| Szpinak „król warzyw” powinien byæ spo¿ywany nie tylko przez kulturystów, poniewa¿  ma w³a¶ciwo¶ci zdrowotne, leczy. Jest on pokarmem androgenicznym, sprzyja utrzymaniu lub przywróceniu prawid³owego poziomu androgenów i równowagi pomiêdzy androgenami a estrogenami w organizmie mê¿czyzny.Sk³adniki zawarte w szpinaku dostarczaj± gotowych lub prawie gotowych hormonów, wzmacniaj± gruczo³y wydzielania wewnêtrznego itp.
 Niskie stê¿enie androgenów we krwi mê¿czyzny nie pozostaje bez wp³ywu na czynno¶æ jego nerek. Zaburzona równowaga miêdzy estrogenami a androgenami przyczynia siê do nadci¶nienia têtniczego, osteoporozy itp.
 
 Stwierdzono naukowo, ¿e sk³adniki zawarte w li¶ciach szpinaku przyspieszaj± proces przekszta³cania bia³ek w tkankê miê¶niow±.
 Jak podaje ’’Journal of Agricultural and Food Chemistry’’ naukowcy z Rutgers University w USA stwierdzili, ¿e za zwiêkszenie masy miê¶niowej odpowiadaj± wyekstrahowane ze szpinaku zwi±zki- fitoekdysteroidy. Podczas badañ, gdy tkankê miê¶niow± potraktowano tym zwi±zkiem, nast±pi³ wzrost masy miê¶ni o 20%, tym samym potwierdzaj±c, ¿e fitoekdysteroidy zwiêkszaj± syntezê bia³ek. Aby szpinak przyniós³ rzeczywisty przyrost miê¶ni trzeba go spo¿yæ dziennie ponad 1kg. Zrozumia³ym jest, ¿e cz³owiek  przy zdrowych zmys³ach nie podda siê takiej kuracji.
 
 Naukowcy ze Szwecji natomiast stwierdzili, ¿e azotany zawarte w du¿ej ilo¶ci w szpinaku nie s± szkodliwe, wzmacniaj± one organizm, poprawiaj± funkcjonowanie mitochondriów komórkowych, dostarczaj± komórkom wiêcej energii, a zatem pomagaj± miê¶niom bardziej efektywnie pracowaæ, gdy¿ organizm zu¿ywa podczas wysi³ku mniej tlenu. Spo¿ywanie szpinaku zalecane jest przed wzmo¿onym wysi³kiem fizycznym.
 
 Szpinak ju¿ przed 2000 lat uprawiany by³ w Persji Do Europy przywie¼li go Arabowie, którzy spopularyzowali uprawê tej ro¶liny w IX wieku w Hiszpanii, st±d rozpowszechni³a siê w ca³ej Europie. Obecnie g³ównymi producentami szpinaku w Europie s±; Francja, W³ochy, Niemcy. Nale¿y do rodziny komosowatych, podobnie jak burak. Jest wiele odmian szpinaku, o li¶ciach g³adkich, lub mniej, czy pomarszczonych.
 Obecnie szpinak jest warzywem popularnym na wszystkich kontynentach
 W Polsce produkuje siê go na du¿± skale zarówno do konsumpcji w stanie ¶wie¿ym, jak i do mro¿enia.
 
 Walory od¿ywcze szpinaku
 Szpinak jest niskokaloryczny, zawiera du¿e ilo¶ci mikroelementów takich, jak; potas, wapñ, sód, fosfor magnez, cynk, ¿elazo, siarkê oraz szczególnie du¿o prowitaminy A- beta - karotenu oraz zwi±zków pokrewnych, zeaksantyny, luteiny- to jest karotenoidów, chroni±cych wzrok ,znanych przeciwutleniaczy, naturalnych barwników ro¶linnych. Stanowi przy tym jedno z najbogatszych ¼róde³ luteiny, np. w szklance mro¿onego szpinaku jest jej, bowiem 30 miligramów, uwa¿anej za skuteczny czynnik odm³adzaj±cy .Zielone li¶cie szpinaku zawieraj± zwi±zek – cholinê, witaminê B6, która zapobiega odt³uszczaniu w±troby i reguluje odk³adanie t³uszczu w organizmie. Pomaga w kontroli masy cia³a i stê¿enia cholesterolu itp. Jest najlepszym ¼ród³em witaminy B9- kwasu foliowego ( 100g szpinaku zawiera oko³o 1mg kwasu foliowego, jest to do¶æ du¿a ilo¶æ). Maa równie¿ znaczne ilo¶ci witaminy K, która odgrywa wa¿n± rolê w gospodarce wapniowej organizmu- niedobory tej witaminy to zwiêkszone ryzyko z³amañ i pêkniêæ.
 Ponadto witaminy, jak; C, E a tak¿e inne z grupy B.
 (.Beta – karoten, kwas foliowy, witaminy Ci E zawarte s± przede wszystkim w surowym szpinaku).
 
