Strona Główna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdjęć

PIONIERZY

Kontakt
Artykuły:
Jan Włodarek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
Ośrodki
RÓŻNE
Statystyka
Odwiedziło nas:
4397128
osób.
Oni są z nami:
Równowaga kwasowo - zasadowa. Autor: Maria Szustakowska – Chojnacka
Dieta.
Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w diecie dla kulturystów.
W tkankach i płynach ustrojowych organizmu człowieka stale przebiegają procesy objęte wspólną nazwą ‘’przemiany materii”. Zachodzą one w pewnych granicach odczynu środowiska a więc w określonej równowadze kwasowo - zasadowej w środowisku wodnym, w którym rozpuszczone są składniki odżywcze. Płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe w organizmie zapewniają określoną równowagę dynamiczna między kwasami a zasadami.


W roztworach wodnych kwasy uwalniają jony wodorowe H+. Przez równowagę kwasowo –zasadową należy rozumieć prawidłowe rozmieszczenie kationów H+(jony wodoru dodatnie) w poszczególnych przestrzeniach wodnych ustroju. Warunkuje je odpowiednie pH ustroju (wykładnik stężenia jonów wodorowych).Każda komórka ma optymalne właściwe dla siebie pH (jest miarą zasadowości i kwasowości).Gdy pH=7, to jest odczyn obojętny, powyżej 7- odczyn zasadowy, natomiast poniżej 7 - odczyn kwaśny. Im więcej uwolnionych jonów wodorowych, tym, wartość pH jest tym niższa. Zasady w roztworze wodnym uwalniają jony wodorotlenowe OH. Jony te mają zdolność wiązania jonów H+, zobojętniając w tym kwasy. Nawet najmniejsze odchylenia powodują zaburzenia przemiany materii.

Równowaga kwasowo-zasadowa stanowi bardzo ważny element równowagi ustrojowej. Zależy od stopnia przyjmowania płynów i pokarmów, od stosunku podaży niektórych kwasów nielotnych w odniesieniu do zasad do ich wydalania. Wiele produktów przemiany materii to kwasy; siarkowy, węglowy, fosforowy, acetooctowy ( część z nich jest uwalniana w czasie procesów trawienia). Dlatego istnieje tendencja do zakwaszania ustroju. Jednym z głównych składników kwasotwórczych jest dwutlenek węgla. Na równowagę kwasowo- zasadową mają wpływ mineralne składniki kwaso - lub zasado- twórcze znajdujące się w stanie związanym w produktach spożywczych.

Organizm człowieka rozporządza mechanizmami pozwalającymi utrzymać równowagę kwasowo-zasadową; są to układy buforowe, w których zasadnicza rolę odgrywają białka buforowe. Nadmiar dwutlenku węgla, jednego z głównych składników kwasotwórczych w organizmie, wydalany jest przez płuca. (Wyjaśniam, że dwutlenek węgla powstaje w wyniku przemian białek, węglowodanów i tłuszczów).
Wraz z moczem jest wydalany z organizmu nadmiar kwasów i zasad. Dużą rolę w zachowaniu równowagi kwasowo –zasadowej organizmu odgrywają składniki mineralne dostarczane wraz z żywnością. Dzieli się je na pierwiastki kwasotwórcze; fosfor, chlor siarka i zasadotwórcze: wapń, magnez, sód, potas. W zależności od przewagi tych składników w produktach żywności, wyróżnia się tzw. produkty kwasotwórcze: produkty zbożowe, mięso, ryby, jaja oraz (niedojrzałe owoce, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, ryż polerowany, rafinowane i utwardzane oleje, cukier, alkohol, szampan, musztarda, sery topione, twarde, żółte sery), bulion mięsny, dziczyzna, owoce morza, podroby wędliny, napoje gazowane), itd. Produkty zasadotwórcze to: głównie, warzywa i owoce, mleko itp. oraz pieczarki, pestki słonecznika, pestki dyni, oleje wyciskane na zimno, chleb pełnoziarnisty, kwaśna śmietana, twaróg naturalny niehomogenizowany, zielona herbata, soki naturalne z owoców warzyw, przyprawy (czosnek, kminek, majeranek itp.).

Owoce mimo kwaśnego smaku dostarczają jonów metalicznych. Smak kwaśny jest spowodowany obecnością w nich kwasów organicznych: cytrynowego (cytryny, pomidory, większość owoców), jabłkowego (jabłka, pomidory). Przyczyna tkwi w tym, że w owocach metale znajdują się w postaci soli w/w kwasów, które w organizmie człowieka ulegają spalaniu do wody i dwutlenku węgla. Są usuwane i w ten sposób uwalnia się jon zasadotwórczy, powodując zobojętnienie jonu wodorowego
Wysiłek fizyczny może powodować zmiany w zakresie gospodarki kwasowo- zasadowej w organizmie człowieka, które polegają na czasowym zakwaszeniu mięśni i środowiska wewnętrznego. Może wystąpić kwasica wewnątrz komórkowa, Jest ona wynikiem braku równowagi pomiędzy wytwarzaniem a usuwaniem jonów H+. W czasie wysiłku o wzrastającej intensywności wytwarzanie jonów H+ zwiększa się bardziej niż jego neutralizacja. W efekcie dochodzi do kumulacji jonów H+ w komórce i zwiększenia jej kwasowości. Wysiłki małej intensywności nie powodują wyraźnych zmian pH ustroju, natomiast wraz ze wzrostem intensywności wysiłku dochodzi do zakwaszenia ustroju i uruchomienia mechanizmów buforujących. U osób wytrenowanych kwasica wysiłkowa rozwija się później niż u osób niewytrenowanych
Istnieje wiele czynników, które mogą wpływać zakwaszająco lub alkalizująco na organizm, w wyniku, czego może powstać kwasica, (acidoza) lub zasadowica akaloiza). Stan, w którym równowaga kwasowo-zasadowa ma tendencję do przesunięcia w stronę wartości pH < od poziomu normalnego nazywa się acidozą lub kwasicą. Jest to niekorzystne dla organizmu. Objawami są; -uczucie stałego zmęczenia, -bóle głowy, -apatia, skłonność do neurastenii - starzenie się komórek(starczy wygląd)itp.

