|
|
Odwiedzi³o nas: 11413597 osób. |
|
|
| Boski napój - kakao. Autor: Maria Szustakowska - Chojnacka |
Kakaowiec w³a¶ciwy pochodzi z Ameryki ¦rodkowej i Po³udniowej. Jest to tropikalne. wiecznie zielone drzewo o kulistej gêstej koronie. Owocem jest wyd³u¿ona. ¿ó³to zielona lub pomarañczowa jagoda osi±gaj±ca do 30cm d³ugo¶ci. W swoim mi±¿szu zawiera 20-60 nasion, zwanych ziarnem kakaowym.
Kto by³ pierwszym ,który wypra¿y³ ziarno kakaowe i utar³ je na proszek? Pró¿no dociekaæ. Faktem jest , ¿e ludzko¶ci ; podarowa³a; je cywilizacja Azteków. Gdy w 1502 r. indiañski wódz zaprezentowa³ Krzysztofowi Kolumbowi kilka ziaren kakao ,ten absolutnie nie zdawa³ sobie sprawy z warto¶ci podarunku. Wszystko zmieni³o siê, gdy na podbój Ameryki ¦rodkowej wyruszy³ Cortez wraz ze swoimi konkwistadorami. Zwróci³ on uwagê na ziarno kakaowe. Cortez zrozumia³, ¿e jego wymarzone ; z³oto; ma kolor br±zowy i ro¶nie na drzewie.
Kakao jest produktem uzyskiwanym z odpowiednio przerobionych ziaren drzewa kakaowego.Ciemn± barwê i smak kakao uzyskuje w procesie fermentacji , suszenia i pra¿enia .Nastêpnie jest obsuszane. Oddzielane od ³upin i mielone. W wyniku mielenia i prasowania uzyskuje siê mas³o kakaowe . Pozosta³± po odci¶niêciu t³uszczu masê kakaow± powtórnie siê miele, otrzymuj±c proszek kakaowy.
O jako¶ci proszku kakaowego decyduje gatunek ziaren oraz sposób t³oczenia t³uszczu. Do najlepszych nale¿y kakao z firmy van Hautena ,jednej z najstarszych firm tego typu. W 1826 r. van Hauten wynalaz³ sposób na wytwarzanie proszku kakaowego.
Kakao ma wysok± warto¶æ od¿ywcz± dziêki zawarto¶ci t³uszczu, bia³ka, wêglowodanów oraz sk³adników mineralnych, jest najbogatszym ¼ród³em magnezu. Jest jednak bardzo kaloryczne i tucz±ce.100g kakao (10% proszek) dostarcza;448 Kcal energii, 18,2g bia³ka, 21,7g t³uszczu, 50,6g wêglowodanów, 5,7g b³onnika, 17mg sodu, 1927mg potasu. 138 mg wapnia, 10,7 mg ¿elaza, 666 mg fosforu, 420 mg magnezu, 12µg βeta-karotenu, 0,37 mg Wit E. ,0,11 mg Wit B1.
Jest tak smaczne ¿e Karol Linneusz (1707-1778) nada³ mu ³aciñsk± nazwê Theobroma cacao ,co oznacza boski napój kakao .Zawiera alkaloid teobrominê (ze ¶ladami kofeiny), który dzia³a mniej pobudzaj±co ni¿ kofeina, regeneruje natomiast organizm po wysi³ku fizycznym i umys³owym. Ponadto rozszerza naczynia krwiono¶ne i jest ¶rodkiem moczopêdnym. Teobromina stosowana jest w leczeniu niewydolno¶ci kr±¿enia, dychawicy oskrzelowej. Ma te¿ dzia³anie niekorzystne –zatrzymuje wapñ .wi±¿±c go w nierozpuszczalne zwi±zki.
Kakao jako napój podawane jest dzieciom i rekonwalescentom. Nie powinno siê go podawaæ zbyt czêsto ze wzglêdu na du¿± zawarto¶æ kwasu szczawiowego. Nie zaleca siê piæ kakao osobom chorym na dnê.(artretyzm).
Z kakao sporz±dza siê napój podawany czêsto na ¶niadanie i podwieczorek ,ponadto desery. Jest niezbêdne do wypieku ciast(babka marmurkowa itp.) Kakao ma szerokie zastosowanie w przemy¶le spo¿ywczym
Autor: Maria Szustakowska - Chojnacka
|
|
Nie nale¿y rozpoczynaæ treningu si³owego pod wp³ywem ¶rodków dopinguj±cych i odurzaj±cych. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i æwiczeñ nale¿y siê skonsultowaæ z lekarzem. Autorzy i w³a¶ciciel strony JWIP.PL nie ponosz± jakiejkolwiek odpowiedzialno¶ci za skutki dzia³añ wynikaj±cych bezpo¶rednio lub po¶rednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie. |
|
|
Tylko aktywnych zapraszamy na forum oraz do Pionierów |
|
|