 Zawarto¶æ sk³adników pokarmowych w 100 g szpinaku
 kaloryczno¶æ-16 kcal energii, - 2,6 g bia³ka, - 3,0 g wêglowodanów, - 2, 6 g b³onnika, witaminy; - 4243 mcg beta-karotenu, - 67,8 mg witaminy C, - 0,106 mg witaminy B1,0, - 192 mg witaminy B2,sk³adniki mineralne; - 235 mg potasu, - 93mg wapnia, - 29 mg fosforu, - 53 mg magnezu, - 2,8 mg ¿elaza.
 Szpinak jest zasadotwórczy, bogaty w chlorofil, który dzia³a hamuj±co na nowotwory, blokuje prowadz±ce do przemian nowotworowych mutacje komórek.
 Jest doskona³ym ¼ród³em b³onnika. Surowe li¶cie, podobnie jak wszystkie warzywa li¶ciaste, zawieraj± bardzo du¿o wody, trochê bia³ka, wêglowodanów, niewiele t³uszczu i substancji balastowych. Bia³ko szpinaku jest cenne, gdy¿ zawiera osiem aminokwasów egzogennych, niezbêdnych do ¿ycia oraz wa¿ne dla dzieci aminokwasy czê¶ciowo egzogenne.
 
 Szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera wiêcej ¿elaza ni¿ inne warzywa, ale nie a¿ tak du¿o, jak my¶lano wcze¶niej.
 Wad± szpinaku jest zawarto¶æ kwasu szczawiowego, który wi±¿e znaczne ilo¶ci warto¶ciowego wapnia i ¿elaza zawartego w szpinaku. Minera³y zwi±zane z kwasem szczawiowym nie mog± byæ przyswojone przez organizm i zostaj± wydalone, dlatego razem ze szpinakiem nale¿y koniecznie dostarczyæ organizmowi pokarmów, które s± dobrym ¼ród³em wapnia, jak; jogurt, sery oraz ¿elaza- jak miêso czy ryby.
 Mimo, ¿e szpinak zawiera do¶æ du¿o ¿elaza, to jednak jest to ¿elazo niehemowe, czyli gorzej przyswajalne. Aby organizm móg³ je lepiej wch³on±æ, ³±czy siê to warzywo z produktami bogatymi w witaminê C, z sokiem z pomarañczy itp.
 
 Znaczenie dla zdrowia
 Szpinak ma istotny wk³ad w gospodarkê mineraln± organizmu, aktywuje odbudowê ko¶ci oraz reguluje gospodarkê elektrolitow±.
 Kwas foliowy- witamina B9 po raz pierwszy znaleziony w szpinaku, jest potrzebny do wytwarzania czerwonych cia³ek krwi, wspomaga kontrolê homocysteiny, aminokwasu, który niszczy naczynia krwiono¶ne i podwaja ryzyko zapadniêcia na chorobê Alzheimera. Jest po¿yteczny w budowie uk³adu nerwowego.
 Bardzo wa¿ne dla jelit s± substancje balastowe zawarte w szpinaku, które dziêki du¿ej zdolno¶ci wi±zania wody pobudzaj± perystaltykê jelit, przyczyniaj± siê równie¿ do zdrowej flory bakteryjnej jelit itp. Szpinak jest bardzo potrzebny dla ca³ego procesu trawiennego.
 Dobrze przygotowany ¶wie¿y sok ze szpinaku, gdy pijemy go codziennie po 0,5l, pomaga pozbyæ siê zaparæ w ci±gu kilku dni lub tygodni.
 ¦wie¿y ( surowy sok) jest bardzo skuteczny do oczyszczaniu organizmu i pomaga zregenerowaæ ca³y uk³ad trawienny. Sok ze ¶wie¿ego szpinaku z sokami innych ro¶lin, jak np. z burakiem, marchwi±, selerem itp. pomaga w leczeniu wielu ciê¿kich chorób.
 . Zalet± równie¿ szpinaku jest jego oddzia³ywanie na zêby i dzi±s³a, zapobiega ropotokowi, zapaleniu przyzêbia
 Szpinak jest bogaty w chlorofil, zawiera spinacynê, dzia³a silnie krwiotwórczo
 
