Strona G堯wna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdj耩

PIONIERZY

Kontakt
Artyku造:
Jan W這darek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
O鈔odki
R荅NE
Statystyka
Odwiedzi這 nas:
4390489
os鏏.
Oni s z nami:
Kr鏒ko o jajkach kurzych w diecie kulturysty. Autorka: M. Szustakowska - Chojnacka
Jajko jest doskona造mi produktem i warto軼iowym 廝鏚貫m bia趾a zwierz璚ego. Zawarto嗆 bia趾a w ca造m jaju wynosi ok. 12 %. Przyswajalno嗆 poszczeg鏊nych sk豉dnik闚 od篡wczych jest imponuj帷a i niepor闚nywalna z innymi produktami. Mo瞠 stanowi doskona造 sk豉dnik diety niskokalorycznej.

Dwa du瞠 jajka zawieraj 140 kcal. Obawa przed spo篡waniem wi璚ej ni 3 jajek tygodniowo jest zbyt cz瘰to rozpowszechniona. Opinie wielu specjalist闚 s mocno, a nawet kra鎍owo tendencyjne, szczeg鏊nie w odniesieniu do cholesterolu. W ci庵u ostatnich lat stwierdzono, 瞠 cholesterol zawarty w jajkach nie stanowi du瞠go zagro瞠nia. Ustalono, 瞠 tylko w bardzo ma造m stopniu przenika do krwi. To t逝szcz sprawia, 瞠 st篹enie cholesterolu jest wi瘯sze. U os鏏 z prawid這w przemian materii, jak i kulturyst闚, jajko powinno stanowi sta造 element diety. Osoby m這de, aktywne fizycznie mog poradzi sobie z niewielk nadwy磬 cholesterolu. Tak, wi璚, je郵i jeste鄉y zdrowi, z pewno軼i, jajo nam nie zaszkodzi.


Na pytanie, ile jaj mo積a spo篡wa, Brytyjska Fundacja Chor鏏 Serca odpowiada, 瞠 nie wi璚ej ni 4 tygodniowo, natomiast 安iatowa Organizacja Zdrowia (WHO) proponuje 10 sztuk (oczywi軼ie w diecie doros貫go i zdrowego cz這wieka) 陰cznie z u篡tymi do przyrz康zania potraw. Polskie normy 篡wieniowe zalecaj 4-5 tygodniowo ( z podobnymi zastrze瞠niami). Im mniej spo篡wamy t逝szczy zwierz璚ych i t逝stych ser闚, a wi璚ej warzyw i owoc闚 i chudego nabia逝, tym cz窷ciej mo瞠my sporz康za potrawy z jaj.

Od niepami皻nych czas闚 jajo w symbolice staro篡tnej i nowo篡tnej cywilizacji oznacza這 witalno嗆, zdrowie i nowe 篡cie. Da這 pocz徠ek wszelkiemu 篡ciu na ziemi. Chrze軼ijanie widz w nim odrodzenie duchowe. W naszej kulturze jest jednym z atrybut闚 zwi您anych ze 鈍i皻ami Wielkiej Nocy.

Nie mo積a si temu dziwi, 瞠 ma takie znaczenie, bo jest najlepszym produktem pochodzenia zwierz璚ego. By這 i jest nadal uwa瘸ne za zdrowe i po篡wne. Jako jedyny produkt spo篡wczy zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Stanowi skumulowane 廝鏚這 wi瘯szo軼i sk豉dnik闚 od篡wczych. Zawiera wysokowarto軼iowe, 豉two przyswajalne bia趾o (94%, gdy np. w mleku -85%), t逝szcz w 95%.

Bia趾o jaja zosta這 uznane przez organizacj FAO/ WHO za mi璠zynarodowy wzorzec. Jest bogate w sk豉dniki mineralne, jak; 瞠lazo, cynk, fosfor ( niezb璠ny do budowy z瑿闚 i paznokci), selen siark wap, potas magnez. Z mikroelement闚- wyst瘼uj; mied, mangan, jod i inne. Zawarto嗆 witamin w du篡m stopniu zale篡 od pory roku i paszy, zw豉szcza, je郵i chodzi o witaminy rozpuszczalne w t逝szczach. Jest dobrym 廝鏚貫m przeciwutleniaczy ( witamin E, A i beta –karotenu), kt鏎e chroni przed dzia豉niem wolnych rodnik闚. S r闚nie dobrym 廝鏚貫m witamin z grupy B, zw豉szcza ryboflawiny (witamina B2) i tiaminy(witamina B1). Nale篡 doda, ze proporcje pomi璠zy poszczeg鏊nymi sk豉dnikami od篡wczymi s prawie idealne, brak jest jedynie witaminy C.

