdecydowanie nie wskazane, gdyż organizm w tym przypadku powinien czerpać energię ze zmagazynowanej tkanki tłuszczowej, a nie z odżywki).
Odzywkę tą można rozpuszczać w dowolnie dobranych proporcjach w: mleku, sokach oraz w wodzie.
Rozpuszczanie w mleku gwarantuje mam najkorzystniejsze walory smakowe odżywki, choć w porównaniu z rozpuszczeniem w sokach, zdecydowanie przedłuży jej czas wchłaniania w układzie trawiennym – rozpuszczenie w mleku będzie korzystne w zastosowaniu gainera jako zamiennika posiłkowego z dala od treningu. Natomiast na pewno rozpuszczanie w sokach zapewni nam najszybsze wchłanianie ze względu na zawarte w soku cukry proste, które dodatkowo pobudzą wydzielanie insuliny, hormonu transportującego składniki odżywcze do tkanek, reagującego na zwiększenie zawartosci cukru we krwi – powyższe postępowanie będzie najkorzystniejsze po treningu.
Najkorzystniejszą pora do podania odżywki typu gainer jest okres po treningu, kiedy to organizm ma największe zapotrzebowanie, na szybkowchłanianą energię postaci cukrowej (węglowodany nazywamy inaczej cukrowcami lub cukrami)oraz najlepiej i najszybciej wchłaniane białko zwierzęce ( białka mleczne oraz białka jaj).
Bardzo korzystne może być wzbogacenie posiłku potreningowego w dodatkowo podanego gainera. Wysokiej jakości gainery, w których do mleka ( soku lub wody) miksujemy owoce ( lub/i ryż, oraz inne) mogą być zamiennikami posiłkowymi w przypadku braku możliwości spożycia naturalnego posiłku.
Stosunek zawartości białka do węglowodanów: 15% białka reszta węglowodany, stanowi idealna proporcje masowa ( jak 1: 4) dla wszystkich szczupłych osób ciężko przybierających na wadze. Zwartość 30% białka, reszta węglowodany, stanowi proporcję ( jak 1:2) dla osób łatwo zwiększających ilość podskórnej tkanki tłuszczowej.
Wszystkie gainery zawierające w swoim składzie białka serwatkowe, oraz znaczny dodatek glukozy najkorzystniej podawać zaraz po treningu (lub po posiłku potreningowym) jako dawkę najszybciej wchłanianych w układzie trawiennym składników odżywczych. Natomiast gainery zawierające w swoim składzie białko – kazeinę, oraz węglowodany – maltodekstryna, o stabilnym znacznie dłuższym czasie wchłaniania niż białka serwatkowe czy glukoza, mogą stanowić doskonały zamiennik posiłkowy w czasie znacznie oddalonym od sesji treningowej.

Uwagi dodatkowe
W wielu przypadkach najkorzystniejsze będzie podanie gainera zaraz po spożyciu posiłku potreningowego, oraz po najsłabszym posiłku w ciągu dnia ( zazwyczaj drugie śniadanie). Powyższe jest podyktowane faktem, że u wielu ludzi po spożyciu sporej porcji gainera przed posiłkiem, spada znacznie apetyt na naturalne jedzenie.
Ponad to powyższe postępowanie jest również korzystne z punktu widzenia fizjologii funkcjonowania układu trawiennego człowieka.


PREPARATY BIAŁKOWE
Odżywki wysokobiałkowe

Wiadome jest dla większości osób uprawiających sport, że powinni dostarczać w pożywieniu większych ilości białek niż ludzie sportu nie uprawiający.
Szczególnie ponadprzeciętnych ilości białka potrzebują organizmy uprawiających sporty, w których siła ma decydujące znaczenie (kulturystyka, trójbój siłowy, podnoszenie ciężarów, zapasy, rugby i inne).
W zależności od stopnia zaangażowania w trening, wieku ćwiczącego oraz indywidualnych cech metabolizmu zapotrzebowanie na białko w wymienionych dyscyplinach waha się miedzy 1,5 g nawet do 2,5g na kilogram wagi ciała.

Trening siłowy pociąga za sobą liczne mikrourazy tkanki mięśniowej jak i tkanki łącznej, właśnie po takim treningu organizm sportowca potrzebuje odpowiednio większej ilości białka, aby zregenerować uszkodzenia oraz rozbudować muskulaturę adoptując ja w ten sposób do dalszego wysiłku.

