Strona Główna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdjęć

PIONIERZY

Kontakt
Artykuły:
Jan Włodarek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
Ośrodki
RÓŻNE
Statystyka
Odwiedziło nas:
4207750
osób.
Oni są z nami:
Kamica nerkowa - dieta (ważne dla kulturystów). Autorka: Maria Szustakowska - Chojnacka
Na kamicę nerkową chorują przeważnie mężczyźni, szczególnie sportowcy, w tym kulturyści . Jest ona ‘’chorobą. zawodową” sportowców. Istotne jest, zatem przestrzeganie zaleceń dietetycznych, aby uniknąć tej choroby , czy też jej nawrotu.

Kamica nerkowa to jedna z chorób trapiąca ludzkość od dawna. Charakteryzuje się obecnością w drogach moczowych kamieni lub kryształków soli, głównie kwasu moczowego i szczawiowego, jak również fosforanu amonowo-magnezowego. Do najistotniejszych czynników wywołujących kamicę nerkową należą schorzenia przemiany materii powodujące wytrącanie się z moczu kryształów wymienionych soli. Powstaniu kamicy sprzyja ponadto; - zastój moczu często powodowany powstrzymywaniem się od oddania moczu, -nadmierne zagęszczenie moczu powodowane piciem zbyt małej ilości płynów szczególnie w lecie i w czasie pracy w gorących pomieszczeniach, -zapalenie dróg moczowych - błędy dietetyczne polegające na spożywaniu potraw obfitujących w substancje, których tworzą się złogi w drogach moczowych.

Małe złogi mogą przechodzić przez układ moczowy w sposób niezauważalny, ale większe ujawniają swoją obecność silnym bólem kolkowym. Na początku napadu jest on zwykle umiarkowanie silny, później narasta i utrzymuje się aż do chwili wydalenia kamienia. Jeśli kamień zablokuje się w układzie moczowym, ból bywa niezwykle silny i obezwładniający. Chociaż ok.80% kamieni nerkowych zawiera wapń, jego rola w tworzeniu złogów nie jest w pełni wyjaśniona. Być może powstają one, dlatego, że wchłaniany z pokarmu nadmiar wapnia nie zostaje wydalony z moczem, lecz gromadzi się w nerce. Może również wystąpić zaburzenie metaboliczne. Gdy przyczyną kamicy nerkowej jest nadmierne wchłanianie wapnia, zaleca się umiarkowane zmniejszenie jego przyjmowania (do ok., 600 mg dziennie). Witaminy C należy unikać, ponieważ duże jej dawki sprzyjają tworzeniu kamieni.

Kamienie nerkowe mogą się powiększać i upośledzać odpływ moczu- aż do całkowitej niewydrożności dróg moczowych. Kamica nerkowa występuje w każdym wieku, ale najczęściej pomiędzy 40- 50 tym rokiem życia. Częściej dotyczy to mężczyzn, którzy chorują trzy razy częściej niż kobiety. To, czy u danej osoby będą się tworzyły kamienie w układzie moczowym zależy od wielu czynników; wrodzonej skłonności, wad budowy układu moczowego, zakażeń, przyjmowanych leków, i diety .W moczu wydalanym przez nerki rozpuszczone są substancje krystaliczne, takie, jak np. dostarczane z pokarmem wapń i szczawiany. Gdy nasycenie nimi osiąga wysokie wartości, substancje te zaczynają się wykrystalizowywać, tworząc coraz większe konglomeraty –złogi, a w konsekwencji coraz większe kamienie. Wyróżnia się kilka typów kamicy nerkowej – w zależności od tego, jaka substancja stanowi główny składnik kamieni. Najczęściej występują;
1, kamica szczawianowa
2, kamica moczanowa
3, kamica fosforanowa
4, kamica cystynowa

Około 80% kamieni w układzie moczowym ludzi mieszkających w krajach rozwiniętych to kamienie szczawianowo- wapniowe. Zasadą, która obowiązuje we wszystkich odmianach tej choroby jest konieczność zwiększania ilości płynów w dziennej racji pokarmowej nawet do 4-5l/dobę. Ma to na celu zwiększenie ilości wydalanego moczu w określonej jednostce czasu., czyli diurezy, a przez to rozcieńczenie składników moczu ulegającym krystalizacji. Jest to istotne w okresach poposiłkowych oraz w porze nocnej. Dla wszystkich chorych na kamicę istotne znaczenie ma ograniczenie spożywania białka do60g/dobę Jest ono czynnikiem zakwaszającym płyny ustrojowe oraz mocz. Pozostałe zalecenia są zróżnicowane zależnie od rodzaju kamieni.