Jajo zasadniczo sk豉da si z czterech cz窷ci skorupki, b這n, bia趾a, i 鄴速ka. Skorupka zbudowana jest g堯wnie z w璕lanu wapnia o grubo軼i 0, 2 do 0, 6mm. Posiada liczne pory (kanaliki), przez kt鏎e odbywa si niezb璠na wymiana gaz闚 otoczenia z wn皻rzem jaja. Powierzchnia skorupki pokryta jest cienk warstw substancji bia趾owych, kt鏎e zabezpiecza wn皻rze jaj przed szybkim parowaniem wody oraz przed zaka瞠niem drobnoustrojami. Usuni璚ie tej otoczki przez mycie powoduje, 瞠 zmniejsza si trwa這嗆 w przechowywaniu jaj. Barwa skorupki i jej trwa這嗆 zale篡 od rasy kur.
W obrocie handlowym znajduj si jaja ca貫- 鈍ie瞠 lub ch這dnicze, masa jajeczna, zag瘰zczona, mro穎na lub suszona. Sk豉d od篡wczy jaja zale篡 w du篡m stopniu od po篡wienia i pory roku.

Warto嗆 od篡wcza jaja (100 g produktu) przedstawia si nast瘼uj帷o; jajo ca貫-kalorycznos-139 kcal, bia趾o-12, 5 g, t逝szcz—9, 7 g, cholesterol-360 mg, w璕lowodany-0, 6g, beta-karoten-13 µg, witamina D-1, 7 µg, witamina E-0, 73 mg, tiamina-0, 064 mg, ryboflawina-0, 542 mg, potas-133 mg, s鏚-141 mg, wap -47 mg, fosfor-204 mg, magnez-12m, 瞠lazo-2, 2g.
Bia趾o jaja – kaloryczno嗆-49 kcal, bia趾o-10, 9 g, t逝szcz-0, 2 g, cholesterol-0mg, w璕lowodany -0,7 g., beta-karoten- 0, witamina D- 0, witamina E- 0, tiamina-0,006 mg, ryboflawina-0,429 mg. s鏚- 200 mg, potas-154 mg, wap-47 mg, magnez-11 mg, 瞠lazo-0,2 g.

草速ko jaja-kaloryczno嗆-314 g, bia趾o-15, 5 g, t逝szcz-28,2 g, cholesterol -1062 mg, w璕lowodany-0,3 g, beta-karoten -29 µg, witamina D - 4, 5 µg, witamina E-2,15 mg, tiamina - 0,173 mg, ryboflawina-0,810 mg, s鏚-52 mg, potas-127 mg, wap-147 mg, fosfor-587 mg, magnez -7, 2 mg, 瞠lazo-7, 2mg.
Bia趾o, obecne w jaju, sk豉da si g堯wnie z albumin i globulin. Wyst瘼uje w nim sk豉dnik bia趾owy - awidyna, okre郵ana, jako ‘’g這dne bia趾o’’. Jest naturalnym antagonist biotyny (witamina H), tworz帷 kompleksowe po陰czenie, kt鏎e jest nieprzyswajalne dla cz這wieka. Kompleks ten po ugotowaniu ulega rozk豉dowi. T逝szcz wyst瘼uje g堯wnie w 鄴速ku jaja. W sk豉d lipid闚 wchodz g堯wnie triacyloglicerole kwas闚 oleinowego, palmitynowego oraz wielonienasyconych, ponadto cholesterol i fosfolipidy.

Zawarte w jaju wielonienasycone kwasy t逝szczowe omega -3 i omega-6 neutralizuj dzia豉nie cholesterolu. Po這w fosfolipid闚 stanowi lecytyna, w kt鏎ej glicerol jest zestryfikowany kwasami stearynowym, linolowym i fosforowym. Kwas fosforowy zwi您any jest z cholin (jest to substancja zbli穎na do witamin).

W 鄴速ku jaj znajduje si lecytyna, kt鏎a zawiera du穎 choliny. Substancja ta bierze udzia w procesie przenoszenia cholesterolu we krwi oraz w metabolizmie t逝szcz闚. Jest r闚nie sk豉dnikiem b這n kom鏎kowych. Chocia organizm cz這wieka wytwarza wystarczaj帷 ilo嗆 choliny, twierdzi si jednak, 瞠 dodatkowa jej ilo嗆 (wprowadzona do jad這spisu) mo瞠 pom鏂 w rozprowadzeniu z這g闚 t逝szczu w徠roby, jak r闚nie w leczeniu niekt鏎ych zaburze neurologicznych. 草速ko jaj zawiera korzystne dla cz這wieka t逝szcze nienasycone o dzia豉niu przeciwmia盥篡cowym.

