Strona Główna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdjęć

PIONIERZY

Kontakt
Artykuły:
Jan Włodarek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
Ośrodki
RÓŻNE
Statystyka
Odwiedziło nas:
4200831
osób.
Oni są z nami:
Kawa w diecie kulturysty. Autor: Maria Szustakowska - Chojnacka

Terminu kawa używa się na określenie owoców i nasion rośliny zwanej kakaowcem Coffea. Określenie kawa może odnosić się zarówno do wysuszonych i niewysuszonych owoców kawy, kawy zielonej, pozbawionej kofeiny, ziarnistej palonej, jak przygotowanego napoju kawowego. Kawa jest uprawiana i produkowana w wielu krajach świata i spożywana w postaci napoju niemal powszechnie. Trzeba wiedzieć, że sportowcy mogą ją pić przed zawodami i w trakcie rywalizacji, ale w określonej dziennej ilości.

Właściwą ojczyzną kawy jest Abisynia. W Abisynii pierwotnie miażdżono zielone ziarna kawy i gotowano je. Uzyskany w ten sposób napój był orzeźwiający, ale odstręczał smakiem, zapachem i barwą. W drugiej ojczyźnie kawy Arabii, prażono ziarna kawy, nadając im piękny brązowy odcień. Tutaj też wypracowano metody prażenia, dodając napojowi maksimum aromatu i smaku oraz szlachetny kolor. Odtąd aromat kawy jest jedną z najbardziej charakterystycznych jej cech. Kawę nazywano mlekiem filozofów i szachistów. Ten wonny napój podbił, podobnie, jak herbata cały świat. Ma on, obok smaku, aromatu, barwy, dzięki stosunkowo znacznej ilości kofeiny, wspaniałe właściwości orzeźwiające. Można ją nazwać afrodyzjakiem ducha. Powoduje, że umysł się rozjaśnia, człowiek staje się mniej zmęczony, i pełen inwencji. Wielu twórców niemal odruchowo sięga w czasie pracy po filiżankę kawy.

Kawa palona zawiera ok.2% kofeiny, od 0,5- 5% wody. W 100 g kawy znajduje się 14 mg sodu, 126 mg potasu, 9 mg wapnia, 11mg fosforu, 12 mg magnezu, 2 mg żelaza, niewielkie ilości witamin z grupy B (witaminy PP), olejki eteryczne.
Kawa jest najbardziej znanym źródłem kofeiny, lecz substancja ta znajduje się również w herbacie, wszystkich gatunkach czekolady, napojach typu cola itp
Zawartość kofeiny w filiżance (150 ml) różnych napojów i w tabliczce czekolady (125 g) wynosi: kawa mielona -115 mg, kawa instant -65 mg, -herbata -40 mg, kakao -4 mg, czekolada do picia - 3 mg, -kawa bezkofeinowa - 3mg, - czekolada naturalna - 80mg, -czekolada mleczna -20 mg, itp.

Kawa od dawna uważana jest za lek leczący wszystkie gnębiące człowieka choroby Jest jednym z ulubionych środków leczniczych na świecie; odżywką dla mózgu i mięśni, głównie z powodu wysokiej zawartości kofeiny. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli, poprawia wydolność fizyczną. Jest środkiem pobudzającym psychicznie, poprawia nastrój. Naukowcy stwierdzili obecnie, że kawa wpływa na przemiany biochemiczne w mózgu, co stawia kofeinę w jednym rzędzie z typowymi lekami antydepresyjnymi. Kofeina działa szybko. Jest szybko przyswajana i już po 5minutach od czasu spożycia można stwierdzić jej obecność we krwi. Szybko przenika do mózgu i osiąga szczyt stężenia we krwi po 20 - 30 minutach. Kawa działa korzystnie w przypadku astmy. Zawarta w niej kofeina rozszerza oskrzela, ułatwiając chorym oddychanie. Może być pomocna w przypadku kataru siennego Wzmacnia działanie leków przeciwbólowych. Dzięki zawartości garbników może przeciwdziałać procesom powodującym próchnicę zębów. Picie kawy nawet bezkofeinowej zapobiega rozwojowi bakterii, tworzeniu się ubytków próchniczych. Substancje zawarte w kawie mogą zapobiegać chorobom nowotworowym. Z badań naukowców norweskich wynika, że picie kawy może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, zwłaszcza u osób odżywiających się bardzo tłusto.
Kofeina ma działanie energizujące, prawdopodobnie dzięki nst.mechanizmom; -ułatwia uwalnianie wapnia w mięśniach, co zwiększa siłę jej skurczy, - zwiększa ilość cyklicznego adenozynomonofosforanu, za sprawą, którego podnosi się poziom cukru we krwi, uwalniają się wolne kwasy tłuszczowe, - blokuje działanie związku chemicznego adenozyny. Problem udziału kofeiny w tworzeniu energii nie jest do końca wyjaśniony.

