Strona Główna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdjęć

PIONIERZY

Kontakt
Artykuły:
Jan Włodarek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
Ośrodki
RÓŻNE
Statystyka
Odwiedziło nas:
4397115
osób.
Oni są z nami:
Boski napój - kakao. Autor: Maria Szustakowska - Chojnacka
Kakaowiec właściwy pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Jest to tropikalne. wiecznie zielone drzewo o kulistej gęstej koronie. Owocem jest wydłużona. żółto zielona lub pomarańczowa jagoda osiągająca do 30cm długości. W swoim miąższu zawiera 20-60 nasion, zwanych ziarnem kakaowym.

Kto był pierwszym ,który wyprażył ziarno kakaowe i utarł je na proszek? Próżno dociekać. Faktem jest , że ludzkości ; podarowała; je cywilizacja Azteków. Gdy w 1502 r. indiański wódz zaprezentował Krzysztofowi Kolumbowi kilka ziaren kakao ,ten absolutnie nie zdawał sobie sprawy z wartości podarunku. Wszystko zmieniło się, gdy na podbój Ameryki Środkowej wyruszył Cortez wraz ze swoimi konkwistadorami. Zwrócił on uwagę na ziarno kakaowe. Cortez zrozumiał, że jego wymarzone ; złoto; ma kolor brązowy i rośnie na drzewie.

Kakao jest produktem uzyskiwanym z odpowiednio przerobionych ziaren drzewa kakaowego.Ciemną barwę i smak kakao uzyskuje w procesie fermentacji , suszenia i prażenia .Następnie jest obsuszane. Oddzielane od łupin i mielone. W wyniku mielenia i prasowania uzyskuje się masło kakaowe . Pozostałą po odciśnięciu tłuszczu masę kakaową powtórnie się miele, otrzymując proszek kakaowy.

O jakości proszku kakaowego decyduje gatunek ziaren oraz sposób tłoczenia tłuszczu. Do najlepszych należy kakao z firmy van Hautena ,jednej z najstarszych firm tego typu. W 1826 r. van Hauten wynalazł sposób na wytwarzanie proszku kakaowego.

Kakao ma wysoką wartość odżywczą dzięki zawartości tłuszczu, białka, węglowodanów oraz składników mineralnych, jest najbogatszym źródłem magnezu. Jest jednak bardzo kaloryczne i tuczące.100g kakao (10% proszek) dostarcza;448 Kcal energii, 18,2g białka, 21,7g tłuszczu, 50,6g węglowodanów, 5,7g błonnika, 17mg sodu, 1927mg potasu. 138 mg wapnia, 10,7 mg żelaza, 666 mg fosforu, 420 mg magnezu, 12µg βeta-karotenu, 0,37 mg Wit E. ,0,11 mg Wit B1.

Jest tak smaczne że Karol Linneusz (1707-1778) nadał mu łacińską nazwę Theobroma cacao ,co oznacza boski napój kakao .Zawiera alkaloid teobrominę (ze śladami kofeiny), który działa mniej pobudzająco niż kofeina, regeneruje natomiast organizm po wysiłku fizycznym i umysłowym. Ponadto rozszerza naczynia krwionośne i jest środkiem moczopędnym. Teobromina stosowana jest w leczeniu niewydolności krążenia, dychawicy oskrzelowej. Ma też działanie niekorzystne –zatrzymuje wapń .wiążąc go w nierozpuszczalne związki.

Kakao jako napój podawane jest dzieciom i rekonwalescentom. Nie powinno się go podawać zbyt często ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego. Nie zaleca się pić kakao osobom chorym na dnę.(artretyzm).
Z kakao sporządza się napój podawany często na śniadanie i podwieczorek ,ponadto desery. Jest niezbędne do wypieku ciast(babka marmurkowa itp.) Kakao ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym
Autor: Maria Szustakowska - Chojnacka

Nie należy rozpoczynać treningu siłowego pod wpływem środków dopingujących i odurzających. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i ćwiczeń należy się skonsultować z lekarzem. Autorzy i właściciel strony JWIP.PL nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności za skutki działań wynikających bezpośrednio lub pośrednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie.
Ostatnie Artykuły
Spotkanie z ambas...
Zmarł Antoni Kołe...
Pozdrowienia z wa...
Przemysław Kwiatk...
Stawiałem na wsze...
Flesz
Budapeszt, 1970 r.
Budapeszt, 1970 r.
STANISŁAW PTASZYŃSKI z USA
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionierów



















































Jeżeli na tej stronie widzisz błąd, napisz do nas.

Jan Włodarek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | Ośrodki | RÓŻNE