Można przyjąć, że większość z nas ma organizm zakwaszony. Oznacza to, że rezerwy zasadowe są mocno nadwyrężone. Obciążenie kwasami, oddziałowuje na budowę cząsteczek białek, strukturę ścian komórkowych, przepuszczalność błon komórkowych i zdolność filtrowania przez podstawowe narządy. Powodują długotrwałe szkody w tkance łącznej. Objawami są zapalenia stawów, alergiczne reakcje skóry, skurcze i bóle mięśni. Zakwaszenie ma udział w chorobach przewlekłych( reumatyzm, cukrzyca, osteoporoza,. Próchnica itp
Na zakwaszenie organizmu ma wpływ stosunek składników energetycznych w racji pokarmowej, np. przy dużej ilości tłuszczów a małej ilości węglowodanów powstaje dużo produktów niecałkowitego spalania lipidów, np. kwasu beta hydroksyl - masłowego, i acetooctowego, które mogą doprowadzić do kwasicy. Również spożywanie produktów rafinowanych(cukier, mąka, ryż) używek(kawa, czarna herbata, alkohol,) nikotyna, brak ruchu, błędy w kuracji odchudzającej, nadmierna aktywność fizyczna, nadmierne zużywanie leków – prowadzi do powstania kwaśnych pozostałości przemiany materii, a tym samym do kwasicy.

Zasadowica, inaczej alkaloiza pojawia się, gdy dochodzi do wzrostu pH krwi ponad wartość fizjologiczną normy. Organizm wydala z moczem więcej związków zasadotwórczych(, jako dwuwęglany, zasadowe fosforany oraz w połączeniach z kwasem cytrynowym) Ustaje wytwarzanie amoniaku, zatrzymuje się dwutlenek węgla. Alkaloiza pojawia się podczas wymiotów, biegunek itd. Należy wówczas podawać płyny z elektrolitami dla wyrównania poziomu potasu.

Ponieważ produkty spożywcze różnią się bardzo znacznie pod względem swoich potencjalnych właściwości zakwaszania lub alkalizowania ustroju utrzymanie jego równowagi kwasowo-zasadowej zależy w znacznym stopniu od składu pożywienia. Ze względu na to, że większość podstawowych produktów żywnościowych należy do zakwaszających większe są możliwości zakwaszania niż alkaloizy. Aby zapobiec „zakwaszaniu” organizmu, trzeba zwracać szczególną uwagę na unikanie strat składników mineralnych z produktów zasadotwórczych. Podczas gotowania warzyw owoców znaczna ilość składników mineralnych przechodzi do wywaru. Wywar powinien być wykorzystany do sporządzania zup lub sosów a nie wylewany.

Dieta dla każdego z nas, jak również dla kulturystów, powinna być zestawiona w sposób prawidłowy i urozmaicona. Racje pokarmowe powinny zawierać odpowiednią ilość i w odpowiednich proporcjach składniki odżywcze tak, aby była zrównoważona pod względem kwasowo-zasadowym.

Dla zachowania równowagi kwasowo - zasadowej organizmu zaleca się, aby 80% jadłospisu stanowiły produkty zasadotwórcze a 20% produkty kwasotwórcze. W związku tym należy spożywać czterokrotnie więcej produktów zasadotwórczych niż kwasotwórczych. Ważne jest też optymalne dostarczenie tlenu, aby organizm mógł łatwiej przetworzyć kwasy. Można to osiągnąć uprawiając sport, ale umiarkowanie, ponieważ nadmiar sportu (wysiłku) ma odwrotne działanie i wręcz wzmaga działanie kwasów.
Autor: Maria Szustakowska – Chojnacka, sierpień 2008 r.


Nie należy rozpoczynać treningu siłowego pod wpływem środków dopingujących i odurzających. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i ćwiczeń należy się skonsultować z lekarzem. Autorzy i właściciel strony JWIP.PL nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności za skutki działań wynikających bezpośrednio lub pośrednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie.
Ostatnie Artykuły
Spotkanie z ambas...
Zmarł Antoni Kołe...
Pozdrowienia z wa...
Przemysław Kwiatk...
Stawiałem na wsze...
Flesz
XI MP Białystok, 1987 r.
XI MP Białystok, 1987 r.
JAK TO BYŁO KIEDYŚ...
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionierów



















































Jeżeli na tej stronie widzisz błąd, napisz do nas.

Jan Włodarek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | Ośrodki | RÓŻNE