Do wspomnianych wyżej celów: regeneracji oraz zwiększenia masy mięśniowej nasza firma oferuje państwu szeroka gamę produktów proteinowych, specjalne różniących się miedzy sobą: czasem wchłaniania, formą podania, źródłem pochodzenia, które razem decydują o sposobie zastosowania.

Przeznaczenie
- Dla sportowców sportów siłowych, którzy w naturalnym pożywieniu nie są w stanie spożywać wystarczającej ilości białka zwierzęcego, niezbędnego zarówno podczas diety zwiększającej masę mięśniową lub wysokobiałkowej- redukującej nadwagę.
- Dla sportowców innych dyscyplin, którzy nie dostarczają w naturalnym pożywieniu wystarczającej ilości białka zwierzęcego.
- Dla osób po zabiegach chirurgicznych oraz rekonwalescentów mających zwiększone zapotrzebowanie na białko zwierzęce, którzy z przyczyn od nich niezależnych nie są w stanie pokryć swego zapotrzebowania w naturalnym pożywieniu.

Krótka charakterystyka (skład i proporcjia
Odzywki wysokobiałkowe zawierają w swoim składzie od 70 do 95% białka, na pozostałą cześć składają się węglowodany, sole mineralne i witaminy, oraz dodatki smakowe.
Najpopularniejszym obecnie białkiem w opisywanych odżywkach są białka serwatkowe ( laktoalbumina, laktoglobulina).
-- Koncentraty białek serwatkowych zawierają od 70 do 80% białek, oraz niewielka ilość laktozy ( cukru mlecznego),
-- Izolaty białek serwatkowych zawierają zazwyczaj od 90 do 95% białek i nie powinny zawierać laktozy ( jedynymi węglowodanami w izolatach mogą być cukry decydujące o smaku odżywki).
Prawdziwy izolat nie powinien zawierać wcale cukrów, więc jego smak powinien być neutralny ( bezsmakowy).
Białka serwatkowe posiadają najbardziej zbliżony skład aminokwasowy do składu białek ludzkich, powyższy fakt decyduje o ich bardzo wysokiej wartości biologicznej jak tez i o szybkości ich trawienia oraz dalszego wchłaniania w ustroju.
-- Kazeina stanowi jeszcze inną frakcję białek mlecznych. Wprawdzie kazeina nie posiada tak wysokiej wartości biologicznej jak białka serwatkowe, lecz jest znacznie tańsza w pozyskaniu ( produkcji), a jej stosunkowo długi i stabilny czas wchłaniania decyduje o jej wykorzystaniu w odzywkach spożywanych przed snem, aby stan katabolizmu nocnego przesunąć dopiero na wczesne godziny poranne.

Wielu producentów dodatkowo wzbogaca swoje odzywki wysokobiałkowe zwłaszcza w witaminy z grupy B, które decydują o przemianach metabolicznych białek oraz aminokwasów.
Niepodważalną zaletą odżywek produkowanych z białek mlecznych oraz jajecznych jest fakt możliwości natychmiastowego wbudowania w ludzkie tkanki ustrojowe aminokwasów pochodzących ze strawienia takiej odżywki, bez dodatkowych długotrwałych przemian metabolicznych zachodzących w wątrobie.

Stosowanie
Odzywki wysokobiałkowe stanowią wartościowe uzupełnienie diety w białko zwierzęce. W zależności od zapotrzebowania nawet do 50% można uzupełniać pod postacią odżywek.

Białko serwatkowe, ze względu na jego najszybszy czas wchłaniania najkorzystniej jest podawać zaraz po przebudzeniu - rano po całonocnej przerwie w jedzeniu, lub w czasie przed i po treningu. Natomiast białka kazeinowe, sojowe i inne można podawać w czasie znacznie oddalonym od treningu, a zapewnią nam one stabilne i stopniowe wchłanianie w układzie trawiennym ( np. korzystne będzie ich podawane na noc).

Z pewnością odżywki białkowe są bardzo dobrą alternatywą dla naturalnych źródeł białka, dla wszystkich będących na wysokobiałkowej diecie redukującej nadmiar tkanki tłuszczowej.