W kamicy szczawianowej należy unikać pokarmów bogatych w szczawiany np.; szczaw, szpinak, rabarbar, kawa, czekolada, pieprz, kakao, herbata mocna, agrest, zielony groszek, buraki itp.

Zawartość kwasu szczawiowego w niektórych produktach w mg% przedstawia się nst ;.-burak (korzeń) -208, botwinka -700, rabarbar( ogonek liściowy czerwiec) -1000, szczaw -240, szparagi-820, szpinak- 1300, seler- 620, szczaw- 240, jeżyny -47, pomarańcze-24, marchew-33, ziemniaki-20, pomidory-5. Chociaż nie udowodniono, aby dieta niskoszczawianowa zapobiegała kamicy szczawianowej, to stwierdzono, że wydalanie szczawianów z moczem wzrasta po zjedzeniu pokarmów bogatych w szczawiany. Nadmierna ilość cukru w pożywieniu może doprowadzić do wytwarzania się kwasy szczawiowego w ustroju nawet u zdrowej osoby. Z tego powodu chorym na kamicę szczawianową zaleca się ograniczenie cukru. Wskazane jest podawanie pokarmów zawierających duże ilości witaminy B6 i magnezu .Przeprowadzone w Szwecji badania dowiodły, że codzienne uzupełnianie podaży magnezu zmniejszyło o 90% tworzenie się kamieni w grupie wybranej. Być może skuteczność magnezu polega na tym, że podobnie jak wapń, wiąże się on z kwasem szczawiowym. W odróżnieniu od szczawianu wapnia powstaje sól -szczawian magnezu, który rzadziej powoduje powstawanie kamieni. Magnez należy do grupy substancji określanych, jako inhibitory krystalizacji. Należą do nich również cynk i fluorki. Natomiast witamina B6 obniża ilość szczawianów w moczu. Zapobiegawczo należy stosować dawkę 10mg, natomiast leczniczo 50-100mg witaminy, B6. Wielu lekarzy –naukowców uważa, ze w razie skłonności do powstawania kamieni ze szczawianu wapnia należy zmniejszyć podaż witaminy C. Duże jej ilości 3-4g dziennie, mogą zwiększyć odkładanie się szczawianów, co zagraża odkładaniem się złogów w nerkach. Należy przestać zażywać różnych preparatów witaminowych.

Podstawą diety moczanowej jest alkalizacja moczu( zmniejszenie jonów wodorowych, do pH 6, 7-7, gdyż w miarę wzrostu pH w moczu wzrasta rozpuszczalność moczanów. Wskazane jest spożywanie produktów mlecznych ( dieta mleczno-jarska.) W kamicy moczanowej należy stosować dietę ubogo purynową. Źródłem puryn są podroby; wątroba, nerki, mózg, serce ,wywary i sosy mięsne, galarety mięsne, sardynki, mięso wieprzowe, baranina, szproty, śledzie. Z produktów roślinnych, bogatych w puryny należy wymienić; rośliny strączkowe, używki; kawa, herbata, kakao. Mięso i ryby zawierają dość dużo puryn, przy czym różnice między mięsem ciemnym a białym oraz mięsem zwierząt i ryb są niewielkie.( Puryny są grupą związków związanych z kwasami nukleinowymi i występujących w ustroju, jako produkty ich przemian metabolicznych. Dalszą ich pochodną jest kwas moczowy). W kamicy moczanowej zalecanymi produktami są duże ilości płynów, wody mineralne, warzywa i owoce, mleko, chudy ser, ziemniaki, cukier w małych ilościach .W ilościach ograniczonych; ryby, mięso (cielęcina, wołowina, drób), grzyby, wywary mięsne. Podobno korzystnie ma wpływać spożywanie cytryn, które zwiększają przemianę puryn. Proponuje się ograniczenie białka do 0, 5g/kg ciężaru ciała, tj. około 30-40 g białka/ dobę.

