Strona G堯wna

Nasz program

O nas

Forum

Galeria zdj耩

PIONIERZY

Kontakt
Artyku造:
Jan W這darek
Historia
Sylwetki
Wywiady
Porady
Trening
Dietetyka
Medycyna
Wspomaganie
Sterydy
O鈔odki
R荅NE
Statystyka
Odwiedzi這 nas:
4306722
os鏏.
Oni s z nami:
Szpinak pomaga w przyro軼ie masy mi窷niowej

Szpinak „kr鏊 warzyw” powinien by spo篡wany nie tylko przez kulturyst闚, poniewa ma w豉軼iwo軼i zdrowotne, leczy. Jest on pokarmem androgenicznym, sprzyja utrzymaniu lub przywr鏂eniu prawid這wego poziomu androgen闚 i r闚nowagi pomi璠zy androgenami a estrogenami w organizmie m篹czyzny.
Sk豉dniki zawarte w szpinaku dostarczaj gotowych lub prawie gotowych hormon闚, wzmacniaj gruczo造 wydzielania wewn皻rznego itp.
Niskie st篹enie androgen闚 we krwi m篹czyzny nie pozostaje bez wp造wu na czynno嗆 jego nerek. Zaburzona r闚nowaga mi璠zy estrogenami a androgenami przyczynia si do nadci郾ienia t皻niczego, osteoporozy itp.


Stwierdzono naukowo, 瞠 sk豉dniki zawarte w li軼iach szpinaku przyspieszaj proces przekszta販ania bia貫k w tkank mi窷niow.
Jak podaje ’’Journal of Agricultural and Food Chemistry’’ naukowcy z Rutgers University w USA stwierdzili, 瞠 za zwi瘯szenie masy mi窷niowej odpowiadaj wyekstrahowane ze szpinaku zwi您ki- fitoekdysteroidy. Podczas bada, gdy tkank mi窷niow potraktowano tym zwi您kiem, nast徙i wzrost masy mi窷ni o 20%, tym samym potwierdzaj帷, 瞠 fitoekdysteroidy zwi瘯szaj syntez bia貫k. Aby szpinak przyni鏀 rzeczywisty przyrost mi窷ni trzeba go spo篡 dziennie ponad 1kg. Zrozumia造m jest, 瞠 cz這wiek przy zdrowych zmys豉ch nie podda si takiej kuracji.

Naukowcy ze Szwecji natomiast stwierdzili, 瞠 azotany zawarte w du瞠j ilo軼i w szpinaku nie s szkodliwe, wzmacniaj one organizm, poprawiaj funkcjonowanie mitochondri闚 kom鏎kowych, dostarczaj kom鏎kom wi璚ej energii, a zatem pomagaj mi窷niom bardziej efektywnie pracowa, gdy organizm zu篡wa podczas wysi趾u mniej tlenu. Spo篡wanie szpinaku zalecane jest przed wzmo穎nym wysi趾iem fizycznym.

Szpinak ju przed 2000 lat uprawiany by w Persji Do Europy przywie幢i go Arabowie, kt鏎zy spopularyzowali upraw tej ro郵iny w IX wieku w Hiszpanii, st康 rozpowszechni豉 si w ca貫j Europie. Obecnie g堯wnymi producentami szpinaku w Europie s; Francja, W這chy, Niemcy. Nale篡 do rodziny komosowatych, podobnie jak burak. Jest wiele odmian szpinaku, o li軼iach g豉dkich, lub mniej, czy pomarszczonych.
Obecnie szpinak jest warzywem popularnym na wszystkich kontynentach
W Polsce produkuje si go na du膨 skale zar闚no do konsumpcji w stanie 鈍ie篡m, jak i do mro瞠nia.

Walory od篡wcze szpinaku
Szpinak jest niskokaloryczny, zawiera du瞠 ilo軼i mikroelement闚 takich, jak; potas, wap, s鏚, fosfor magnez, cynk, 瞠lazo, siark oraz szczeg鏊nie du穎 prowitaminy A- beta - karotenu oraz zwi您k闚 pokrewnych, zeaksantyny, luteiny- to jest karotenoid闚, chroni帷ych wzrok ,znanych przeciwutleniaczy, naturalnych barwnik闚 ro郵innych. Stanowi przy tym jedno z najbogatszych 廝鏚e luteiny, np. w szklance mro穎nego szpinaku jest jej, bowiem 30 miligram闚, uwa瘸nej za skuteczny czynnik odm豉dzaj帷y .Zielone li軼ie szpinaku zawieraj zwi您ek – cholin, witamin B6, kt鏎a zapobiega odt逝szczaniu w徠roby i reguluje odk豉danie t逝szczu w organizmie. Pomaga w kontroli masy cia豉 i st篹enia cholesterolu itp. Jest najlepszym 廝鏚貫m witaminy B9- kwasu foliowego ( 100g szpinaku zawiera oko這 1mg kwasu foliowego, jest to do嗆 du瘸 ilo嗆). Maa r闚nie znaczne ilo軼i witaminy K, kt鏎a odgrywa wa積 rol w gospodarce wapniowej organizmu- niedobory tej witaminy to zwi瘯szone ryzyko z豉ma i p瘯ni耩.
Ponadto witaminy, jak; C, E a tak瞠 inne z grupy B.
(.Beta – karoten, kwas foliowy, witaminy Ci E zawarte s przede wszystkim w surowym szpinaku).