Kofeina może być stosowana zarówno przed treningiem, lub startem, jak i w trakcie zawodów. Można ją polecać zawodnikom praktycznie wszystkich dyscyplin. Aby spotęgować działanie kofeiny należy dodać witaminę PP, (niacyna, witaminaB3 - jest nazwą grupową dla kwasu nikotynowego jego pochodnej amidowej-nikotynamidu, która nawet w niewielkich ilościach, jest w stanie efektywniej penetrować tkankę nerwową i mięśniową. Jest to zjawisko bardzo istotne w treningu. Optymalne ukrwienie tkanki mięśniowej sprawia, że struktury’’ miękkie’’ narządów ruchu mięśnie, ścięgna, więzadła, stają się szybciej przygotowane do wykonania natężonej pracy.
Kofeina znajduje się na liście środków dopingujących, ale nie ze względu, na jakość czy charakter działania substancji, ale wielkości dawki dziennej. Określono, że ilość kofeiny, która jest traktowana, jako dawka dopingowa, to około 300 mg kofeiny- odpowiada to 8 - 10 filiżankom kawy. Takie; potraktowanie; kofeiny przez Komisję Antydopingową MKOL uwarunkowane jest jej znacznym rozpowszechnieniem wśród środków spożywczych stosowanych masowo (kawa, herbata, coca-cola, i in.). Kofeina wchodzi w skład różnych preparatów aktywizujących o działaniu doraźnym, które są wykorzystywane w większości dyscyplin sportowych. Kofeina ma działanie energizujące, i stymulujące, wpływające na podniesienie efektywności i wydajności treningu. Pozytywnie wpływa na koncentrację, pomaga zwalczyć stres, itp. Kawa poprawia sprawność fizyczną, zapobiega zmęczeniu mięśni i zwiększa zdolność organizmu do spalania tłuszczów, oszczędzając węglowodany, które mogą stanowić doraźną rezerwę energetyczną.

Niektóre badania jednak wykazały, że pijący ponad 6 filiżanek kawy dziennie podlegają zwiększonemu ryzyku zachorowania na chorobę wieńcową serca. Wiąże się to bardziej ze sposobem parzenia kawy niż zawartą w niej kofeiną. Kiedy kawa parzona jest w ekspresie, w którym następuje wielokrotne przejście pary przez jej warstwę, do napoju przechodzą substancje wpływające na zwiększenie cholesterolu we krwi oraz zwiększające zagrożenie chorobą wieńcową serca. Dzieje się tak również, gdy zmieloną kawę zalewa się gorącą wodą i całość doprowadza do wrzenia. W oleju ziarna kawy znajduje się kafestol i kahweol. Substancje te usuwane są podczas przyrządzania kawy w specjalnych zaparzaczkach wyposażonych w filtry a także podczas produkcji kawy instant. Wypicie filiżanki kawy zwiększa częstotliwość akcji serca i nieznacznie podnosi ciśnienie krwi. Umiarkowane picie kawy nie wpływa na trwałe podniesienie ciśnienia.

