|
Odwiedziło nas: 10454535 osób. |
|
|
Imbir lekarski. Autor: Maria Szustakowska - Chojnacka |
Imbir lekarski wzmacnia stawy narażone na zwiększone obciążenia, pomaga w regeneracji po treningu. Dodaje energii do ćwiczeń.
Imbir lekarski jest tropikalną, wieloletnia rośliną od wieków uprawianą w strefie międzyzwrotnikowej. Ma liście lancetowate ,o długich pochwach, przypominające liście trzciny. Imbir uprawiany jest dla jego mięsistych, bulwiastych kłączy. Znany był już w starożytnym Rzymie i w Grecji, gdzie wykorzystywano go w lecznictwie.
Kłącze imbiru zawiera 2-3% olejku eterycznego, którego głównym składnikiem jest zingiberen, nadający imbirowi ostry ,korzenny smak.
Znaczenie lecznicze imbiru było już znane 2000 lat temu w Chinach, a w ludowej medycynie Wschodu jest bardzo popularny również obecnie. Korzeń imbiru zawiera substancje czynne, działaniem przypominające kwas acetylosalicylowy. Hamują one sklejanie się trombocytów, przez co zmniejszają ryzyko powstawania zatorów w naczyniach krwionośnych i arteriosklerozy.
Imbir ma różne właściwości lecznicze .Świeży był stosowany przez dalekowschodnich lekarzy jako środek przy wymiotach, kaszlu ,zaburzeniach trawienia i gorączce, gotowany i suszony stosowany był na bóle brzucha i biegunki. W infekcjach żołądka imbir działa antyseptycznie i przeciwzapalnie .Badacze zapewniają, że imbir, dzięki zawartości gingeroli , przeciwdziała chorobie lokomocyjnej i prawdopodobnie działa lepiej niż np. Aviomarin (nie ma działań ubocznych w postaci senności). W przypadku choroby lokomocyjnej na godzinę przed wyruszeniem w podróż samolotem, statkiem, samochodem trzeba zjeść pudełko keksów imbirowych albo kilka sztuk świeżych korzeni imbiru z niewielką ilością kefiru lub jogurtu. Można też zażywać apteczne preparaty imbirowe. Skuteczność imbiru w chorobie lokomocyjnej już dawno poznano na Dalekim Wschodzie. Żuli go Chińczycy pływający w dżonkach. Sam gingerol, jak się wydaje, ma właściwości ochraniające i wzmacniające wątrobę.
Naukowcy indyjscy stwierdzili także ,że imbir w wyraźny sposób I na długo zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi zwierząt. W Japonii, gdzie badano imbir stwierdzono, że zarówno świeży jak i przetworzony usuwa ból, zapobiega wymiotom, zmniejsza wydzielanie soków żołądkowych, obniża ciśnienie tętnicze krwi i pobudza akcję serca, zapobiega chorobom nowotworowym u zwierząt. W Chinach świeże kłącza stosuje się w celu rozgrzania żołądka, zahamowania odruchów wymiotnych, zwalczania wzdęć, i dokuczliwych objawów przeziębienia. Mieszkańcy Afryki piją wyciąg z korzenia imbiru jako preparat podniecający, a kobiety w Nowej Gwinei stosują go jako środek antykoncepcyjny.
Imbir jest naturalnym środkiem stymulującym, dodającym energii, i poprawiającym koncentrację. Herbatka imbirowa lub smażone kawałki kłącza pomagają udrożnić drogi oddechowe i wzmacniają odporność na przeziębienia. Herbatka imbirowa ma uspakajający wpływ na nerwy, a energetyzujący na ciało i umysł.
(Przepis na 1porcję: 2 kubki wody, 4-6 plasterków grubości 3 mm świeżego imbiru, nieobranego ze skórki, 1 łyżeczka soku cytrynowego, 1 łyżeczka miodu. Zagotować wodę i dodać plasterki imbiru. Gotować do czasu aż woda będzie miała jasno - brązowy kolor tj. ok. 15 minut. Dodać świeży sok cytrynowy i miód).
Zastosowanie
•Choroba lokomocyjna
•Zaburzenia trawienia i nudności i nadwrażliwość jelit
•Problemy z krążeniem krwi, szczególnie gdy stopy i dłonie są zimne
•Wysoki poziom cholesterolu
•Wzmacnia stawy narażone na zwiększone obciążenia ,pomaga w regeneracji po treningu.
Przeciwwskazania
Zioło nie powinno być stosowane, gdy występuje uczucie ciepła w płucach i w żołądku, któremu towarzyszą wymioty. Z dużą ostrożnością należy przyjmować imbir w infekcjach płuc z objawami gorączki oraz w dolegliwościach, jak np. wrzody żołądka i nadkwaśność.
Wysuszone, krajane w cienkie kawałeczki lub mielone kłącza imbiru stanowią cenną i aromatyczną przyprawę. W kuchni polskiej ma zastosowanie najczęściej do pasztetów i flaków , w kuchni angielskiej – jako przyprawa do ciastek. Dużą popularnością cieszą się keksy imbirowe oraz chleb ;Gingerbread” i lemoniada imbirowa itp.
W kuchni Dalekiego Wschodu jest jedną z najważniejszych przypraw, zwłaszcza kuchnia chińska chętnie stosuje go do zup, sosów, mięsa itp. Jest też stosowany do produkcji wódek czy piwa np. angielskie piwo imbirowe Ginger.
Autor: Maria Szustakowska – Chojnacka, maj 2008 r.
|
|
Nie należy rozpoczynać treningu siłowego pod wpływem środków dopingujących i odurzających. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i ćwiczeń należy się skonsultować z lekarzem. Autorzy i właściciel strony JWIP.PL nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności za skutki działań wynikających bezpośrednio lub pośrednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie. |
|
Tylko aktywnych zapraszamy na forum oraz do Pionierów |
|
|