AMINOKWASY
Przeznaczenie:

- Dla sportowców pragnących zwiększyć masę mięśniową ( zarówno w sportach siłowych jak i innych).
- Dla sportowców pragnących w jak najszybszy sposób uzupełnić straty białek mięśniowych, powstałe na skutek ciężkiego wysiłku, jakim jest trening.
- Dla ludzi chorych mających braki w enzymach proteolitycznych ( powstałe na skutek chorób układu trawiennego lub z innych przyczyn), na skutek, czego mających problemy z trawieniem naturalnego pożywienia białkowego.

Krótka charakterystyka
Aminokwasy pozyskane na drodze hydrolizy enzymatycznej dostarczają do organizmu człowieka w sposób najszybszy z możliwych - wszystkich niezbędnych azotowych związków organicznych, jakimi są aminokwasy, które mogą być szybko wbudowane w ludzkie białka ustrojowe (np. w mięśnie) lub wykorzystane zależnie od aktualnych potrzeb organizmu.
Podstawową różnicą między aminokwasami a zwykłą odżywką białkową jest fakt ze aminokwasy mają „ trawienie wykonane poza ludzkim organizmem”.. Odżywka białkowa musi być trawiona wstępnie w żołądku a następnie w jelicie cienkim, gdzie białka są rozkładane na pojedyncze aminokwasy oraz peptydy i dopiero teraz mogą być wykorzystane przez nasz organizm, natomiast aminokwasy podane jako suplement mogą być wykorzystane od razu, bez trawienia wstępnego w żołądku a później w jelicie cienkim. Dzięki czemu zaoszczędzamy naszemu układowi trawiennemu czas oraz energię potrzebne na proces trawienia zwykłej odżywki białkowej. Powyższe zagadnienie jest niezwykle istotne zawsze, kiedy zależy nam na czasie, aby nasz organizm jak najszybciej otrzymał niezbędne mu aminokwasy. Takimi momentami jest czas zaraz po przebudzeniu, czyli całonocnej przerwie w jedzeniu, oraz okres zaraz przed jak i zaraz po treningu.

Stosowanie
W zależności od potrzeb:
- Zaraz po przebudzeniu, celem jak najszybszego zatrzymania katabolizmu nocnego.
- Przed treningiem ( najkorzystniejsze będą aminokwasy bcaa), celem zapobiegania możliwości „spalania” mięsni przy ciężkim i stosunkowo długotrwałym treningiem
- Zaraz po treningu ( najkorzystniejsze będą aminokwasy bcaa), celem jak najszybszego uzupełnienie strat w białkach mięśniowych powstałych po treningu, oraz stymulacji wzrostu mięsni.
- Przed pójściem spać, celem oddalenia fazy nocnego katabolizmu.
- Przed posiłkami, które są lub mogą być ubogie w pełnowartościowe białka zwierzęce.

AMINOKWASY BCAA
Przeznaczenie

- Zarówno dla sportowców dyscyplin siłowych jak i wytrzymałościowych, celem uzupełnienia strat w białkach mięśniowych
po treningu, jak też celem stymulacji układu hormonalnego do rozbudowy mięsni szkieletowych.

Krótka charakterystyka
Zaliczamy do nich: leucynę, walinę, izoleucynę. Wymienione aminokwasy należą do grupy aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie są wytwarzane przez organizm człowieka, muszą być koniecznie dostarczane w codziennym pożywieniu.
Ponad to, wspomniane aminokwasy stanowią blisko ¼ składu aminokwasowego białek mięśniowych.

W przypadku braku energii pochodzenia cukrowego ( glukoza, glikogen) aminokwasy bcaa są wykorzystywane energetycznie przez pracujące beztlenowo mięśnie. (Czyli mięsień sam spala siebie, aby uzyskać niezbędną do pracy energię – szkielety węglowe bcaa są potraktowane jako paliwo, natomiast reszta azotowa jest przekształcona w alaninę, aminokwas ulegający przemianie w wątrobie w glukozę, następnie wykorzystaną energetycznie).
Do wspomnianej sytuacji dochodzi często podczas intensywnych treningów siłowych. Podając aminokwasy bcaa przed treningiem, możemy zabezpieczyć nasze mięśnie przed spaleniem, natomiast podając po treningu – uzupełniamy straty, które w mięśniach powstały.

