Strona Główna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdjęć

PIONIERZY

Kontakt
Artykuły:
Jan Włodarek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
Ośrodki
RÓŻNE
Statystyka
Odwiedziło nas:
4298733
osób.
Oni są z nami:
Herbata napój doskonały. Autor: Maria Szustakowska - Chojnacka
DOBRA NA WSZYSTKO
Krzew herbaciany, czyli kamelia chińska, jest wiecznie zieloną rośliną. Uprawiana jest ona dla pączków i liści, z których produkuje się susz herbaciany służący do sporządzenia naparu-herbaty. Ojczyzną kamelii chińskiej są środkowe i południowo-wschodnie Chiny. Jest ona bardziej aromatyczna, ale mniej wydajna niż herbata indyjska.

Swoistymi składnikami herbaty, jako używki o charakterystycznych właściwościach smakowo – zapachowych, są głównie kofeina (2-3, 5%), ok. 13% garbników (tanina), olejek eteryczny 1%, poza tym składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo, fluor, miedź, cynk, mangan, jod), nieliczne oraz w bardzo małych ilościach witaminy z grupy B. Zawiera również flawonoidy, naturalne przeciwutleniacze.
Może się wydawać dziwnym.źe herbata, napój pospolity i tani, traktowana jest, jako napój zdrowotny. Badacze potwierdzają jej znakomite działania zdrowotne.

Dziewiętnastowieczni naukowcy rosyjscy nazywali herbatę-eliksirem życia- zalecali picie jej na wszelkie dolegliwości. Herbata zawiera składniki mające właściwości bakterio-i wirusobójcze, obniżające ciśnienie tętnicze krwi i zmniejszające stężenie cholesterolu, wzmacniające naczynia krwionośne i działające łagodząco na nastrój. Dzięki zawartości garbników i fluoru ma działanie przeciwpróchnicze. Herbata ma działanie przeciwutleniające, może więc zabezpieczyć przed licznymi przewlekłymi schorzeniami, np. chorobami serca, chorobami nowotworowymi (rak jelita grubego), a nawet procesami starzenia się.

Herbata pobudza wydzielanie soku żołądkowego, nie jest więc polecana osobom z chorobą wrzodową, ale można osłabić to działanie, dodając mleko i cukier. Jednak mleko neutralizuje również działanie niektórych korzystnych składników, np. garbników.
Należy unikać picia zbyt gorącej herbaty. Picie wszelkich gorących napojów może powodować uszkodzenie błony śluzowej gardła przełyku, prowadząc do rozwoju raka. Nadmierne picie herbaty może upośledzić wchłanianie żelaza z pokarmów i doprowadzić do niedokrwistości.

ZIELONA
Zielona herbata zawiera więcej czynników ochronnych niż czarna, która w czasie przetwarzania traci część polifenoli, zwłaszcza garbników.
Pierwsza wzmianka o zielonej herbacie pochodzi sprzed około 4700 lat. Zielona herbata była przede wszystkim lekarstwem. Dopiero pod wpływem Japończyków i Anglików stała się używką i napojem codziennym. Liście zielonej herbaty zawierają średnio 2 razy więcej katechin niż liście herbaty czarnej. Katechina hamuje rozwój arteriosklerozy i guzów nowotworowych, wyławiając agresywne cząsteczki z tkanek i ingerując w procesy chemiczne w organizmie, w wyniku których tworzą się rakotwórcze substancje.
Osoby palące tytoń powinny kilka razy dziennie pić zieloną herbatę, która należy do najskuteczniejszych naturalnych inhibitorów raka płuc.
Oprócz tego zielona herbata zawiera duże ilości fluoru zapobiegającego próchnicy zębów. Niektóre firmy kosmetyczne dodają obecnie zieloną herbatę do swoich produktów pielęgnacji skóry, ponieważ osłabia ono szkodliwe działanie silnego światła słonecznego a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju raka skóry.

Zielona herbata jest skutecznym środkiem na nadciśnienie, ożywia umysł, poprawia koncentrację bez wprawiania w nerwowość Zaleca się picie jej w ilości nie większej niż 1, 5 l dziennie. Gatunki zielonej herbaty o małej zawartości kofeiny nadają się także dla dzieci, zaleca się osłodzić niewielką ilością miodu. Dzieci w wieku przedszkolnym nie powinny pić zielonej herbaty.

CZERWONA
Pośród czerwonych herbat najlepsza jakościowo jest Pu-erh, oczywiście liściasta. Nazwę swą wzięła od miejscowości Puer w prowincji Yunnan w płd. Chinach.
Znano ją już w czasie chińskiej dynastii Tang.(rok 616-907 r.. Początkowo z jej dobrodziejstw korzy stał wyłącznie cesarz. Swój oryginalny smak, aromat oraz właściwości lecznicze zawdzięcza niezmiennemu od wieków procesowi produkcji. W odróżnieniu, bowiem od innych herbat, które muszą być świeże, czerwona bardzo długo leżakuje w górskich grotach- nawet 60 lat. Podczas tego procesu wytwarzają się w niej flawonoidy. One to nadają jej niepowtarzalny smak. Jak wiadomo związki flawonoidowe mają niebagatelny wpływ na nasz organizm m.in. uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, poprawiają krążenie itp.

