Strona Główna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdjęć

PIONIERZY

Kontakt
Artykuły:
Jan Włodarek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
Ośrodki
RÓŻNE
Statystyka
Odwiedziło nas:
4299604
osób.
Oni są z nami:
Imbir lekarski. Autor: Maria Szustakowska - Chojnacka
Imbir lekarski wzmacnia stawy narażone na zwiększone obciążenia, pomaga w regeneracji po treningu. Dodaje energii do ćwiczeń.

Imbir lekarski jest tropikalną, wieloletnia rośliną od wieków uprawianą w strefie międzyzwrotnikowej. Ma liście lancetowate ,o długich pochwach, przypominające liście trzciny. Imbir uprawiany jest dla jego mięsistych, bulwiastych kłączy. Znany był już w starożytnym Rzymie i w Grecji, gdzie wykorzystywano go w lecznictwie.

Kłącze imbiru zawiera 2-3% olejku eterycznego, którego głównym składnikiem jest zingiberen, nadający imbirowi ostry ,korzenny smak.
Znaczenie lecznicze imbiru było już znane 2000 lat temu w Chinach, a w ludowej medycynie Wschodu jest bardzo popularny również obecnie. Korzeń imbiru zawiera substancje czynne, działaniem przypominające kwas acetylosalicylowy. Hamują one sklejanie się trombocytów, przez co zmniejszają ryzyko powstawania zatorów w naczyniach krwionośnych i arteriosklerozy.

Imbir ma różne właściwości lecznicze .Świeży był stosowany przez dalekowschodnich lekarzy jako środek przy wymiotach, kaszlu ,zaburzeniach trawienia i gorączce, gotowany i suszony stosowany był na bóle brzucha i biegunki. W infekcjach żołądka imbir działa antyseptycznie i przeciwzapalnie .Badacze zapewniają, że imbir, dzięki zawartości gingeroli , przeciwdziała chorobie lokomocyjnej i prawdopodobnie działa lepiej niż np. Aviomarin (nie ma działań ubocznych w postaci senności). W przypadku choroby lokomocyjnej na godzinę przed wyruszeniem w podróż samolotem, statkiem, samochodem trzeba zjeść pudełko keksów imbirowych albo kilka sztuk świeżych korzeni imbiru z niewielką ilością kefiru lub jogurtu. Można też zażywać apteczne preparaty imbirowe. Skuteczność imbiru w chorobie lokomocyjnej już dawno poznano na Dalekim Wschodzie. Żuli go Chińczycy pływający w dżonkach. Sam gingerol, jak się wydaje, ma właściwości ochraniające i wzmacniające wątrobę.
Naukowcy indyjscy stwierdzili także ,że imbir w wyraźny sposób I na długo zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi zwierząt. W Japonii, gdzie badano imbir stwierdzono, że zarówno świeży jak i przetworzony usuwa ból, zapobiega wymiotom, zmniejsza wydzielanie soków żołądkowych, obniża ciśnienie tętnicze krwi i pobudza akcję serca, zapobiega chorobom nowotworowym u zwierząt. W Chinach świeże kłącza stosuje się w celu rozgrzania żołądka, zahamowania odruchów wymiotnych, zwalczania wzdęć, i dokuczliwych objawów przeziębienia. Mieszkańcy Afryki piją wyciąg z korzenia imbiru jako preparat podniecający, a kobiety w Nowej Gwinei stosują go jako środek antykoncepcyjny.

Imbir jest naturalnym środkiem stymulującym, dodającym energii, i poprawiającym koncentrację. Herbatka imbirowa lub smażone kawałki kłącza pomagają udrożnić drogi oddechowe i wzmacniają odporność na przeziębienia. Herbatka imbirowa ma uspakajający wpływ na nerwy, a energetyzujący na ciało i umysł.
(Przepis na 1porcję: 2 kubki wody, 4-6 plasterków grubości 3 mm świeżego imbiru, nieobranego ze skórki, 1 łyżeczka soku cytrynowego, 1 łyżeczka miodu. Zagotować wodę i dodać plasterki imbiru. Gotować do czasu aż woda będzie miała jasno - brązowy kolor tj. ok. 15 minut. Dodać świeży sok cytrynowy i miód).

Zastosowanie
•Choroba lokomocyjna
•Zaburzenia trawienia i nudności i nadwrażliwość jelit
•Problemy z krążeniem krwi, szczególnie gdy stopy i dłonie są zimne
•Wysoki poziom cholesterolu
•Wzmacnia stawy narażone na zwiększone obciążenia ,pomaga w regeneracji po treningu.

Przeciwwskazania
Zioło nie powinno być stosowane, gdy występuje uczucie ciepła w płucach i w żołądku, któremu towarzyszą wymioty. Z dużą ostrożnością należy przyjmować imbir w infekcjach płuc z objawami gorączki oraz w dolegliwościach, jak np. wrzody żołądka i nadkwaśność.

Wysuszone, krajane w cienkie kawałeczki lub mielone kłącza imbiru stanowią cenną i aromatyczną przyprawę. W kuchni polskiej ma zastosowanie najczęściej do pasztetów i flaków , w kuchni angielskiej – jako przyprawa do ciastek. Dużą popularnością cieszą się keksy imbirowe oraz chleb ;Gingerbread” i lemoniada imbirowa itp.
W kuchni Dalekiego Wschodu jest jedną z najważniejszych przypraw, zwłaszcza kuchnia chińska chętnie stosuje go do zup, sosów, mięsa itp. Jest też stosowany do produkcji wódek czy piwa np. angielskie piwo imbirowe Ginger.
Autor: Maria Szustakowska – Chojnacka, maj 2008 r.
Nie należy rozpoczynać treningu siłowego pod wpływem środków dopingujących i odurzających. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i ćwiczeń należy się skonsultować z lekarzem. Autorzy i właściciel strony JWIP.PL nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności za skutki działań wynikających bezpośrednio lub pośrednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie.
Ostatnie Artykuły
Zmarł Antoni Kołe...
Pozdrowienia z wa...
Przemysław Kwiatk...
Stawiałem na wsze...
Cytryna na zdrowi...
Flesz
Na Placu Czerwonym, 2009 r.
Na Placu Czerwonym, 2009 r.
GOŚCIE
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionierów



















































Jeżeli na tej stronie widzisz błąd, napisz do nas.

Jan Włodarek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | Ośrodki | RÓŻNE