|
Odwiedziło nas: 10454623 osób. |
|
|
Żywienie w sporcie |
Problem właściwego żywienia osób uprawiających sport (w tym rekreacyjny) jest stary tak jak sport. Już w starożytnej Grecji dyskutowano o pożywieniu dla sportowców, zalecając im m.in. pożywienie roślinne z przewagą produktów zbożowych, ale nie było w tej sprawie jednomyślności. Na przykład zapaśnikom i gladiatorach zalecano tłustą wieprzowinę.
Obecnie jest powszechnie zrozumiale, ze jednym z głównych czynników mających wpływ na organizm człowieka i jego zdrowie ma racjonalne żywienie. Na stronie JWIP.PL ostatnio prezentowaliśmy książkę ‘‘Żywienie w sporcie” Ireny Celejowej, a terazzo niej powracamy, przedstawiając artykuł „Żywienie w okresie odnowy”, napisany przez Marię Szustakowską – Chojnacką, ujmujący w dużym skrócie problematykę dot. żywienia podczas treningów. Ten artykuł jest w dziale „DIETETYKA”
JWIP.PL, 20 sierpnia 2009 r.
|
|
Nie należy rozpoczynać treningu siłowego pod wpływem środków dopingujących i odurzających. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i ćwiczeń należy się skonsultować z lekarzem. Autorzy i właściciel strony JWIP.PL nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności za skutki działań wynikających bezpośrednio lub pośrednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie. |
|
Tylko aktywnych zapraszamy na forum oraz do Pionierów |
|
|
| |