Dodatkowo aktywują enzymy pokarmowe do wydzielania soków trawiennych i pobudzają perystaltykę jelit. Tym samym obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają ilość tłuszczów w tkance podskórnej. Z tego powodu czerwoną herbatę zwie się często ‘’mordercą tłuszczu’’ Przeprowadzone we Francji i w Chinach badania wykazały duży spadek wagi ciała u osób regularnie ją pijących. W odróżnieniu od pitej na czczo herbaty zielonej, czerwoną najlepiej pić po jedzeniu. (niepełną łyżeczkę liści zalewa się wodą o temp.90oC i zostawia się na 3-5 minut).Nie słodzi się jej, bo cukier niszczy jej zdrowotne działanie.

AROMATYZOWANA
Herbatę można też aromatyzować na różne sposoby. Kawałki owoców, płatki kwiatów, przyprawy korzenne esencje zapachowe dają bogatą gamę możliwości. Najbardziej znaną pachnącą herbatą jest produkowana już w XIX w. Earl Grey Tea, nazwana tak od nazwiska brytyjskiego ministra spraw zagranicznych. hrabiego.Edwarda Greya.Do tej mieszanki dodaje się olejek bergamotowy, który nadaje jej charakterystyczny kwiatowo-goryczkowy smak. Inne popularne mieszanki to herbaty jak np. jaśminowa, waniliowa, pomarańczowa itp.

PODANA NA STÓŁ
Herbata stała się bez wątpienia najbardziej angielskim ze wszystkich napojów, dlatego dla wielu osób będzie z pewnością zaskoczeniem wiadomość …., że picie jej stało się modne najpierw w Portugalii, na długo przedtem, nim pojawiła się w Anglii. Dopiero Katarzynie Braganza, pochodzącej z Portugalii małżonce Króla Karola II (1600-1685), udało się wprowadzić kult herbacianego imbryczka na angielskim dworze. Herbata towarzyszy Anglikom przez cały dzień. Piją ją nie tylko na dzień dobry, jako early morning tea.
Słynny na świecie stał się zwyczaj picia herbaty podczas uświęconego tradycją popołudniowego five o’clock. Herbata, mleko i cukier podawane są w ciężkich, srebrnych – zwykle w wiktoriańskim stylu-imbrykach, dzbanuszkach i cukiernicach. Na gości czekają charakterystyczne płytkie filiżanki z porcelany.Podaje się ciasteczka, herbatniki, marmoladę truskawkową.

Japończycy piją herbatę, nie słodząc jej i nie dodając ani mleka ani cytryny ani też rumu. Twierdzą, że dodatki te zabijają smak i aromat herbaty.Herbata podana w uprzednio ogrzanych wrzątkiem filiżankach porcelanowych smakuje lepiej niż pita ze szklanek, ponieważ porcelana dłużej niż szkło utrzymuje temperaturę napoju. Aby otrzymać aromatyczną i mocną herbatę należy postarać się o jej dobry gatunek. Czubata łyżeczka suszu herbacianego to klasyczna porcja na 1 filiżankę. Herbatę wsypuje się do dobrze nagrzanego czajniczka porcelanowego lub kamionkowego i zalewa się wrzątkiem (w momencie, gdy woda zacznie się gotować).Po pięciu minutach naciągania herbata jest gotowa. Dłużej zaparzana traci aromat i subtelny smak, staje się nawet gorzka. Esencję herbacianą rozcieńcza się wg uznania, wrzącą wodą.Podaje się małe.kruche ciasteczka. Znawcy twierdzą, że najlepiej smakują do herbaty słone herbatniki.( W Chinach przed wiekami herbatę solono, nigdy jej nie słodzono).

Wiosna zbliża się, więc zadbajmy o naszą sylwetkę. W uzyskaniu „tali osy” pomocne mogą być na przykład czerwone herbatki „Pu-erh. Ich fantastyczne smaki sprawią, że nawet drakońska dieta nie będzie uciązliwa. Natomiast orzeźwiająca herbata waniliowa czy aromatyczna pozwoli delektować się ich smakiem.
(Opracowanie na podstawie mojej książki: „100 Roślin w Twojej Kuchni. Wykorzystaj moc natury. PZWL).
Autor: Maria Szustakowska – Chojnacka , marzec 2008 r.

Nie należy rozpoczynać treningu siłowego pod wpływem środków dopingujących i odurzających. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i ćwiczeń należy się skonsultować z lekarzem. Autorzy i właściciel strony JWIP.PL nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności za skutki działań wynikających bezpośrednio lub pośrednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie.
Ostatnie Artykuły
Zmarł Antoni Kołe...
Pozdrowienia z wa...
Przemysław Kwiatk...
Stawiałem na wsze...
Cytryna na zdrowi...
Flesz
Letnie zawody w Lęborku, 2009 r.
Letnie zawody w Lęborku, 2009 r.
BOGDAN KASZUBA
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionierów



















































Jeżeli na tej stronie widzisz błąd, napisz do nas.

Jan Włodarek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | Ośrodki | RÓŻNE