Powyższe zagadnienia tłumaczą, dlaczego właśnie aminokwasy, bcaa są bardzo ważnym suplementem, niezbędnym przy ciężkich treningach siłowych, jak również podczas diet redukujących nadmiar tkanki tłuszczowej, kiedy na skutek małego spożycia węglowodanów zapasy glikogenu są zdecydowanie niewystarczające by zapewnić energię na jakikolwiek trening siłowy.

Stosowanie:
- Zaraz po skończonej sesji treningowej w ilości 3 do 6.g zależnie do rodzaju diety
( przy diecie redukcyjnej dawka 6.g jest dawką minimalną).
- Przed treningiem kilkugramowa dawka zawsze podczas diety redukcyjnej. ( W przypadku diety masowej podawanie aminokwasów bcaa przed treningiem nie jest konieczne).
Uwagi – bardzo korzystne jest podawanie aminokwasów bcaa zaraz po treningu wraz z glutamina oraz kreatyną.

KREATYNA
Co to jest kreatyna? Jaka jest jej funkcja w organizmie człowieka?

Kreatyna jest związkiem białkowym naturalnie syntezowanym w organizmie człowieka w wątrobie oraz w nerkach, substratami do jej produkcji ( zarówno w organizmie człowieka jak i laboratoryjnie) są aminokwasy: arginina, glicyna i metionina. Ponad 90% tego związku jest gromadzone w mięśniach szkieletowych.

Skurcz włókien mięśniowych zachodzi dzięki rozpadowi wysokoenergetycznego związku ATP ( trójfosforanu adenozyny), ATP ulega wtedy rozpadowi do ADP
( dwufosforanu adenozyny). Właśnie podczas submaksymalnych wysiłków beztlenowych zmagazynowana w mięśniach fosfokreatyna jest najszybszym regeneratorem ADP do ponownego powstania ATP. Ilość powstającego w mięśniach ATP wystarcza na kilka do kilkudziesięciu sekund intensywnego jednorazowego wysiłku. Jeśli wysiłek trwa dłużej, ( a zabraknie fosfokreatyny) ATP jest odtwarzane w procesie, glikolizy, czyli podczas rozpadu glikogenu.( Materiału energetycznego zgromadzonego w mięśniach oraz w wątrobie). Problem polega na tym, że glikogen w warunkach beztlenowych, jakie stwarza każdy trening siłowy, ulega zamianie w energię oraz w kwas mlekowy, który obniża sprawność wysiłkową mięśni jak tez przedłuża ich regenerację.

Dla wszystkich reprezentantów sportów siłowych ta droga pozyskiwania energii jest wielce niekorzystna, gdyż charakter treningu kulturystów, trójboistów, ciężarowców i innych wymaga wysiłku stosunkowo krótkiego intensywnego, lecz powtarzanego wielokrotnie.

Jeśli wysiłek będzie przedłużany aż po wyczerpanie się zapasów glikogenu, wtedy odtwarzanie ATP będzie zachodzić na drodze rozpadu aminokwasów pobranych z tkanki mięśniowej, co zdecydowanie doprowadzi do efektu katabolicznego.

Jak widać dodatkowe wspomaganie syntetyczną kreatyna da więcej siły do ćwiczeń, oraz natychmiast zregeneruje mięśnie do następnego wysiłku, również przyczyni się do zabezpieczenia przed stanem katabolicznego rozpadu tkanki mięśniowej.

Dzięki ATP w naszym organizmie może dochodzić do aktywnego transportu różnych związków przez pompy w ścianach komórkowych, tym samym, czym większą ilością ATP dysponuje nasz organizm tym szybsza jest synteza wielu związków organicznych budujących nasze ciało( w tym białek mięśniowych) jak tez dokonujących utylizacji szkodliwych produktów przemiany materii.
Również do powstawania komórek białkowych z aminokwasów jest niezbędne ATP. Jak widać większy poziom kreatyny wpływa bezpośrednio, na większy poziom tak niezbędnego ATP.

Jakie korzyści daje dodatkowa suplementacja kreatyną?

-Zwiększenie siły skurczu mięśni.
-Przyśpieszenie regeneracji mięśniowej oraz regeneracji potreningowej całego organizmu
-Neutralizowanie zakwaszenia mięśni a tym samym przyczynienie się do zwiększenia ich potencjału energetycznego.
-Zatrzymywanie wody w mięśniach, których uwodnienie wpływa na przyśpieszenie przemian anabolicznych.
- ezpośrednie przyczynienie się do wzrostu masy mięśniowej.