 Walory lecznicze szpinaku
 -aktywizuje uk³ad odporno¶ciowy.
 -korzystnie wp³ywa na ko¶ci, dziêki zawarto¶ci wapnia
 -zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Zawarto¶æ potasu, magnezu i wapnia, które odgrywaj± du¿± rolê w regulowaniu ci¶nienia têtniczego krwi, zapobiegaj± jego niebezpiecznemu wzrostowi, który jest najczê¶ciej przyczyn± udaru mózgu.
 -dzia³a przeciwnowotworowo ( w±troba, prostata, szyjka macicy, pêcherz, piersi itp.) .Dziêki zawarto¶ci du¿ej ilo¶ci beta – karotenu , skutecznie chroni komórki przed wolnymi rodnikami, zapobiega rozwojowi nowotworów.
 -zmniejsza ryzyko zachorowania na zaæmê
 -obni¿a ryzyko zwyrodnienia plamki ¿ó³tej w starszym wieku
 -poprawia funkcjonowanie mózgu
 -wzmacnia serce i naczynia krwiono¶ne
 - skuteczny w zwalczaniu anemii
 -aktywuje wydzielanie soku trzustkowego
 -oczyszcza przewód trawienny
 -niezbêdny dla kobiet w ci±¿y, dostarcza kwasu foliowego, który jest konieczny dla wzrostu i rozwój niemowl±t itp.
 Spo¿ywanie jednej fili¿anki surowego szpinaku lub pó³ fili¿anki gotowanego szpinaku dziennie mo¿e o po³owê zmniejszyæ ryzyko raka p³uc, nawet u osób, które kiedy¶ du¿o pali³y.
 Li¶cie szpinaku gotowane w oleju s³onecznikowym, czy sojowym s± dobrymi ok³adami na oparzenia, opryszczki, ³upie¿ itp.
 Osoby cierpi±cy na dnê moczanow± powinni unikaæ szpinaku, poniewa¿ zawarte w nich puryny mog± podwy¿szaæ poziom kwasu moczowego we krwi. Podobnie osoby sk³onne do kamicy nerkowej powinny je¶æ szpinak w ilo¶ciach umiarkowanych, poniewa¿ zawarty w nich kwas szczawiowy przyczyni siê do powstawania kryszta³ów szczawianu wapnia, a wiêc kamieni nerkowych.
 
 Wybór i przechowywanie
 Szpinak powinien byæ ¶wie¿y. W czasie transportu i przechowywania w ciep³ym miejscu wiêkszo¶æ substancji od¿ywczych ginie. Je¶li jest przywiêd³y, nie nale¿y go kupowaæ. £odygi nie powinny byæ z¿ó³kniête, li¶cie powinny mieæ jaskrawozielony kolor.
 Nieumyty szpinak powinien byæ przechowywany w lodówce, lu¼no zapakowany w woreczku foliowym. W ten sposób nie traci warto¶ci od¿ywczych i zachowa ¶wie¿o¶æ oko³o 4dni. Ugotowany szpinak powinien byæ zu¿yty w ci±gu doby
 Godnym polecenia jest szpinak mro¿ony, zachowuje wiêkszo¶æ sk³adników od¿ywczych. Dziêki odpowiedniej technologii zamra¿ania udaje siê zachowaæ 80% witaminy C zawartej w ¶wie¿ym szpinaku.
 