Kamica fosforanowa powstaje często na tle stanów zapalnych dróg moczowych przy zasadowym odczynie moczu. Przy zachowaniu zwykłego żywienia człowiek spożywa przeciętnie 1, 2-1, 5g fosforu, który wydala się głównie 2/3 przez nerki i z moczem, oraz w mniejszej ilości 1/3 ze stolcem. Metabolizm fosforu związany jest z przemianą wapnia i w dużym stopniu zależy od przytarczyczek. Kamienie fosforanowe powstają w moczu zasadowym, tworzą się one przeważnie z fosforanów kwaśnych .Większość publikacji medycznych zaleca picie soku żurawinowego, który przeciwdziała tworzeniu się kamieni zbudowanych z fosforanu magnezowo-amonowego.(Przeciwnie jest w przypadku kamieni szczawianowych.)Żurawinę można polecać po rozpoznaniu typu kamicy. Zaleca się spożywanie pokarmów zakwaszających mocz, np. mięso, kasze, makarony a ograniczać pokarmy zawierające fosforany, np. jaja, mleko, przetwory mleczne, warzywa strączkowe, wody mineralne alkaliczne itd.

Kamica cystynowa spowodowana jest wrodzonym zdeterminowanym genetycznie uszkodzeniem kanalików z defektem reabsorpcji cystyny. Efekt ograniczeń dietetycznych jest niewielki, gdyż jest to aminokwas endogenny. Podstawą leczenia jest odpowiednio duża ilość płynu do 3l /dobę oraz alkalizacja moczu, zwiększająca rozpuszczalność cystyny.

Bez względu na rodzaj kamieni należy zwiększyć podaż witaminy A, która jest nieodzowna dla zachowania zdrowej wyściółki dróg moczowych, przeciwdziała odkładaniu się złogów.(Należy zwiększyć spożycie warzyw i owoców bogatych w witaminę A np. marchew-1656µg witaminy A/100g produktu, pietruszka-liście -902, szczypior-567, morele-254, melon -183 itp.) Skłonność do tworzenia się kamieni można zwalczyć zażywając dużo ruchu Dużą skuteczność wykazują wyciąg lub herbata z ziela skrzypu, liści brzozy ze względu na właściwości moczopędne.

Aby uniknąć kamicy nerkowej należy zmodyfikować dietę.
-Pić więcej wody, co najmniej 2 szklanki, co 2 godziny, jako dodatek do normalnie spożywanych płynów. Już 2000 lat temu Hipokrates zalecał picie większej ilości wody, bo woda jest najlepszym lekiem.
-ograniczyć spożycie sodu do 2500mg dziennie. Ograniczenie sodu w diecie zmniejsza zawartość wapnia w moczu. Należy unikać spożywania potraw o wysokiej zawartości sodu- boczku, wędzonych mięś, koncentratów zup., wędzonych ryb, dań mrożonych itp.
- ograniczyć spożycie białka zwierzęcego, zwłaszcza mięsa. Oznacza to nie więcej niż 200-250 g mięsa, drobiu czy ryb. Zbyt duże spożycie białka wpływa na podwyższenie stężenia wapnia, szczawianów, a głównie kwasu moczowego, również tworzącego kamienie.
-spożywać dużo warzyw i przetworów zbożowych(głównie otręby ryżowe -20-30g dziennie, kukurydziane).Produkty bogate w błonnik działają korzystnie, zmniejszają ilość szczawianów w moczu
- unikać alkoholu, słodkich napojów, jak kola, soki cytrusowe, zawierające dużo szczawianów
- nie ograniczać drastycznie spożycia wapnia, poniżej 650-800mg dziennie itp. Należy spożywać 2-3posiłków zawierających przetwory mleczne.

Na kamicę nerkową chorują częściej, jak wspomniano powyżej, mężczyźni, szczególnie sportowcy- w tym kulturyści Jest ona ‘’chorobą. zawodową” sportowców .Istotne jest, zatem przestrzeganie zaleceń dietetycznych, aby uniknąć kamicy nerkowej czy też jej nawrotu.
Autorka: Maria Szustakowska – Chojnacka, 9 maja 2009 r.
Nie należy rozpoczynać treningu siłowego pod wpływem środków dopingujących i odurzających. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i ćwiczeń należy się skonsultować z lekarzem. Autorzy i właściciel strony JWIP.PL nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności za skutki działań wynikających bezpośrednio lub pośrednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie.
Ostatnie Artykuły
Przemysław Kwiatk...
Stawiałem na wsze...
Cytryna na zdrowi...
Z Antonim Kołecki...
Z Antonim Kołeck...
Flesz
Andrzej Laskowski, 1965 r.
Andrzej Laskowski, 1965 r.
JAK TO BYŁO KIEDYŚ...
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionierów



















































Jeżeli na tej stronie widzisz błąd, napisz do nas.

Jan Włodarek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | Ośrodki | RÓŻNE