W celu uzyskania najlepszego ożywienia psychicznego najlepiej wypijać filiżankę kawy wcześnie Jest to moment, w którym mózg po całej nocy odpoczynku jest najbardziej wrażliwy na działanie pobudzające. Drugą porcję kawy można pić późnym popołudniem, kiedy organizm potrzebuje kolejnego bodźca.
Nadmierna ilość kawy powoduje wzrost drażliwości i niepokoju oraz ilości wydalanego moczu , co za tym idzie utratę płynów w organizmie), potęguje uderzenie gorąca i biegunkę. U większości ludzi dochodzi do przedawkowania kofeiny dopiero po spożyciu, co najmniej 500 mg, ale u osób bardzo wrażliwych na kofeinę nawet 2 filiżanki mogą powodować drżenie. Co więcej, palacze, którzy rzucili palenie, odczuwają silne działanie kofeiny, ponieważ palenie papierosów powoduje, ze jest ona szybciej wydalana z organizmu. Wiele osób powinno unikać kofeiny. Dotyczy to chorych z wrzodami żołądka, nadciśnieniem, zaburzeniami rytmu serca, cierpiących na napady lęku. Nie zaleca się osobom przyjmującym leki przeciwdepresyjne i uspakajające Kofeina powoduje dodatkowe problemy w organizmie kobiet, m.in. przyspiesza wydalanie wapnia, co zwiększa ryzyko osteoporozy u kobiet.
Śmiertelna dawka kofeiny to10 g, jednak objawy jej przedawkowania pojawiają się po spożyciu 5g.

Istnieje wiele odmian kawy Największym producentem kawy jest Brazylia, a za najlepszą uchodzi kawa uprawiana w Etiopii - C.arabica. Występujące w handlu gatunki kawy to: Arabica, Robusta, Liberika, Excelsa, Arabusta Przedmiotem obrotu międzynarodowego jest kawa zielona, zwana też surową. Jest ona poddawana paleniu, w wyniku, czego otrzymuje się kawę paloną., A po zmieleniu kawę mieloną. Przedmiotem handlu detalicznego jest kawa palona ziarnista lub zmielona i jej ekstrakty. Opakowanie kawy powinno chronić ją przed wilgocią, tlenem, obcymi zapachami. Kawę należy przechowywać w suchych, czystych pomieszczeniach. Istnieje bardzo dużo przepisów parzenia kawy, ponieważ jest kilka kanonów wydobywania z palonego i zmielonego ziarna kawy tych jej składników, które zachwycają smakiem i aromatem. Na stopień wyekstrahowania tych substancji z ziarna kawowego ma wpływ przede wszystkim rodzaj użytego urządzenia oraz temperatura i czas zaparzania.

Ostatnio dużą popularnością cieszy się przygotowanie kawy typu instant z proszku lub granulatów otrzymywanych przez rozpyłowe suszenie zagęszczonych ekstraktów ziarna kawy.Najwięcej prawdziwej kawy pije się w Skandynawii. Rocznie na osobę wypada ponad 600 filiżanek napoju wytworzonego z 9 kg kawy ziarnistej.

Autor: Maria Szustakowska - Chojnacka
Nie należy rozpoczynać treningu siłowego pod wpływem środków dopingujących i odurzających. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i ćwiczeń należy się skonsultować z lekarzem. Autorzy i właściciel strony JWIP.PL nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności za skutki działań wynikających bezpośrednio lub pośrednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie.
Ostatnie Artykuły
Przemysław Kwiatk...
Stawiałem na wsze...
Cytryna na zdrowi...
Z Antonim Kołecki...
Z Antonim Kołeck...
Flesz
Wizyta Bogusława Krydzińskiego
Wizyta Bogusława Krydzińskiego
GOŚCIE
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionierów



















































Jeżeli na tej stronie widzisz błąd, napisz do nas.

Jan Włodarek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | Ośrodki | RÓŻNE