Zawarto嗆 sk豉dnik闚 pokarmowych w 100 g szpinaku
kaloryczno嗆-16 kcal energii, - 2,6 g bia趾a, - 3,0 g w璕lowodan闚, - 2, 6 g b這nnika, witaminy; - 4243 mcg beta-karotenu, - 67,8 mg witaminy C, - 0,106 mg witaminy B1,0, - 192 mg witaminy B2,sk豉dniki mineralne; - 235 mg potasu, - 93mg wapnia, - 29 mg fosforu, - 53 mg magnezu, - 2,8 mg 瞠laza.
Szpinak jest zasadotw鏎czy, bogaty w chlorofil, kt鏎y dzia豉 hamuj帷o na nowotwory, blokuje prowadz帷e do przemian nowotworowych mutacje kom鏎ek.
Jest doskona造m 廝鏚貫m b這nnika. Surowe li軼ie, podobnie jak wszystkie warzywa li軼iaste, zawieraj bardzo du穎 wody, troch bia趾a, w璕lowodan闚, niewiele t逝szczu i substancji balastowych. Bia趾o szpinaku jest cenne, gdy zawiera osiem aminokwas闚 egzogennych, niezb璠nych do 篡cia oraz wa積e dla dzieci aminokwasy cz窷ciowo egzogenne.

Szpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera wi璚ej 瞠laza ni inne warzywa, ale nie a tak du穎, jak my郵ano wcze郾iej.
Wad szpinaku jest zawarto嗆 kwasu szczawiowego, kt鏎y wi捫e znaczne ilo軼i warto軼iowego wapnia i 瞠laza zawartego w szpinaku. Minera造 zwi您ane z kwasem szczawiowym nie mog by przyswojone przez organizm i zostaj wydalone, dlatego razem ze szpinakiem nale篡 koniecznie dostarczy organizmowi pokarm闚, kt鏎e s dobrym 廝鏚貫m wapnia, jak; jogurt, sery oraz 瞠laza- jak mi瘰o czy ryby.
Mimo, 瞠 szpinak zawiera do嗆 du穎 瞠laza, to jednak jest to 瞠lazo niehemowe, czyli gorzej przyswajalne. Aby organizm m鏬 je lepiej wch這n望, 陰czy si to warzywo z produktami bogatymi w witamin C, z sokiem z pomara鎍zy itp.

Znaczenie dla zdrowia
Szpinak ma istotny wk豉d w gospodark mineraln organizmu, aktywuje odbudow ko軼i oraz reguluje gospodark elektrolitow.
Kwas foliowy- witamina B9 po raz pierwszy znaleziony w szpinaku, jest potrzebny do wytwarzania czerwonych cia貫k krwi, wspomaga kontrol homocysteiny, aminokwasu, kt鏎y niszczy naczynia krwiono郾e i podwaja ryzyko zapadni璚ia na chorob Alzheimera. Jest po篡teczny w budowie uk豉du nerwowego.
Bardzo wa積e dla jelit s substancje balastowe zawarte w szpinaku, kt鏎e dzi瘯i du瞠j zdolno軼i wi您ania wody pobudzaj perystaltyk jelit, przyczyniaj si r闚nie do zdrowej flory bakteryjnej jelit itp. Szpinak jest bardzo potrzebny dla ca貫go procesu trawiennego.
Dobrze przygotowany 鈍ie篡 sok ze szpinaku, gdy pijemy go codziennie po 0,5l, pomaga pozby si zapar w ci庵u kilku dni lub tygodni.
安ie篡 ( surowy sok) jest bardzo skuteczny do oczyszczaniu organizmu i pomaga zregenerowa ca造 uk豉d trawienny. Sok ze 鈍ie瞠go szpinaku z sokami innych ro郵in, jak np. z burakiem, marchwi, selerem itp. pomaga w leczeniu wielu ci篹kich chor鏏.
. Zalet r闚nie szpinaku jest jego oddzia造wanie na z瑿y i dzi御豉, zapobiega ropotokowi, zapaleniu przyz瑿ia
Szpinak jest bogaty w chlorofil, zawiera spinacyn, dzia豉 silnie krwiotw鏎czo