W jakich dyscyplinach sportu korzystna będzie dodatkowa suplementacja kreatyną?
Kreatyna bierze udział w procesach energetycznych anaerobowych, zachodzących w warunkach niedoboru tlenu, kiedy organizm sportowca zużywa duże ilości ATP. Dzieje się tak podczas wysiłków szybkościowo-siłowych, charakteryzujących się mocnymi i krótkotrwałymi skurczami włókien mięśniowych.

Dlatego kreatyna powinna być jednym z podstawowych suplementów w następujących sportach:
- Sporty siłowe ( kulturystyka, trójbój siłowy, podnoszenie ciężarów, zapasy)
- Lekkoatletyka ( sprinterzy, miotacze)
- Wioślarstwo, kajakarstwo
- Gry zespołowe ( rugby, piłka nożna).

GLUTAMINA
L-glutamina jest aminokwasem pozyskiwanym na drodze syntezy mikrobiologicznej, ( w przeciwieństwie do peptydu glutaminy, który jest uzyskiwany z ziaren zbóż).
Glutamina bierze udział w gospodarce azotowej ludzkiego organizmu. Jest ona prekursorem ( dawcą jonów azotu) w reakcji powstawania wielu aminokwasów endogennych, które później mogą wchodzić w skład białek ustrojowych.
Glutamina może też być wykorzystana energetycznie, – czyli może zostać przekształcona w glukozę, podstawowe paliwo energetyczne ludzkiego organizmu.
Natomiast kwas glutaminowy wchodzi w skład wszechobecnego w ludzkim organizmie glutationu – tipeptydu wiążącego wolne rodniki tlenowe oraz inne substancje toksyczne. ( Dodatkowa suplementacja glutaminą ma wiec zdecydowany wpływ na poprawę odporności zdrowotnej ustroju).
Z glutaminy powstaje asparaginian, niezbędny do odprowadzenia nadmiaru amoniaku w cykl mocznikowy.
Często nadmiar amoniaku powstaje po intensywnym treningu ze spalonych energetycznie aminokwasów, więc jeśli nie dostarczymy glutaminy w suplementacji bądź w posiłku, wtedy nasz organizm rozbije własne białka by z nich pozyskać glutaminę, co zdecydowanie pogłębi katabolizm potreningowy.


Swoista uniwersalność glutaminy czyni ja aminokwasem podstawowym w suplementacji każdego poważnie o sobie myślącego sportowca. Brak nawet jednego aminokwasu wywołuje ujemny bilans azotowy – w takim stanie więcej białka ulega rozkładowi niż jest syntezowane – taki stan nazywamy katabolicznym. Glutamina pomoże go skutecznie zwalczać.

ZMA
ZMA jest preparatem zawierającym chelatowane (zapewniające maksymalną wchłanialność) minerały: cynk i magnes oraz witaminę B6 ( pirydoksynę). Odpowiednio dobrane proporcje między nimi zapewniają właściwą regenerację,wzrost organizmu oraz wydzielenie się zwiększonych dawek somatotropiny i testosteronu podczas snu.
Cynk zapewnia nam: powstawanie enzymów biorących udział w syntezie białek, powstawanie najmocniejszego hormonu anabolicznego: insuliny, bierze udział w syntezie testosteronu, somatotropiny ( i innych hormonów przysadki mózgowej), wpływa na wytwarzanie tyroksyny ( hormonu decydującego o gospodarce węglowodanami), zapewnia wchłanianie witaminy A, bierze udział w syntezie kolagenu – białka tkanki łącznej, zapewniającej szybkie gojenie się urazów stawów, ścięgien i skóry, bierze udział w reakcjach odpornościowych organizmu ( zwalczanie wirusów).
Magnez: aktywuje ponad 300 enzymów, jest odpowiedzialny za: transport jonów przez błony komórkowe, utrzymanie równowagi kwasowo – zasadowej organizmu, syntezę białek, właściwą pracę układu nerwowego, skurcz mięsni, właściwą pracę serca ( zapobieganie arytmii). Możliwość przedawkowania – nie występuje.
Witamina B6 ( pirydoksyna): jest niezbędna do powstania fosforanu pirydoksalu, koenzym ten wchodzi w skład wielu enzymów odpowiedzialnych za: całą gospodarkę azotową ( białkową) organizmu ( synteza i rozpad aminokwasów, usuwanie nadmiaru amoniaku), przemianie węglowodanów do glikogenu ( podstawowego substratu energetycznego dla organizmu człowieka), powstawaniu glukozy z glikogenu i innych przekształceń węglowodanów, właściwej pracy układu nerwowego. Możliwość przedawkowania – nie występuje.