Cholesterol zawarty w jajku nie ma wp造wu na wzrost cholesterolu w organizmie. Jego szkodliwe dzia豉nie niweluje zawarta w 鄴速ku lecytyna, kt鏎a zapobiega m.in. tworzeniu si z這g闚 mia盥篡cowych w naczyniach. Ryzyko mia盥篡cy, chor鏏 serca wi捫e si nie z samym cholesterolem, lecz ze stosunkiem st篹e wi捫帷ych go bia貫k. Te zale膨 nie od ilo軼i cholesterolu, ale od spo篡wanych t逝szcz闚(oliwa, orzechy, awokado, ryby-obni瘸j st篹enie LDL, a podwy窺zaj HDL). Naukowcy wykazali, 瞠 cholesterol zawarty w jajach nie przyczynia si do rozwoju mia盥篡cy, gdy towarzysz帷y mu zwi您ek –fosfatydycholina, – czyli lecytyna zmniejsza jego wch豉nianie w jelicie. Tylko niewielka cz窷 cholesterolu zostaje wch這ni皻a we krwi. Ale nawet ta ilo嗆 nie jest gro幡a, poniewa wch這ni皻a wraz z nim lecytyna dzia豉 jak emulgator.

Kanadyjscy uczeni wykazali, 瞠 jaja dzia豉j identycznie jak leki obni瘸j帷e ci郾ienie krwi, zmniejszaj ryzyko chor鏏 uk豉du sercowo- naczyniowego. Pogl康 o szkodliwym dzia豉niu jaj zostaje podwa穎ny.

Wszystkie jaja przed u篡ciem nale篡 dok豉dnie umy w ciep貫j wodzie. Z uwagi na wyst瘼uj帷e cz瘰te zatrucia pokarmowe, wywo豉ne przez pa貫czki Salmonella, zaleca si, by przed przygotowaniem posi趾闚, odrzuca te jaja, kt鏎e s pop瘯ane lub maj pobrudzon skorupk. Z podobnych wzgl璠闚 nie jest wskazane spo篡wanie jaj surowych czy niedogotowanych.

Nie nale篡 je嗆 bia趾a na surowo ze wzgl璠u na obecno嗆 awidyny. U ludzi spo篡waj帷ych du瞠 ilo軼i jajek surowych mog pojawi si po 3-4 tygodniach b鏊e staw闚, brak 豉knienia, zanik brodawek j瞛ykowych itp. Gotowanie jaj niszczy t w豉軼iwo嗆 awidyny.

W odr騜nieniu od innych produkt闚 jajka mo積a sma篡 na ma郵e, poniewa zawarte w jaju bia趾o 軼ina si ju przy 60o C, zanim zacznie wytwarza si toksyczna akroleina. Najlepiej przyswajalne s jaja na mi瘯ko, gotuje si je do 4 minut. Zbyt d逝gie gotowanie, powy瞠j 10 minut, powoduje straty sk豉dnik闚 od篡wczych nawet do 40%, a ponadto doprowadza do reakcji siarki z 瞠lazem . Mo積a takie rozpozna, gdy dooko豉 鄴速ka powstaje zielona otoczka.
Opr鏂z jaj kurzych mo積a zastosowa jaja przepi鏎cze czy strusie, kt鏎e polecane s osobom uczulonym na bia趾o jaja kurzego. Jajka g瘰ie czy kacze nadaj si tylko do ciast!
Autorka: Maria Szustakowska – Chojnacka, 10 czerwca 2009 r.

Nie nale篡 rozpoczyna treningu si這wego pod wp造wem 鈔odk闚 dopinguj帷ych i odurzaj帷ych. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i 獞icze nale篡 si skonsultowa z lekarzem. Autorzy i w豉軼iciel strony JWIP.PL nie ponosz jakiejkolwiek odpowiedzialno軼i za skutki dzia豉 wynikaj帷ych bezpo鈔ednio lub po鈔ednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie.
Ostatnie Artyku造
Spotkanie z ambas...
Zmar Antoni Ko貫...
Pozdrowienia z wa...
Przemys豉w Kwiatk...
Stawia貫m na wsze...
Flesz
W塭d maszyn 2010 r.
W塭d maszyn 2010 r.
STANISxW PTASZY垶KI z USA
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionier闚



















































Je瞠li na tej stronie widzisz b陰d, napisz do nas.

Jan W這darek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | O鈔odki | R荅NE