Walory lecznicze szpinaku
-aktywizuje uk豉d odporno軼iowy.
-korzystnie wp造wa na ko軼i, dzi瘯i zawarto軼i wapnia
-zmniejsza ryzyko udaru m霩gu. Zawarto嗆 potasu, magnezu i wapnia, kt鏎e odgrywaj du膨 rol w regulowaniu ci郾ienia t皻niczego krwi, zapobiegaj jego niebezpiecznemu wzrostowi, kt鏎y jest najcz窷ciej przyczyn udaru m霩gu.
-dzia豉 przeciwnowotworowo ( w徠roba, prostata, szyjka macicy, p璚herz, piersi itp.) .Dzi瘯i zawarto軼i du瞠j ilo軼i beta – karotenu , skutecznie chroni kom鏎ki przed wolnymi rodnikami, zapobiega rozwojowi nowotwor闚.
-zmniejsza ryzyko zachorowania na za熤
-obni瘸 ryzyko zwyrodnienia plamki 鄴速ej w starszym wieku
-poprawia funkcjonowanie m霩gu
-wzmacnia serce i naczynia krwiono郾e
- skuteczny w zwalczaniu anemii
-aktywuje wydzielanie soku trzustkowego
-oczyszcza przew鏚 trawienny
-niezb璠ny dla kobiet w ci捫y, dostarcza kwasu foliowego, kt鏎y jest konieczny dla wzrostu i rozw鎩 niemowl徠 itp.
Spo篡wanie jednej fili瘸nki surowego szpinaku lub p馧 fili瘸nki gotowanego szpinaku dziennie mo瞠 o po這w zmniejszy ryzyko raka p逝c, nawet u os鏏, kt鏎e kiedy du穎 pali造.
Li軼ie szpinaku gotowane w oleju s這necznikowym, czy sojowym s dobrymi ok豉dami na oparzenia, opryszczki, 逝pie itp.
Osoby cierpi帷y na dn moczanow powinni unika szpinaku, poniewa zawarte w nich puryny mog podwy窺za poziom kwasu moczowego we krwi. Podobnie osoby sk這nne do kamicy nerkowej powinny je嗆 szpinak w ilo軼iach umiarkowanych, poniewa zawarty w nich kwas szczawiowy przyczyni si do powstawania kryszta堯w szczawianu wapnia, a wi璚 kamieni nerkowych.

Wyb鏎 i przechowywanie
Szpinak powinien by 鈍ie篡. W czasie transportu i przechowywania w ciep造m miejscu wi瘯szo嗆 substancji od篡wczych ginie. Je郵i jest przywi璠造, nie nale篡 go kupowa. υdygi nie powinny by z鄴趾ni皻e, li軼ie powinny mie jaskrawozielony kolor.
Nieumyty szpinak powinien by przechowywany w lod闚ce, lu幡o zapakowany w woreczku foliowym. W ten spos鏏 nie traci warto軼i od篡wczych i zachowa 鈍ie穎嗆 oko這 4dni. Ugotowany szpinak powinien by zu篡ty w ci庵u doby
Godnym polecenia jest szpinak mro穎ny, zachowuje wi瘯szo嗆 sk豉dnik闚 od篡wczych. Dzi瘯i odpowiedniej technologii zamra瘸nia udaje si zachowa 80% witaminy C zawartej w 鈍ie篡m szpinaku.