Z powyższych faktów widać jak wiele zależy od odpowiednio dobranych dawek owych minerałów i witaminy B6.
ZMA gwarantuję nam, że wszystkie powyższe procesy będą zachodziły podczas snu w naszym organizmie prawidłowo, oraz zdecydowanie wpłyną na osiągnięcie przez nas wysokiej formy sportowej i dobrego stanu zdrowia.

WITAMINY I MINERAŁY

Witaminami nazywamy związki organiczne, które nie będąc źródłem energii ( nie nalezą ani do białek, tłuszczy czy węglowodanów) ani też strukturalnym składnikiem tkanek organizmu, są niezbędne do zachowania zdrowia oraz prawidłowego przebiegu wszystkich procesów metabolicznych.
Witaminy wchodzą w skład enzymów, będących w naszym organizmie katalizatorami ( przyspieszaczami) niezliczonych reakcji biochemicznych. Enzymy są odpowiedzialne za regulacje wielu procesów: za przekształcenia różnych substratów w formy energii, za procesy budulcowe tkanek organizmu, (również tkanki mięśniowej) za regenerację i wzrost. Doprawdy dzięki nim nasz organizm może normalnie funkcjonować, rozwijać się, jak też bronić przed bakteryjnymi zagrożeniami z zewnątrz.
Minerały pełnia w naszym organizmie również wiele niezbędnych życiowo funkcji.
Stanowią materiał budulcowy dla kości, zębów, skóry i włosów ( wapń, fosfor, magnez, fluor). Wchodzą w skład związków o podstawowym znaczeniu dla funkcjonowania naszego organizmu: nośnika tlenu - hemoglobiny ( żelazo), hormonów – testosteronu, insuliny ( cynk) tyroksyny ( jod), związków wysokoenergetycznych ATP (fosfor), enzymów i innych aktywatorów metabolicznych (magnez, wapń). Pełnią też podstawową rolę w zachowaniu właściwego bilansu wodnego oraz równowagi kwasowo – zasadowej naszego organizmu. (Sód, potas, chlor).
Uprawiając intensywnie sporty siłowe jak też wytrzymałościowe nie jesteśmy w stanie w naturalnym pożywieniu dostarczać wystarczającej ilości niektórych witamin I minerałów. Nasze zapotrzebowanie na wspomniane składnik odżywcze jest ponadprzeciętnie wyższe niż zapotrzebowanie zwykłego człowieka.
Powinniśmy uwzględnić nasze zwiększone zapotrzebowanie na powstające z witamin enzymy biorące udział w procesach regeneracji mikrourazów włókien mięśniowych, tkanki łącznej oraz stawów.
Również nasz przeciążony wysiłkiem treningowym układ nerwowy wymaga regeneracji, a jego sprawne działanie - jonów wapnia i magnezu. Nie możemy tez zapominać o zwiększonym zapotrzebowaniu na wszystkie enzymy dokonujące utylizacji bądź przemiany wszystkich produktów ubocznych powstających podczas treningu ( kwasy mlekowy i fosforowy, amoniak i inne).
Bardzo istotna rolę w zdrowiu i sprawności każdego sportowca spełniają przeciwutleniacze: wit A, C, E, oraz niektóre minerały: selen, cynk, i inne.
Ze względu na wspomniane zagadnienia kupno dobrego preparatu witaminowego oraz mineralnego powinno być zawsze na pierwszym miejscu w priorytecie naszych zakupów.