 Przygotowanie i podanie
 Szpinak nale¿y dok³adnie umyæ, poniewa¿ li¶cie i ³odygi gromadz± brud i piasek, usun±æ nadmiernie zgrubia³e li¶cie.
 Szpinak jest zalecany zarówno na surowo w sa³atkach, jak i na gor±co, podawany, jako dodatek do dania g³ównego. Li¶cie szpinaku zaleca siê spo¿ywaæ m³ode, raczej surowe lub lekko obgotowane.
 Przetarty szpinak to doskona³a podstawa sosów, a w po³±czeniu z innymi sk³adnikami ¶wietne nadzienie do du¿ych muszli makaronowych lub klopsa.
 W USA jest zwyczaj wk³adania umytych li¶ci do nagrzanego na ogniu pustego rondla. Ogrzewa siê pod przykryciem po 1-2 minut, wtedy wyjmuje siê je na talerz i przyprawia surowym mas³em oraz ewentualnie zmia¿d¿onym z±bkiem czosnku. Tak przyrz±dzony szpinak pozostaje jak ¶wie¿y.
 Doskonale smakuje surowy szpinak z sosem winegret i tartym parmezanem. Mo¿na te¿ podawaæ z innym ¿ó³tym serem o zdecydowanym smaku.
 Najlepszym sposobem przygotowania szpinaku jest ugotowanie go na parze. Sam proces powinien byæ krótki. Wystawianie na dzia³anie wody, ¶wiat³a i temperatury mo¿e zniszczyæ witaminê Ci B.
 Ugotowany na parze szpinak mo¿na utrzeæ na puree, wymieszaæ ze ¶wie¿o wyci¶niêtym czosnkiem i jogurtem naturalnym, posypaæ posiekana cebul± dymk± i podawaæ latem na zimno, jako ch³odnik.
 Gotowanie szpinaku w du¿ej ilo¶ci wody jest marnotrawstwem zawartych w nim witamin i sk³adników mineralnych, które rozpuszczaj± siê w wodzie. Najlepiej jest krótko go dusiæ pod przykryciem we w³asnym soku( szpinak wydziela go obficie- do tego dochodzi woda pozosta³a po li¶ciach po umyciu), wywaru nie nale¿y wylewaæ, szpinak zagê¶ciæ odrobin± zasma¿ki. Do przyprawienia szpinaku doskonale nadaje siê ga³ka muszkato³owa i bia³y pieprz, Je¶li wydaje siê zbyt cierpki mo¿na dodaæ trochê ¶mietany.
 W Polsce tradycyjnie spo¿ywa siê szpinak rozdrobniony z zasma¿k±, czêsto z dodatkiem czosnku.
 
 Szpinak,, zalecany by³ ju¿ w ¦redniowieczu na ró¿ne dolegliwo¶ci a w XVI wieku ca³a Europa spo¿ywa³a to warzywo ,twierdz±c ,¿e jest skuteczne w zwalczaniu wielu dolegliwo¶ci .
 Jest ³atwo przyswajalny .Szpinak mog± spo¿ywaæ osoby zdrowe, dzieci, m³odzie¿, jak i osoby starsze, prowadz±ce siedz±cy tryb ¿ycia oraz sportowcy, dla których powinien stanowiæ wa¿n± pozycjê w ich codziennej diecie.
 Autor, Maria Szustakowska - Chojnacka, marzec 2014
 
 ¬ród³o; B .Jakimowicz-Klein ”Jedzenie, które leczy’’, D. Groto ”101 produktów dla zdrowia i urody’’, S .Splitt ”Czy wiesz, co jesz?,” J .Car per ’’Apteka ¿ywno¶ci’’, J .Car per ”¯ywno¶æ twój cudowny lek”, ”Potêga warzyw”  Reader’s Digest, I. Gumowska ’’Czy wiesz, co jesz’’, „Nie musisz chorowaæ” Reader’s Digest, J. Górnicka ’’Apteka natury’’, M. Tombak ”Jak ¿yæ d³ugo i zdrowo’’, strona internetowa; www.kopalnia wiedzy.pl/szpinak-masa-miesniowa.
 Rej.773/WSPOMAGANIE -19/2014.03.23/JWIP.PL
 Aktualizacja 2014.04.12, godz. 21:30
 
 |