Przygotowanie i podanie
Szpinak nale篡 dok豉dnie umy, poniewa li軼ie i 這dygi gromadz brud i piasek, usun望 nadmiernie zgrubia貫 li軼ie.
Szpinak jest zalecany zar闚no na surowo w sa豉tkach, jak i na gor帷o, podawany, jako dodatek do dania g堯wnego. Li軼ie szpinaku zaleca si spo篡wa m這de, raczej surowe lub lekko obgotowane.
Przetarty szpinak to doskona豉 podstawa sos闚, a w po陰czeniu z innymi sk豉dnikami 鈍ietne nadzienie do du篡ch muszli makaronowych lub klopsa.
W USA jest zwyczaj wk豉dania umytych li軼i do nagrzanego na ogniu pustego rondla. Ogrzewa si pod przykryciem po 1-2 minut, wtedy wyjmuje si je na talerz i przyprawia surowym mas貫m oraz ewentualnie zmia盥穎nym z帳kiem czosnku. Tak przyrz康zony szpinak pozostaje jak 鈍ie篡.
Doskonale smakuje surowy szpinak z sosem winegret i tartym parmezanem. Mo積a te podawa z innym 鄴速ym serem o zdecydowanym smaku.
Najlepszym sposobem przygotowania szpinaku jest ugotowanie go na parze. Sam proces powinien by kr鏒ki. Wystawianie na dzia豉nie wody, 鈍iat豉 i temperatury mo瞠 zniszczy witamin Ci B.
Ugotowany na parze szpinak mo積a utrze na puree, wymiesza ze 鈍ie穎 wyci郾i皻ym czosnkiem i jogurtem naturalnym, posypa posiekana cebul dymk i podawa latem na zimno, jako ch這dnik.
Gotowanie szpinaku w du瞠j ilo軼i wody jest marnotrawstwem zawartych w nim witamin i sk豉dnik闚 mineralnych, kt鏎e rozpuszczaj si w wodzie. Najlepiej jest kr鏒ko go dusi pod przykryciem we w豉snym soku( szpinak wydziela go obficie- do tego dochodzi woda pozosta豉 po li軼iach po umyciu), wywaru nie nale篡 wylewa, szpinak zag窷ci odrobin zasma磬i. Do przyprawienia szpinaku doskonale nadaje si ga趾a muszkato這wa i bia造 pieprz, Je郵i wydaje si zbyt cierpki mo積a doda troch 鄉ietany.
W Polsce tradycyjnie spo篡wa si szpinak rozdrobniony z zasma磬, cz瘰to z dodatkiem czosnku.

Szpinak,, zalecany by ju w 字edniowieczu na r騜ne dolegliwo軼i a w XVI wieku ca豉 Europa spo篡wa豉 to warzywo ,twierdz帷 ,瞠 jest skuteczne w zwalczaniu wielu dolegliwo軼i .
Jest 豉two przyswajalny .Szpinak mog spo篡wa osoby zdrowe, dzieci, m這dzie, jak i osoby starsze, prowadz帷e siedz帷y tryb 篡cia oraz sportowcy, dla kt鏎ych powinien stanowi wa積 pozycj w ich codziennej diecie.
Autor, Maria Szustakowska - Chojnacka, marzec 2014

毒鏚這; B .Jakimowicz-Klein ”Jedzenie, kt鏎e leczy’’, D. Groto ”101 produkt闚 dla zdrowia i urody’’, S .Splitt ”Czy wiesz, co jesz?,” J .Car per ’’Apteka 篡wno軼i’’, J .Car per ”砰wno嗆 tw鎩 cudowny lek”, ”Pot璕a warzyw” Reader’s Digest, I. Gumowska ’’Czy wiesz, co jesz’’, „Nie musisz chorowa” Reader’s Digest, J. G鏎nicka ’’Apteka natury’’, M. Tombak ”Jak 篡 d逝go i zdrowo’’, strona internetowa; www.kopalnia wiedzy.pl/szpinak-masa-miesniowa.
Rej.773/WSPOMAGANIE -19/2014.03.23/JWIP.PL
Aktualizacja 2014.04.12, godz. 21:30


Nie nale篡 rozpoczyna treningu si這wego pod wp造wem 鈔odk闚 dopinguj帷ych i odurzaj帷ych. Przed wykonywaniem opisanych tutaj metod treningowych i 獞icze nale篡 si skonsultowa z lekarzem. Autorzy i w豉軼iciel strony JWIP.PL nie ponosz jakiejkolwiek odpowiedzialno軼i za skutki dzia豉 wynikaj帷ych bezpo鈔ednio lub po鈔ednio z wykorzystania informacji zawartych na tej stronie.
Ostatnie Artyku造
Zmar Antoni Ko貫...
Pozdrowienia z wa...
Przemys豉w Kwiatk...
Stawia貫m na wsze...
Cytryna na zdrowi...
Flesz
Herkules Wsi, 1989 r.
Herkules Wsi, 1989 r.
Wspaniali ze wsi i miasteczek (LZS), 1986 - 1992
Na forum
Tylko aktywnych zapraszamy na forum
oraz
do Pionier闚



















































Je瞠li na tej stronie widzisz b陰d, napisz do nas.

Jan W這darek | Historia | Sylwetki | Wywiady | Porady | Trening | Dietetyka | Medycyna | Wspomaganie | Sterydy | O鈔odki | R荅NE