NAPOJE IZOTONICZNE
Podstawowa funkcja napojów izotonicznych, poza dostarczeniem wody, jest uzupełnienie elektrolitów w trakcie oraz po wysiłku, jakim jest trening. Do znacznego ubytku elektrolitów ( zwłaszcza jonów sodu oraz potasu) dochodzi podczas intensywnego pocenia się. Natomiast jony magnezu są niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego.
Ubytek wspomnianych substancji nie tylko znacznie skraca możliwości kontynuowania wysiłku, ale może tez być niebezpieczne dla zdrowia sportowca.
zupełnianie wody oraz substancji mineralnych podczas wysiłku poprawia wydolność wysiłkową jak tez zwiększa jakość i efekty treningu. Natomiast podawanie napojów izotonicznych po wysiłku przyśpiesza czas regeneracji powysiłkowej.
Dostepne są nie tylko preparaty izotoniczne zwierające jedynie elektrolity, lecz również posiadające w swoim składzie kompleks węglowodanowy, stanowiący dodatek energetyczny.
Wzbogacenie napojów izotonicznych w witaminy C i E jako przeciwutleniacze, oraz wit z grupy B, decydujące o pozyskiwaniu energii ze źródeł cukrowych i białkowych, dodatkowo podbija atrakcyjność omawianych preparatów.

Regeneracja stawów oraz tkanki łącznej
Kości na powierzchniach stawowych pokryte są chrząstką szklistą zmniejszającą tarcie w stawie, jednocześnie amortyzującą wszystkie wstrząsy. Z chrząstki szklistej zbudowane są płytki chrzęstne – łąkotki, zwiększające ruchomość w stawach, ( które bez nich byłyby zbyt ciasno dopasowane, co znacznie ograniczałoby ruchomość stawu), oraz spełniające role amortyzatorów.
Cały staw jest zamknięty przez torebkę stawową, zbudowana z dwóch warstw: torebki włóknistej ( tkanka łączna zbita)- na zewnątrz, oraz torebki maziowej
( tkanka łączna wiotka wraz z nabłonkiem produkującym maż stawową) – wewnątrz.
Maź stawowa dostarcza składników odżywczych chrząstkom, oraz stanowi rodzaj molekularnego kleju, łączącego powierzchnie chrząstek stawowych.
Więzadła wzmacniając włóknistą torebkę stawowa biegną pomiędzy kośćmi łączącymi staw, mocno je spajając i przechodząc w okostną. Powięzi stawowe (więzadła), należące do tkanki łącznej włóknistej klejodajnej, zbudowane są głównie z białek kolagenowych oraz elastyny.
Każdy mięsień przytwierdzony jest do kości, na która przenosi swoja pracę – mocnym nierozciągliwym ścięgnem, zbudowanym z tkanki łącznej włóknistej klejodajnej. Włókna ścięgien przenikają w okostna i w sama kość, w powięzi i torebki stawowe, w ten sposób łącząc kości i mięśnie w jeden układ ruchowy.
Podstawowymi suplementami regenerującymi tkankę łączną są: żelatyna, kolagen, glukosamnia ( regenerujące tkankę łączna włóknista klejodajną) oraz chondroityna oraz MSM – kompleks związków siarkowych ( regenerujące chrząstkę szklistą) chondrony- zespoły komórek chrząstkotwórczych wytwarzają właśnie kwas chondroitynosiarkowy.
Niezwykle istotne jest podawanie glukosaminy wraz z chondroityna oraz MSM – razem. Podyktowane jest to faktem, że zarówno tkanka chrzęstna zawiera niewielkie ilości włókien klejodajnych, jak tez włókna tkanki klejodajnej spojone są w pęczki mała ilością chondryny.
Tak, więc suplementacja tylko jednym z wymienionych produktów będzie niepełna i nie może stanowić o decydującym przyśpieszeniu odnowy zarówno tkanki chrzęstnej jak i ścięgien czy więzadeł stawowych.Auror:Marek Ciołek
Nie należy rozpoczynać treningu siłowego pod wpływem środków dopingujących i odurzających. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i ćwiczeń należy się skonsultować z lekarzem. Autorzy i właściciel strony JWIP.PL nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności za skutki działań wynikających bezpośrednio lub pośrednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie.
Ostatnie Artykuły
Skutki koronawiru...
Święta Wielkiej ...
Zmarł nasz Przyja...
Wspomnienie... Pa...
Rak jądra choroba...
Flesz
Cezary, Jan, Krzysztof 2009 r.
Cezary, Jan, Krzysztof 2009 r.
KRZYSZTOF GÓRNICKI
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionierów



















































Jeżeli na tej stronie widzisz błąd, napisz do nas.

Jan Włodarek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | Ośrodki | RÓŻNE